1. Kawa wspomoże redukcję tkanki tłuszczowej
Dobry wpływ kawy na pozbywanie się niechcianego tłuszczu został potwierdzony badaniami. Wszystko zawdzięczamy zawartej w niej
kofeinie, która zwiększa termogenezę ciała. To z kolei wpływa na przyśpieszenie
metabolizmu. Zwiększonym zużyciem energii możemy cieszyć się więc zarówno na treningu, jak i po nim, bowiem procesy metaboliczne przyśpieszone zostają na dłuższy czas. Gdy wybieramy kawę jako źródło
kofeiny i wspomagacz spalania tłuszczu, weźmy pod uwagę jedynie espresso bądź zwykłą kawę parzoną.
Dodatek bitej śmietany, słodkiej śmietanki, cukru, czy syropów smakowych, zrobi z niej deser i znacznie podniesie kaloryczność.
2.Kawa a dna moczanowa
Wpływ kawy bezkofeinowej i tradycyjnej przy dnie moczanowej będzie zbliżony. Korzyści wynikające z jej picia, zawdzięczamy obecności kwasu chlorogenowego, będącego antyoksydantem. Powoduje on spadek ilości
insuliny we krwi, co pociąga za sobą spadek ilości kwasu moczowego istotnego dla przebiegu choroby. Utrzymanie go na możliwie niskim poziomie jest stanem bardzo pożądanym. Dna moczanowa nie jest jednak powodem do picia dużych ilości kawy z zawartością kofeiny.
W przypadku zbyt wysokiego jej spożycia, złogi zostaną gwałtownie rozbite, a kwas moczowy we krwi osiągnie zbyt wysokie stężenie.
3.Kawa w profilaktyce choroby Parkinsona
Choroba Parkinsona bezpośrednio powiązana jest ze zmniejszoną ilością wytwarzanej dopaminy. To z kolei warunkuje upośledzenie motoryczne, a także problemy w zakresie motywacji do działania. Kofeina zawarta w kawie przyczynia się do opóźnienia wystąpienia objawów choroby, a także poprawia stan osób, które zostały już nią dotknięte. Jak to działa? Kofeina przyłącza się do receptora adenozynowego zamiast adenozyny, co pozwala na dalszą produkcję dopaminy. W skutek tego zablokowania miejsca na adenozynę, dopaminy jest więcej niż bez dodatkowej dawki kofeiny, a stan osoby chorej nieco się poprawia.
4.Kawa w profilaktyce cukrzycy
Co ciekawe, regularne spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach wspomaga profilaktykę cukrzycy typu II. Niestety, samo działanie kawy jest uzależnione od naszego stanu zdrowia. U osób zdrowych, u których
kofeina podniesie poziom
insuliny, spadnie ryzyko wystąpienia jej II typu. Niestety picie kawy w większych ilościach może spowodować insulinooporność, a co za tym idzie obniżenie skuteczności samego hormonu. Należy też zaznaczyć, że kawa zawiera silne antyoksydanty, wspomagające organizm w walce z wolnymi rodnikami. Reasumując – kawa w umiarkowanych ilościach pomoże zapobiegać cukrzycy, jednak po zdiagnozowaniu choroby na nic się nie zda. Samo jej działanie będzie uzależnione od wielu indywidualnych czynników, które sprawią, że albo nam pomoże, albo będzie działała na naszą niekorzyść.
Pamiętaj, że żadne właściwości kawy się nie ujawnią, jeśli zamienisz ją w słodki napój z cukrem i syropami.
5.Kawa w zapobieganiu nowotworom
Silne antyoksydanty, a także zapobieganie ekspresji genów, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, sprawiają, że wpływ kawy możemy zaliczyć do profilaktyki nowotworów. W szczególności możemy tu mówić o zmniejszeniu zachorowań na raka prostaty. Wyróżnione działanie przeciwzapalne powoduje zmniejszenie podziałów komórek nowotworowych oraz wzmocnienie zdrowych. Oczywiście, kawa nie sprawi, że choroba się cofnie, ale jak inne produkty w naszej diecie, może minimalizować ryzyko wystąpienia choroby.
6.Skuteczna praca przez długi czas
Kofeina zawarta w kawie może usprawnić nasze działania zarówno na siłowni, jak i w sferze umysłowej. Spożywana przed treningiem pomoże Ci utrzymać stały poziom energii i motywacji do ćwiczeń.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!