Odżywianie

To warto poznać: olej z wiesiołka

Tłuszcze są niezbędnym składnikiem naszej diety, ale oprócz ilości, którą powinniśmy spożywać, warto też zwracać uwagę na ich jakość. Tłuszcze roślinne takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy są ogólnie znane i zdrowe, ale warto też poznać inny olej – olej z wiesiołka, który ma dużo więcej pozytywnych właściwości.

Piwo – czy warto je pić?

Przy pięknej, letniej pogodzie ciężko wyobrazić sobie wieczór lub spotkanie grillowe bez zimnego piwa. Jedni piją je dla smaku, inni dla towarzystwa. Niektórzy upatrują w nim także zdrowotne właściwości. Czy mają rację?

Jak zdrowo grillować?

Okres wakacji to czas, kiedy chętnie urozmaicamy naszą dietę potrawami z grilla. Jeżeli będziemy postępować prawidłowo i wybierać odpowiednie produkty, to takie dania można uznać za zdrowe i pełnowartościowe posiłki.

5 produktów sprzyjających odwodnieniu

Odpowiednie nawodnienie jest kluczowym elementem dla sportowca, szczególnie latem, kiedy temperatura i wilgotność powietrza mogą być wyższe. Utrata nawet niewielkich ilości wody z organizmu może powodować obniżenie wydolności i skutkować gorszymi wynikamy sportowymi. Prócz odpowiedniego nawodnienia warto przeciwdziałać też szybszemu odwodnieniu, które może mieć miejsce po spożyciu niektórych produktów.

Tych tłuszczów nie jedz!

Tłuszcze należą do podstawowych składników odżywczych naszego organizmu, jednak ich spożycie w naszej diecie powinno być kontrolowane. I nie chodzi tylko o to, aby zwracać uwagę na ich ilość. Istotna, a może nawet ważniejsza, jest jakość spożywanych przez nas tłuszczów.

Pij podczas treningu – ale co?

Znakomita większość konsumentów nie gustuje w „czystej wodzie”, dlatego często pije jej za mało. Uczucie pragnienia także jest ustalone przez geny. Jednak odpowiednia nawodnienie komórek musi być, mimo, iż organizm nie daje znaków z tej okazji.

Posiłek przed treningiem

Odpowiednio skomponowany posiłek przed podjęciem aktywności fizycznej daje nam energię i zapobiega pojawieniu się denerwującego uczucia głodu. Skład posiłku uzależniony jest od indywidualnych potrzeb i preferencji.

Zdrowe zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu to problem, który dotyka coraz więcej osób na świecie. Wielu z nas nie radzi sobie z rosnącą ilością dolegliwości zdrowotnych, bezskutecznie szukając ich przyczyny. Chodzimy od specjalisty do specjalisty daremnie szukając pomocy, a z każdym dniem lista naszych problemów się wydłuża i „dotyka” kolejne układy naszego ciała. Tymczasem przyczyna wielu schorzeń tkwi właśnie w zakwaszeniu organizmu. Co to jest zakwaszenie? Na czym opiera się jego mechanizm? Jakie są jego objawy i skutki? A w końcu: jak możemy mu zapobiegać?

Wszystkiemu winny gluten?

Dieta bezglutenowa to w ostatnim czasie zdecydowanie numer jeden jeśli chodzi o tematykę odżywiania. Non stop pojawiają się informację o kolejnych celebrytach korzystających z dobrodziejstw diety pozbawionej glutenu. Jeśli jednak głębiej zastanowić by się nad tym tematem, można odnieść wrażenie, że gluten padł ofiarą kolejnej mody żywieniowej. Wcześniej podobne kontrowersje dotyczyły m.in. szkodliwości masła, czy mleka. Teraz przyszła pora na gluten. O ile jego wyeliminowanie przez osoby chore na celiakię i osoby u których wywołuje on alergię jest konieczne, to w przypadku tych którzy nie mają przeciwwskazań zdrowotnych do jego spożywania budzi to już spore wątpliwości.

5 zdrowych źródeł węglowodanów

Węglowodany stanowią główne źródło energii potrzebnej do codziennego funkcjonowania oraz wysiłku. Najlepsze dla naszego organizmu są węglowodany złożone, z których energia do działania starcza nam na dłużej. Idealnymi produktami są jednak te, które prócz węglowodanów zawierają też inne cenne składniki.