Czas wakacji to okres wzmożonych wyjazdów urlopowych nad nasze polskie morze i nie tylko. Wiąże się z tym również zwiększone spożycie ryb, bo nie można przejść obojętnie obok smażalni nie jedząc choć raz w trakcie pobytu świeżej ryby. Warto jedna wiedzieć, że nie wszystkie ryby powinny być odławiane i jedzone bez limitu.
Glutaminę wprowadza bardzo wiele ćwiczących osób. Częściowo świadomie, częściowo nieświadomie łącząc ze sobą kilka produktów, nie zawracając uwagi w ilu z nich i w jakich ilościach glutamina się znajduje. Czy jej nadmiar może być szkodliwy?
Lato to okres, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest bardzo łatwy. Produktów jest dużo i są one w dobrej cenie, ponadto często pochodzą od krajowych dostawców, dzięki czemu są świeże i smaczne. Warto zatem wykorzystać ten czas i spożywać jak najwięcej warzyw i owoców bogatych w cenne dla organizmu substancje odżywcze.
Jabłka w Polsce są cenione i szeroko wykorzystywane. Nic dziwnego, jesteśmy jednym z największych producentów jabłek. Masz więc łatwy dostęp do tego źródła witamin, składników mineralnych, rozpuszczalnego błonnika oraz energii w zasadzie o każdej porze roku. Warto z niego korzystać.
Przy długim wysiłku fizycznym, jakim są np. biegi długodystansowe i dyscypliny typu triahtlon, należy zadbać o dostarczenie organizmowi dodatkowej energii. Na punktach odżywczych często można spotkać owoce, czekoladę czy cukier, ale zdarza się, że dostępne są również żele energetyczne, które dzięki swojej konsystencji są wygodne i chętnie spożywane przez sportowców. Ich skład nie jest jednak żadną tajemnicą.
Napój o nazwie yerba mate zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Niektórzy piją ją dla smaku, inni dla pobudzenia, a jeszcze inni dla zdrowia. Czy yerba mate posiada pozytywne właściwości?
Sposób odżywiania ma wpływ na wiele funkcji naszego organizmu – także na kondycję naszego mózgu. Odpowiednia dieta może się przyczynić do poprawy pamięci, jakości snu, spadku zmęczenia psychicznego. Aby tak było warto wprowadzić do swojego menu konkretne produkty spożywcze, które takie właściwości posiadają.
Błonnik pokarmowy stanowi ważny element naszej diety. Przede wszystkim wspomaga pracę jelit i pomaga zachować w dobrym stanie nasz układ pokarmowy. Nie jest on jednak uznawany powszechnie za składnik energetyczny naszej diety, choć naukowcy są w tym temacie podzieleni. Czy błonnik ma kalorie?
Okres przygotowań do wielu sportowych imprez właśnie się zaczyna, a prócz planu treningowego warto zadbać również o dietę, która ma bardzo duży wpływ na wyniki sportowe. Jest to szczególnie ważne w sportach wytrzymałościowych, a jedną z bardziej wymagających dyscyplin jest triathlon, który łączy w sobie zmagania pływackie w wodzie, jazdę na rowerze oraz bieganie.
Osób niepijących mleka krowiego z różnych przyczyn jest coraz więcej. Organizm części z nich nie toleruje mleka, nieliczna grupa osób jest na nie uczulona, a niektórzy, jak np. wegetarianie, wyłączają je ze swojej diety z wyboru. Co zatem możemy spożywać zamiast mleka?