Odżywianie

Zrób to sam - smaczny koktajl odżywczy

Często zarówno przed jak i po wysiłku nie mamy ochoty na jedzenie, jednak warto by było odżywić organizm i dostarczyć mu kalorii, dzięki którym będziemy mieli energię do wysiłku i regeneracji. W takim przypadku pomocne mogą być samodzielnie przygotowane koktajle, których płynna konsystencja jest dużo łatwiejsza do spożycia.

Zadbaj o swój cholesterol

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi to w krajach wysokorozwiniętych bardzo często występujące schorzenie. Nie dotyczy ono, jakby się mogło wydawać, tylko osób otyłych i starszych, ale także młodych i szczupłych. W takiej sytuacji warto zadbać o swoją dietę, ponieważ zbyt wysoki cholesterol może być przyczyną dużo gorszych powikłań, prowadzących nawet do śmierci.

Zdrowe serce dzięki codziennej diecie

Czy wiesz, że Twoje serce każdego dnia przepompowuje kilka tysięcy litrów krwi, dostarczając do komórek niezbędny tlen? To bardzo pracowity narząd, o który trzeba odpowiednio dbać. Pomocne w tym mogą być pewne wskazówki dietetyczne, które warto zastosować w swoim codziennym żywieniu.

Orzechy, nasiona i ziarna w diecie sportowca

Orzechy, nasiona i ziarna to wartościowe produkty spożywcze w diecie każdego człowieka. W przypadku sportowców mogą stać się szybką i zdrową, dodającą energii przekąską. Zawierają także korzystne tłuszcze, błonnik oraz mnóstwo witamin i minerałów. Warto zatem urozmaicić swoją dietę w te składniki.

Co jeść aby się nie przeziębić?

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonego zachorowania na przeziębienie i grypę. Sprzyja temu duża różnica temperatur na dworze i w pomieszczeniach, a także nieco mniejsze spożycie świeżych warzyw i owoców, bogatych w substancje stymulujące odporność. Istnieją jednak produkty dostępne cały rok, które warto spożywać szczególnie zimą, z uwagi na ich możliwości zapobiegania infekcjom.

Uważaj na żywność "bez tłuszczu" i "bez cukru"

Moda na odchudzanie spowodowała, że niektóre produkty spożywcze zostały produkowane w wersjach „dietetycznych” czyli ze zmniejszoną, w stosunku do ich normalnych wersji, zawartością cukru i tłuszczu. Pomysł wydaje się być idealny, jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że takie modyfikacje mogą mieć również negatywny wpływ na produkt i pogarszać jego walory odżywcze i smakowe.

Jak uniknąć przetworzonej żywności?

W czasach obecnych, kiedy dostęp do żywności jest łatwy i praktycznie wszystko można kupić oraz przechować przez dość długi czas trudno jest znaleźć jedzenie, które nie byłoby w żaden sposób przetworzone. Chwytliwe ostatnio hasła typu „żywność naturalna”, „żywność bio”, „produkty pełnoziarniste” często nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Jak poradzić sobie na zakupach i wybierać świadomie zdrowie i jak najmniej przetworzone produkty?

Doskonale odżywiony na nartach

Wielkimi krokami zbliża się zima, a wraz z nią sezon narciarski. Miłośnicy „desek” z niecierpliwością czekają na pierwszy śnieg. Abyśmy mogli w pełni cieszyć się zimowym szaleństwem na stoku, poza przygotowaniem sprzętu warto pomyśleć o wprowadzeniu pewnych zmian w naszej diecie. Nie są one zbyt drastyczne, ale drobna korekta pozwoli nam na zabawę na pełnych obrotach.

L-karnityna - pomocna w odchudzaniu?

L-karnityna to substancja bardzo często dodawana do rożnego rodzaju suplementów dla sportowców i osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Czy jej dodatkowe spożywanie ma sens i faktycznie znacząco wspomaga ona spalanie tłuszczu?

Jak sprawić by świąteczne jedzenie było zdrowsze?

Okres świąteczno-sylwestrowy to czas, kiedy nasz stół ugina się pod ciężarem jedzenia, a my pozwalamy sobie na spożywanie dużo większych ilości niż zwykle. Dieta najczęściej idzie w odstawkę i nawet najbardziej zdeterminowani nie są wstanie oprzeć się przygotowanym przysmakom. Warto wiedzieć co można zrobić, aby potrawy, które spożywamy było nieco zdrowsze od ich klasycznych odpowiedników, co pozwoli nieco uspokoić nasze sumienie.