3 napoje potreningowe. Nawodnią i pomogą odbudować glikogen!

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
3 napoje potreningowe. Nawodnią i pomogą odbudować glikogen!
Nawodnienie i uzupełnienie węglowodanów oraz białek po wysiłku w oknie anabolicznym to ważna rzecz. Powie to każda trenująca osoba, której zależy na prawidłowej regeneracji i budowaniu masy mięśniowej. Co wybrać? Wypróbuj kilka poniższych przepisów.
Okno anaboliczne
To czas po treningu, w czasie którego organizm najefektywniej wykorzystuje na regenerację składniki, które mu dostarczysz. Po wysiłku brakuje ustrojowi glikogenu, pojawia się katabolizm mięśni i ujemny bilans azotowy. Organizm potrafi sam ten stan rzeczy odwrócić, jednak wymaga to czasu. Jeśli zależy ci na budowaniu muskulatury czas odwrócenia tych zmian jest nie bez znaczenia. Dlatego wykorzystaj pierwsze 2-3 godziny po treningu na dostarczenie ustrojowi składników niezbędnych do odbudowy. Pamiętaj przy tym, że najważniejsze jest pierwsze 30-60 minut.
Ważne składniki
Od czego zacząć? By zatrzymać katabolizm mięśniowy, niemal natychmiast po zaprzestaniu treningu warto wprowadzić aminokwasy w postaci odżywki np. BCAA lub szybko działające białko np. serwatkę. Pamiętaj, że dla odbudowy glikogenu najważniejszym składnikiem są węglowodany. Należy sięgnąć po szybko wchłaniające się lub też o średnim indeksie glikemicznym. Co z tłuszczem? Po wysiłku należy ograniczyć jego podaż. Warto natomiast wprowadzić go około 5-6 godzin później, jak również na noc, co pozwala odbudować triglicerydy mięśniowe.
Musisz też pamiętać o dostarczeniu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów czy substancji przeciwzapalnych. Stąd doskonałym produktem jako bazą są owoce czy miód, które obok cukrów prostych dostarczają całego szeregu substancji czynnych biologicznie. Są również źródłem wody, której straty podczas aktywności fizycznej są spore. Jaka więc będzie doskonała przekąska potreningowa? Koktajl owocowy, owocowo-warzywny lub owocowo-mleczny, który nie tylko dostarczy składników odżywczych, ale też nawodni. Większy posiłek możesz zjeść nieco później już po powrocie do domu.
Płynna przekąska
Warto wykorzystywać dostępne owoce sezonowe, których droga z pola na nasz talerz jest stosunkowo krótka. Produkty takie są wtedy najbardziej zasobne w witaminy i składniki mineralne, gdyż ich straty podczas przechowywania są niewielkie. Dodatek warzyw jest również niezwykle cenny z uwagi na dużą zawartość wody, elektrolitów i związków wspomagających regenerację. Staraj się eksperymentować i wprowadzać połączenia, które ci najbardziej smakują. Możesz również zrobić prosty koktajl miksując pół szklanki mleka z ulubionymi owocami.
Buraczano - imbirowy napój
Buraki zawierają substancje, które poprawiają utlenowanie krwi, a imbir związki przeciwzapalne.
Składniki:
1 mały burak
1 mały ogórek
1 szklanka truskawek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
Kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie:
  1. Z buraka wyciśnij sok.
  2. Imbir zetrzyj na tarce lub zastąp suszonym.
  3. Pozostałe składniki zmiksuj. Połącz z sokiem z buraka i imbirem.
  4. Możesz rozrzedzić wodą mineralną.
Cały przepis (350 g): energia 140 kcal, węglowodany 33 g, białko 5 g, tłuszcz 1 g
Arbuzowo - czereśniowy napój
W czereśniach znajduje się duża ilość antocyjanów działających antyoksydacyjnie, a w arbuzie L-cytruliny, która skraca regenerację po wysiłku. Napój jest również bogaty w witaminę C.
Składniki:
½ miski miąższu arbuza (około 180 g)
2 garście czereśni (około 200 g)
1 pomarańcza
Przygotowanie:
  1. Wyjmij pestki z czereśni.
  2. Owoce zmiksuj ze sobą.
  3. Możesz rozrzedzić wodą mineralną.
Cały przepis (630 g): energia 297 kcal, węglowodany 73 g, białko 5 g, tłuszcz 1 g
Boćwinowo - jabłkowy napój
Liście boćwiny są źródłem witaminy K, która jest niezbędna przy syntezie białek kości, jak również dla prawidłowej krzepliwości krwi.
Składniki:
6 liści boćwiny
1 jabłko
2 szklanki jagód
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.
  2. Możesz rozrzedzić wodą mineralną.
Cały przepis (300 g): energia 189 kcal, węglowodany 51 g, białko 3 g, tłuszcz 2 g

Zdjęcie