Odżywianie

Kofeina – naturalny wspomagacz?

Odkryta przez Friedricha Ferrdinanda Runge'a w 1819 roku kofeina zdobyła ogromną popularność. Nie ma osoby, która nie słyszałaby o istnieniu tego związku. W rezultacie na całym świecie każdego roku zużywane jest ponad 120.000 ton kofeiny. Coffeinum, czyli kofeina jest alkaloidem purynowym, pochodzenia roślinnego. Kofeina, w zależności od źródła pochodzenia, zwana jest także teiną (herbata), guaraniną (guarana), mateiną (yerba mate). Może być również wytworzona syntetycznie.

Glutamina – pomocny aminokwas?

Według podziału aminokwasów dotychczas glutamina była uznawana za aminokwas endogenny, czyli taki, który ustrój potrafi samodzielnie wytworzyć w odpowiednich ilościach. Ostatnimi czasy jednak zaczęto określać ją mianem aminokwasu warunkowo niezbędnego (względnie egzogenny), co sugeruje, iż ustrój choć ma zdolność jej wytwarzania, ilości te nie zawsze zaspokajają jego potrzeby. Zwłaszcza podczas stresu tracone są rezerwy glutaminy. Czy jest zatem niezbędna jego podaż z zewnątrz?

10 zasad świętowania

Czas Świąt to przede wszystkim czas radosny i spędzany w gronie rodziny. Niestety dla osób stosujących dietę, to także czas pokus i wewnętrznej walki. Jak zatem przetrwać święta, aby nie zyskać dodatkowych kilogramów lub nie zniwelować efektów treningu, ale jednocześnie skosztować tych wszystkich świątecznych smakołyków?

Kreatyna – nadzieja czy złudzenie?

Kreatyna odkryta w 1835 roku przez francuskiego naukowca jest jednym z najczęściej kupowanych przez sportowców suplementem. Zarówno sportowcy, jak i dietetycy bacznie przyglądają się temu związkowi, zadając sobie pytania, czy kreatyna naprawdę działa? Jeśli tak to jak długo? Czy zamiast pomóc nie zaszkodzi naszym efektom treningowym? Wiele tych pytań jeszcze długo będzie spędzać nam sen z powiek. Przed decyzją o zakupie tego preparatu warto zapoznać się z aktualnymi wiadomościami na jego temat.

BCAA w świetle badań naukowych

BCAA (Branched-Chain Amino Acid) - to rozgałęzione aminokwasy, które są niezbędne dla naszego organizmu. Mowa tutaj o leucynie, izoleucynie i walinie. Aminokwasy te są składnikami pokarmów bogatych w białko, szczególnie obficie występują w produktach mlecznych. Jednak w przypadku sportowców zaleca się dodatkową suplementację tymi aminokwasami. Czy rzeczywiście jest ona konieczna?

Zdrowotne eliksiry

Picie herbaty jest dość powszechne w naszym kraju. Chociaż większość z nas ogranicza się tylko do jej czarnej odmiany, zarówno zielone jak i czerwone napary zyskują swoich miłośników. Wielbiciele tych gatunków herbat nie tylko cenią sobie ich aromatyczny smak, ale także właściwości zdrowotne.

Ćwiczysz? Pij mleko!

Sposób odżywiania ma bardzo duży wpływ na efektywność treningów oraz wyniki osiągane na zawodach. W ostatnim czasie obserwuje się coraz większe zainteresowanie wykorzystaniem mleka jako napoju dla sportowców zarówno w treningu siłowym i sportach wytrzymałościowych, zwłaszcza w okresie regeneracji. Mleko dla osób uprawiających sporty siłowe i wytrzymałościowe,jest bardzo wartościowym napojem. W porównaniu z tradycyjnymi napojami dla sportowców ma większą gęstość odżywczą.

Siła z białka

Temat, który często gości na ustach sportowców i dietetyków, kontrowersyjny, wywołujący emocje, aczkolwiek ważny i wymagający wyjaśnień. Każdy, kto miał do czynienia chociaż minimalnie ze sportem i interesujący się odżywianiem osób o zwiększonej aktywności fizycznej wie doskonale, że mowa o – białku.

Czy rodzaj jedzenia wpływa na motywację do walki podczas zawodów?

Nawet najlepsze przygotowanie zawodnika nie zawsze gwarantuje sukces. To, czy wygra on zawody, w dużej mierze zależy od samopoczucia i nastawienia oraz wiary we własne siły. Stres i ogromna presja mogą pogrzebać marzenia o wygranej. Oprócz stosowania specjalistycznych technik motywacyjnych, warto zwrócić także uwagę na rodzaj spożywanych pokarmów przez osoby przygotowujące się do zawodów. Pożywienie może bowiem także znacząco wpłynąć na chęć walki i przyczynić się do wygranej.

Poprawiamy reputację soli?

Żywieniowcy i dietetycy alarmują, że spożycie soli w diecie przeciętnego człowieka jest zbyt duże. Żywność naszpikowana jest przez producentów sodem w postaci: soli czy glutaminianu sodu. Reputacja soli jest bardzo zła. Czy bardzo intensywny wysiłek fizyczny może być wymówką do unikania zalecenia jej ograniczania?