Odżywianie

Czy rodzaj jedzenia wpływa na motywację do walki podczas zawodów?

Nawet najlepsze przygotowanie zawodnika nie zawsze gwarantuje sukces. To, czy wygra on zawody, w dużej mierze zależy od samopoczucia i nastawienia oraz wiary we własne siły. Stres i ogromna presja mogą pogrzebać marzenia o wygranej. Oprócz stosowania specjalistycznych technik motywacyjnych, warto zwrócić także uwagę na rodzaj spożywanych pokarmów przez osoby przygotowujące się do zawodów. Pożywienie może bowiem także znacząco wpłynąć na chęć walki i przyczynić się do wygranej.

Poprawiamy reputację soli?

Żywieniowcy i dietetycy alarmują, że spożycie soli w diecie przeciętnego człowieka jest zbyt duże. Żywność naszpikowana jest przez producentów sodem w postaci: soli czy glutaminianu sodu. Reputacja soli jest bardzo zła. Czy bardzo intensywny wysiłek fizyczny może być wymówką do unikania zalecenia jej ograniczania?

Wino na zdrowie

Mówiąc o winie, często nasze myśli biegną ku Francji i ku tradycyjnej francuskiej kuchni. Obfituje ona w tłuste potrawy, ale uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata, co określane jest jako „francuski paradoks”. Na czym on polega?

Więcej posiłków znaczy zdrowiej

Najczęstszą przyczyną nadwagi bądź też otyłości jest nadmierna konsumpcja. Przyjmowanie pożywienia ponad zapotrzebowanie organizmu, w połączeniu ze znikomą aktywnością fizyczną sprawia, że z dnia na dzień zyskujemy nadprogramowe kilogramy. Dodatkowym czynnikiem, który wpływa na zwiększenie masy ciała jest nieregularność oraz zbyt obfite, ale rzadko jadane posiłki.

Intensywny trening = więcej płynów

Woda jest niezbędnym składnikiem pożywienia. O ile bez pokarmu człowiek przeżyje ponad miesiąc, o tyle po kilku (kilkunastu) dniach bez wypijania wody może nawet dojść do śmierci. Mimo, że nie jest ona źródłem energii często zapominamy, że jest jednym z ważniejszych składników pokarmowych. Nie bez przyczyny mówi się, że jest ona “źródłem życia”.