5 witamin dla potreningowej regeneracji

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
5 witamin dla potreningowej regeneracji
Podczas ćwiczeń siłowych i wytrzymałościowych, na skutek przeciążeń, dochodzi do mikro uszkodzeń włókien mięśniowych. Nie jest to zjawisko groźne, jednak włókna te muszę się zregenerować. Podaż odpowiednich witamin może wspomóc ten proces, a także zmniejszyć towarzyszące dolegliwości bólowe.

Zapewne każda osoba, która ćwiczyła nieco intensywniej, spotkała się z bólem mięśni następnego dnia. Jest to spowodowane przez mikro uszkodzenia włókien mięśniowych, do których może dochodzić na skutek treningu. Jeżeli ból nie jest mocny zamiast wspomagać się tabletkami przeciwbólowymi warto wzbogacić swoją dietę w odpowiednie witaminy. Dzięki swoim właściwościom mogą one pomóc w zmniejszeniu bólu oraz przyspieszyć regeneracjęnaszych mięśni.

Witamina C

To potężny antyoksydant, który wspomaga produkcję kolagenu. Kolagen z kolei naprawia uszkodzone tkanki skóry, ścięgna i naczynia krwionośne. Witamina C pomaga także usuwać kwas mlekowy powstający w mięśniach na skutek intensywnej aktywności.

Źródła witaminy C: owoce cytrusowe, porzeczki, papryka, truskawki, brokuły, ziemniaki.

Witamina D

Witamina D wspomaga wchłanianie wapnia, który pomaga budować mocne kości. Ma także działanie przeciwzapalne i reguluje system immunologiczny.

Źródła witaminy D: tłuste ryby, tran.

Witamina E

W czasie intensywnych ćwiczeń z mięśni do krwioobiegu przechodzi białko zwane kinazą kreatynową (CPK). Witamina E zwiększa krążenie krwi i pomaga efektywniej pozbyć się kinazy. Witamina E jest również antyoksydantem i chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą powstawać na skutek wysokiej aktywności.

Źródła witaminy E: nasiona słonecznika, migdały, oliwa, avocado.

Witaminy z grupy B

Kompleks witam z grupy B pełni wiele funkcji w organizmie. Odpowiednia ich podaż może zwiększyć naprawę mięśni i pomóc w powstawaniu nowych komórek. Z kolei niedobór tych witamin może powodować skurcze i bóle mięśni.

Źródła witamin z grupy B: rośliny strączkowe, daktyle, produkty mleczne, produkty z pełnego ziarna, łosoś.

Witamina A

Znana jest głównie z pozytywnego wpływu na wzrok, ale wspomaga też układ odpornościowy i prawidłową pracę ważnych organów.

Źródła witaminy A: mięso, łosoś, dynia, marchew, morele.