5 zdrowych źródeł węglowodanów

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
5 zdrowych źródeł węglowodanów
Węglowodany stanowią główne źródło energii potrzebnej do codziennego funkcjonowania oraz wysiłku. Najlepsze dla naszego organizmu są węglowodany złożone, z których energia do działania starcza nam na dłużej. Idealnymi produktami są jednak te, które prócz węglowodanów zawierają też inne cenne składniki.

Sportowcy z reguły muszą spożywać więcej węglowodanów niż ludzie mniej aktywni fizycznie. W związku z tym jedzenie ciągle tych samych produktów mogłoby być nudne. Powszechnie znane źródła węglowodanów to makarony, kasze, ryż, pieczy czy płatki. Ale możemy też znaleźć inne produkty, które będą stanowić ich świetny zamiennik, a ponadto będą miały do zaoferowana też coś więcej. Jeżeli jeszcze ich nie spożywacie warto wprowadzić je do swojej diety.

1. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki, inaczej nazywane batatami, to warzywa przypominające ziemniaki, różniące się jednak od nich kolorem. To właśnie kolor pomarańczowy wskazuje na dużą zawartość w batatach witaminy A, która jest silnym antyoksydantem. Ponadto są bardzo dobrym źródłem potasu, który pomaga ukoić ból mięśni i utrzymać odpowiednio poziom płynów w organizmie. Są również dobry źródłem błonnika, a ich indeks glikemiczny jest średni (ok. 50). Aktualnie są coraz częściej dostępne w naszych marketach, więc warto ich spróbować.

2. Owsianka

Owsianka jest dobrym źródłem węglowodanów, a ponadto zawiera dużo błonnika rozpuszczalnego, dzięki czemu może wspomagać redukcję „złego” cholesterolu LDL. Znajdziemy w niej również dużo magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i wspiera pracę układu nerwowego.

3. Dziki ryż

Dziki ryż może być bardzo dobrym urozmaiceniem ryżu białego i brązowego. Ma on ciemną barwę (czarną) i jego gotowanie zajmuje nieco więcej czasu. Rekompensuje to jednak większa ilość błonnika oraz witamin w porównaniu z innymi rodzajami ryżu. Zawiera on także więcej białka.

4. Banany

Banany jako dobre źródło węglowodanów dla sportowców raczej nikogo nie dziwią. Warto jednak wiedzieć, że są też świetnym źródłem potasu. Zawarta w nich witamina C wspiera układ odpornościowy, a naturalnie występujące prebiotyki stanowią pożywkę dla pożytecznych bakterii znajdujących się w naszych jelitach. Te z kolei bakterie wspomagają absorpcję składników mineralnych, m.in. wapnia, który wspiera budowę naszych kości.

5. Ciecierzyca

Ciecierzyca należąca do warzyw strączkowych nie jest powszechnie spożywana w Polsce, jednak można ją dość łatwo kupić (w słoiku lub puszce). Warto by było wprowadzić ją do swojej diety ponieważ zawiera ona dużo węglowodanów, błonnika oraz białka. Błonnik w niej zawarty podtrzymuje uczucie sytości, reguluje poziom cukru we krwi, a także może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. Ciecierzycę można stosować jako zamiennik ziemniaków czy ryżu, a także robić z niej smaczną pastę do kanapek zwaną hummusem.