7 produktów wspierających sprawność mózgu

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
7 produktów wspierających sprawność mózgu
Sposób odżywiania ma wpływ na wiele funkcji naszego organizmu – także na kondycję naszego mózgu. Odpowiednia dieta może się przyczynić do poprawy pamięci, jakości snu, spadku zmęczenia psychicznego. Aby tak było warto wprowadzić do swojego menu konkretne produkty spożywcze, które takie właściwości posiadają.

Nasiona słonecznika

Badania pokazują, że spożywanie nasion słonecznika oraz innych produktów bogatych w witaminę E przyczynia się do poprawy funkcjonowania naszego mózgu. Ponadto wykazano, że osoby z wyższym poziomem witamy E rzadziej cierpią na zaburzenia poznawcze. Jako antyoksydant witamina E może chronić błony mózgu przed złym wpływem wolnych rodników.

Sardynki

Ludzki mózg potrzebuje witaminy D do wielu funkcji, w tym do przesyłania sygnałów nerwowych. Badania pokazują, że osoby z niższym poziomem witaminy D doznały przez kilka lat większego spadku formy w funkcjonowaniu mózgu niż osoby, które dostarczały witaminę D na odpowiednim poziomie. Ryby są dobrym źródłem witaminy D, jednak ich spożycie w Polsce nie jest zbyt duże. W lecie witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, jednak zimą, gdy słońca jest mniej warto rozważyć jej suplementację. Ryby morskie prócz witaminy D zawierają również cenne kwasy omega-3.

Jaja

Cholina zawarta w żółtku jaja jest prekursorem acetylocholiny, która z kolei jest neuroprzekaźnikiem zaangażowanym w funkcje poznawcze oraz pamięć. Jeżeli zatem zdarza Ci się zapominać różnych rzeczy może warto zwiększyć nieco spożycie jaj. Zawierają też one pełnowartościowe białko, które jest dobrze strawne i łatwoprzyswajalne przez organizm.

Yerba mate

Jeśli czujesz się zmęczony już po południu to warto sięgnąć po pobudzającą yerba mate. Zawarte w yerba mate naturalne stymulanty takie jak teofilina wypierają z mózgu adenozynę, która jest odpowiedzialna za uczucia depresyjne i tym samym sprzyja zmęczeniu. Jeżeli ktoś czuje się po kawie zbyt pobudzony i niespokojny to yerba mate nie powinna wywoływać takie efektu. Ponadto badania z 2014 roku przeprowadzone przez czasopismo "Nutrition & Metabolism" wykazały, że osoby pijące yerba mate przed wysiłkiem spaliły więcej tłuszczu.

Łosoś

Jeżeli nie masz ochoty na trening i najchętniej zdrzemnąłbyś się na kanapie włącz do swojej diety więcej łososia. Badania wykazały, że zawarte w tłustych rybach morskich kwasy omega-3, w tym kwas eikozapentaenowy (EPA) i dekozaheksaenowy (DHA), mogą pomagać w walce ze spadkiem motywacji. Kwasy omega-3 regulują również poziom serotoniny i dopaminy, które mają wpływ na nasz nastrój.

Orzechy włoskie

Kiedy czas na przekąskę warto sięgnąć po orzechy. Wpływają one pozytywnie na mózg i poprawę zapamiętywania. Dzieje się to za sprawą zawartych w orzechach antyoksydantów oraz kwasów omega-3. Orzechy wpływają również pozytywnie na układ krążenia – obniżają cholesterol oraz zmniejszają ryzyko chorób serca.

Wołowina

Czerwone mięso zawiera dużo żelaza, co jest szczególnie ważne dla kobiet. Badania "American Journal of Clinical Nutrition" pokazały, że kobiety z wyższym poziomem żelaza lepiej i szybciej radziły sobie z zadaniami umysłowymi. Żelazo transportuje tlen w organizmie, także do mózgu, a mózg lepiej dotleniony pracuje wydajniej. Żelazo pochodzące z mięsa jest lepiej przyswajalne od żelaza pochodzenia roślinnego. Innym atutem wołowiny jest wysoka zawartość kreatyny, która poprawia wytrzymałość.