7 produktów wspierających sprawność mózgu
Nasiona słonecznika
Badania pokazują, że spożywanie nasion słonecznika oraz innych produktów bogatych w witaminę E przyczynia się do poprawy funkcjonowania naszego mózgu. Ponadto wykazano, że osoby z wyższym poziomem witamy E rzadziej cierpią na zaburzenia poznawcze. Jako antyoksydant witamina E może chronić błony mózgu przed złym wpływem wolnych rodników.
Sardynki
Ludzki mózg potrzebuje witaminy D do wielu funkcji, w tym do przesyłania sygnałów nerwowych. Badania pokazują, że osoby z niższym poziomem witaminy D doznały przez kilka lat większego spadku formy w funkcjonowaniu mózgu niż osoby, które dostarczały witaminę D na odpowiednim poziomie. Ryby są dobrym źródłem witaminy D, jednak ich spożycie w Polsce nie jest zbyt duże. W lecie witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, jednak zimą, gdy słońca jest mniej warto rozważyć jej suplementację. Ryby morskie prócz witaminy D zawierają również cenne kwasy omega-3.
Jaja
Cholina zawarta w żółtku jaja jest prekursorem acetylocholiny, która z kolei jest neuroprzekaźnikiem zaangażowanym w funkcje poznawcze oraz pamięć. Jeżeli zatem zdarza Ci się zapominać różnych rzeczy może warto zwiększyć nieco spożycie jaj. Zawierają też one pełnowartościowe białko, które jest dobrze strawne i łatwoprzyswajalne przez organizm.
Yerba mate
Jeśli czujesz się zmęczony już po południu to warto sięgnąć po pobudzającą yerba mate. Zawarte w yerba mate naturalne stymulanty takie jak teofilina wypierają z mózgu adenozynę, która jest odpowiedzialna za uczucia depresyjne i tym samym sprzyja zmęczeniu. Jeżeli ktoś czuje się po kawie zbyt pobudzony i niespokojny to yerba mate nie powinna wywoływać takie efektu. Ponadto badania z 2014 roku przeprowadzone przez czasopismo "Nutrition & Metabolism" wykazały, że osoby pijące yerba mate przed wysiłkiem spaliły więcej tłuszczu.
Łosoś
Jeżeli nie masz ochoty na trening i najchętniej zdrzemnąłbyś się na kanapie włącz do swojej diety więcej łososia. Badania wykazały, że zawarte w tłustych rybach morskich kwasy omega-3, w tym kwas eikozapentaenowy (EPA) i dekozaheksaenowy (DHA), mogą pomagać w walce ze spadkiem motywacji. Kwasy omega-3 regulują również poziom serotoniny i dopaminy, które mają wpływ na nasz nastrój.
Orzechy włoskie
Kiedy czas na przekąskę warto sięgnąć po orzechy. Wpływają one pozytywnie na mózg i poprawę zapamiętywania. Dzieje się to za sprawą zawartych w orzechach antyoksydantów oraz kwasów omega-3. Orzechy wpływają również pozytywnie na układ krążenia – obniżają cholesterol oraz zmniejszają ryzyko chorób serca.
Wołowina
Czerwone mięso zawiera dużo żelaza, co jest szczególnie ważne dla kobiet. Badania "American Journal of Clinical Nutrition" pokazały, że kobiety z wyższym poziomem żelaza lepiej i szybciej radziły sobie z zadaniami umysłowymi. Żelazo transportuje tlen w organizmie, także do mózgu, a mózg lepiej dotleniony pracuje wydajniej. Żelazo pochodzące z mięsa jest lepiej przyswajalne od żelaza pochodzenia roślinnego. Innym atutem wołowiny jest wysoka zawartość kreatyny, która poprawia wytrzymałość.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!