Kup jeden produkt, a drugi dostaniesz za -50% Zobacz

7 wiosennych warzyw pomagających redukować tkankę tłuszczową

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
7 wiosennych warzyw pomagających redukować tkankę tłuszczową
Wiosna jest świetnym czasem na redukcję tkanki tłuszczowej nie tylko ze względu na zbliżające się lato i odsłanianie ciała. Bogactwo warzyw, które możemy mieć w tej chwili wartościowe i świeże sprzyja odchudzaniu. Poznaj wiosenne warzywa, które pomogą zredukować tkankę tłuszczową!

1. Grzyby

Wprawdzie grzyby nie występują jedynie na wiosnę, ale to właśnie o tej porze roku pojawiają się chociażby smardze. Szklanka tych grzybów dostarczy Ci około 23% dziennego zapotrzebowania na witaminę D, której nie dostarczałeś w zimie prawie wcale. Dodatkowo, możemy przygotować je w wielu wariantach, choćby z posiłkiem mięsnym, gdzie wpłyną na sytość i objętość dania, nie dodając przy tym zbędnych kalorii.

2. Wiosenny groszek

To zielone, niepozorne warzywo jest jednym z lepszych produktów na odchudzanie. Szklanka zielonego groszku to 130 kcal, 9 g białka i 9 g błonnika pokarmowego. Dieta bogata w białko i błonnik pozwala czuć się sytym przez długi czas i spalać więcej kalorii przy rozkładaniu białka. Groszki często słyną z niechlubnej, dużej ilości cukrów. W tym przypadku węglowodany będą uwalniane stopniowo i powoli.

3. Szparagi

Być może nie wiedziałeś, ale szparagi są naturalny m diuretykiem, czyli produktem wspomagającym usuwanie wody z organizmu. Szklanka gotowanych szparag to tylko 40 kcal i aż 400 mg potasu – cennego elektrolitu odpowiadającego m.in. za gospodarkę wodną. Szparagi posiadają tyle samo potasu co banany, mając o połowę mniej kalorii. Ich spożywanie szybko zredukuje uczucie obrzmienia i przywróci poprawną ilość wody w Twoim ciele.

4. Rabarbar

Rabarbar pomoże Ci usunąć toksyny z organizmu. Dodatkowo, jest produktem bogatym w błonnik, katechiny i flawonoidy. Pozwoli Ci poprawić perystaltykę jelit, uzyskać uczucie sytości, będzie pomocny w profilaktyce chorób serca.

5. Rzodkiewka

Ta niewielka chrupka przekąska jest bogata w dwie substancje wspomagające odchudzanie – wodę i antocyjaniny. Szklanka surowych rzodkiewek zawiera nawet do 100 ml wody. Niskokaloryczny produkt dostarczający nam płyny jest niezwykle ważny, bowiem odwodnienie często powoduje odczucie głodu. Doskonale sprawdzi się jako krucha przekąska bądź dodatek do kanapki w okresie utrzymania wagi bądź jej redukowania.

6. Karczochy

Jeden średniej wielkości karczoch to około 70 kcal. Możemy go z powodzeniem ugotować, upiec, a nawet dodać do szejka. Oprócz niskiej kaloryczności, możemy liczyć na wspomaganie flory bakteryjnej jelit, która jest niezwykle ważna nie tylko podczas odchuchania.

7. Brokuły

Szklanka brokułów to nie więcej niż 80 kcal. Znajdziemy w nich niemalże 90% wody i potężną porcję błonnika. Produkt o wysokiej zawartości wody i błonnika jest gwarancją utrzymywania się uczucia sytości przez długi czas. Dodatkowo, brokuły stosowane są w profilaktyce nowotworów.