7 zalet wołowiny

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
7 zalet wołowiny
W ciągu 13 lat spożycie wołowiny drastycznie spadło. Jest to nierozłącznie związane z chorobą wściekłych krów, która wzbudziła ogromny strach wśród konsumentów. Minęły lata, a my nadal wolimy wybrać drób czy wieprzowinę. Czy słusznie? Nie! Wołowina zakupiona u pewnego odbiorcy jest bezpieczna i nieoceniona w budowie mięśni.

Wołowina powraca do łask

Wołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Godna uwagi jest nie tylko jej smakowitość, ale też właściwości odżywcze. Jeśli ćwiczysz masz, co najmniej 7 powodów, aby 3 razy w tygodniu sięgnąć po wołowinę:

  1. Odpowiedni skład tłuszczów.

Około połowa tłuszczu zawartego w wołowinie to korzystny dla zdrowia tłuszcz nienasycony. Co ciekawe, zmiany w standardach hodowli doprowadziły do spadku zawartości tłuszczu ogółem – o ok. 20 % w ciągu 30 lat. Jest to bardzo istotne w diecie sportowca, kiedy to często tłuszcz w posiłku musi zostać ograniczony.

  1. Łatwoprzysajalne białko

Białko dla sportowca jest podstawowym składnikiem niezbędnym do budowy mięśni. 100g chudej wołowiny zawiera około 20g białka pierwsze klasy.

  1. Jeden z najlepszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA).

Przed długi czas związek ten był niedoceniany przez dietetyków i żywieniowców. Niesłusznie. Badania dowiodły, bowiem, że CLA pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, działając przy tym ochronnie na mięśnie. Obok wołowiny dobrym źródłem kwasu linolowego jest też mleko

  1. Bogactwo witamin z grupy B.

Dokładnie chodzi o witaminę B6 i B12. Funkcją witaminy B12 jest min. współuczestniczenie w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jej obecność pozwana na dotlenienie mięśni. Witamina B6 natomiast wspomaga regenerację po wysiłku oraz uczestniczy w syntezie białka niezbędnego do budowy mięśni

  1. Zawartość L-karnityny.

Wołowina jest szczególnie bogata w ten istoty dla każdego sportowca składnik. L- karnityna odgrywa ogromną rolę w przemianie energii w organizmie. Zapewnia wytrzymałość oraz wspomaga regeneracje po wysiłku.

  1. Wyższa niż w kurczaku podaż żelaza.

Wołowina wygrywa pod tym względem z uwielbianym przez sportowców kurczakiem. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny i mioglobiny.Osoby uprawiające sport są szczególnie podatni na niedobory tego pierwiastka, co skutkuje min, mniejszą sprawnością, odpornością na choroby, ograniczeniem koncentracji.

  1. Jest bogata w aminokwas – alaninę.

Alanina chroni mięśnie przed spaleniem w momencie niedoboru węglowodanów dzięki zdolności wytwarzania cukru z białka.

Wołowina jest bardzo wartościowym mięsem, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Dzięki zwiększonym standardom kontroli nie musimy się obawiać o jego bezpieczeństwo.


mięso jest potrzebne w diecie

trzeba jeść mięso :)