9 warzyw, które wpływają na zmniejszenie tkanki tłuszczowej

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
9 warzyw, które wpływają na zmniejszenie tkanki tłuszczowej
Warzywa powinny pojawić się w diecie każdego z nas, niezależnie od aktywności fizycznej. Jednak treningi, obcinanie kalorii i nastawienie na redukcję tkanki tłuszczowej często powoduje niedobory witamin i minerałów. Nie zapominaj o warzywach w codziennym jadłospisie. Poznaj dziewięć z nich, które nie tylko dostarczą witamin, ale także pomogą w utracie tkanki tłuszczowej.

1.Cukinia

Cukinia zostaje notorycznie pomijana w rozmowach o warzywach dla osób odchudzających się. Niesłusznie! Charakteryzuje się niską kalorycznością, dużą ilością witamin, a co więcej – nie gromadzi metali ciężkich i jest lekkostrawna. Używana na surowo, do zmodyfikowanego leczo, czy też innych potraw dostarczy solidnej dawki witaminy A, C i E, a także potasu. Zapobiega zakwaszaniu organizmu i zatrzymywaniu się wody. Jak każde warzywo – dostarczy nam też błonnika, ale nie będą to zawrotne ilości.

2.Bataty

Znane też jako słodkie ziemniaki, będą doskonałym dodatkiem do posiłku. Charakteryzują się utrzymywaniem uczucia sytości przez długi czas. Stabilizują poziom glukozy we krwi, a powolne trawienie zredukuje chęć podjadania aż do czasu następnego posiłku. Oprócz witamin dają nam pewność, że skok insuliny nie spowoduje magazynowania energii w postaci tkanki tłuszczowej, a jej systematyczne wykorzystanie w przeciągu kilku godzin.

3.Pomidory

Pomidory będą jednym z cenniejszych warzyw na diecie redukcyjnej. Niska kaloryczność, wysoka zawartość wody i witamin, pozwalają na skomponowanie pełnowartościowego posiłku z ich użyciem. Zastosowanie znajdą w propozycjach śniadaniowych, obiadowych, a także jako przekąska. Są źródłem antyoksydantów, odpowiadających za wychwyt wolnych rodników. Dostarczają przede wszystkim witaminy C, E, tych z grupy B, a także K. Obniżają ciśnienie krwi, a niektóre badania wskazują, że pomagają w pozbyciu się tłuszczu z okolic talii. Zawarty w pomidorach likopen skutecznie zapobiega powstawaniu nowotworów.

4.Brokuły

Z powodzeniem mogą zostać zastosowane jako podstawa niskokalorycznego posiłku. W towarzystwie kurczaka i dietetycznego sosu czosnkowego lub przypraw smakują doskonale. Stosowane przede wszystkim dla wysokiej zawartości błonnika i regulacji pracy układu pokarmowego. Przygotowując brokuły zwróćmy uwagę na to, by ich nie rozgotować, a tym samym nie pozbawić cennych witamin.

5.Szpinak

Szpinak jest bogatym i niskokalorycznym źródłem żelaza. Co ciekawe, zawiera niewielką ilość węglowodanów, przy zwiększonej ilości białka. Od dawna ceniony jest z uwagi na swoje właściwości odkwaszające. Neutralizuje też toksyny. Jako źródło błonnika, bierze udział w regulacji trawienia.

6.Ogórek

Te świeże często są pomijane. Warzywo pospolite, zupełnie niedoceniane, na diecie może dać nam naprawdę wiele. Ponad 95% jego masy to woda – możemy spożyć go duże ilości bez obaw o kalorie. Kolejną zaletą jest dostarczenie płynów w upalne dni, orzeźwienie. Doskonale spisuje się w sałatkach, dostarczając witaminy: C,A, E, B6 i K, a także niacynę, ryboflawinę, tiaminę. Znane są także jego właściwości antynowotworowe. Licznie występującym w ogórku minerałem jest potas, mający wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.

7.Papryka

Właściwości ostrej papryki w redukcji są wszystkim znane. Zawarta w niej kapsacyina podnosi temperaturę ciała i wspomaga redukowanie tkanki tłuszczowej. Niewielu z nas ma świadomość, że zwykła czerwona papryka również korzystnie wpłynie na proces odchudzania. Zawarta w niej dihydrokapsacyina ma podobne działanie, a ponadto dostarczymy sobie witaminy C.

8.Szparagi

Szparagi włączone do jadłospisu pozwolą na detoksykację i pozbycie się trójglicerydów. Ponadto sprawią, że wydalenie nadmiaru wody z organizmu nie będzie już problematyczne. Diuretyczne właściwości są niezwykle ważne w diecie redukcyjnej, gdzie spożywamy zwiększone ilości wody, których przecież należy się pozbyć. Niektóre badania wskazują, że szparagi mogą wspomóc proces walki z cellulitem.

9.Cebula

Wspomoże układ krwionośny, zapobiegając odkładaniu się tłuszczu w naczyniach. Badania wskazują, że cebula może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodawana do sałatek i dań głównych z pewnością nie zaszkodzi, a może korzystnie wpłynąć na utratę masy ciała.