Kup jeden produkt, a drugi dostaniesz za -50% Zobacz

BCAA i glutamina – zalety łączenia aminokwasów

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
BCAA i glutamina – zalety łączenia aminokwasów
Każdy z trenujących na siłowni przykłada ogromną wagę nie tylko do budowania nowej tkanki mięśniowej, ale także do powstrzymywania procesów katabolicznych. Właśnie dlatego w jadłospisie regularnie pojawiają się aminokwasy rozgałęzione BCAA oraz glutamina. Niewielu jednak wie, że ich zróżnicowane działanie, w połączeniu może dać naprawdę ogromne wsparcie!

Aminokwasy BCAA

Aminokwasy rozgałęzione znane także jako BCAA zaliczane są do aminokwasów egzogennych, czyli tych, które muszą zostać dostarczone organizmowi z zewnątrz. Nasze ciało nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie. Mają ogromne znaczenie dla mięśni, bowiem około 33% wszystkich aminokwasów w mięśniach stanowi izoleucyna, leucyna i walina. Dostarczane w odpowiednich ilościach przyczyniają się do poprawy rezultatów. Działanie BCAA zauważamy na wielu płaszczyznach:
- działanie anaboliczne – leucyna, którą dostarczamy wraz z odżywką pozwala na rozpoczęcie syntezy białek, co stanowi o przyroście nowej tkanki mięśniowej po zakończonym treningu.
- działanie antykataboliczne – każdy ze sportowców wie, że katabolizm jest największym wrogiem. Podczas bardzo intensywnego wysiłku, a także snu, gdy nie dostarczamy pożywienia, zapasy glikogenu zostają zużyte. Wtedy może dojść do wykorzystania mięśni jako „paliwa”. Tkanka zostaje rozłożona na aminokwasy, a te na energię niezbędną do funkcjonowania. W procesie glukoneogenezy uzyskamy więc energię pozyskaną kosztem własnych mięśni. Suplementacja BCAA zapobiega temu procesowi, regularnie dostarczając aminokwasów.
- zwiększone możliwości – określa się, że stosowanie aminokwasów rozgałęzionych pozwala na wykonanie dłuższego i bardziej intensywnego treningu, a także redukowanie zmęczenie podczas jego wykonywania.

Glutamina

W przeciwieństwie do BCAA, glutamina jest aminokwasem endogennym, czyli takim, który może zostać wytworzony przez organizm. Stąd też sceptyczne podejście od jej suplementacji. Możemy ją bowiem pozyskać zarówno z pożywienia np. z wołowiny, jak i wytworzyć. Jednak podczas bardzo intensywnego wysiłku potrzebujemy zdecydowanie więcej glutaminy i organizm sobie nie radzi. Określa się, że występuje w około 60% całości tkanki mięśniowej, co może okazać się niepokojące. Dlaczego? Gdy rośnie zapotrzebowanie, organizm dostarcza glutaminy rozkładając tkankę mięśniową, a tego nie chcemy. Co daje więc suplementacja glutaminą?
- wspomaga magazynowanie azotu – czyli prościej mówiąc zwiększa jego przyswajalność, a to z kolei korzystnie wpływa na procesy anaboliczne, wzrost mięśni. W końcu grupa aminowa (a w niej azot) jest jednym z elementarnych fragmentów aminokwasu.
- wspiera regenerację mięśni – duża ilość glutaminy znacznie wspomaga odbudowę zużytego podczas treningu glikogenu mięśniowego, co skraca czas regeneracji i ją uskutecznia.
- zapobiega katabolizmowi – nie pozwala na pozyskiwanie glutaminy z rozbudowanych włókien, chroniąc je tym samym podczas wykonywania intensywnego treningu.

Zalety stosowania BCAA z glutaminą

Można powiedzieć, że jest to połączenie idealne. Aminokwasy działają bowiem synergicznie, uzupełniając się wzajemnie. Z pewnością zaobserwowałeś już podobieństwa takie jak: działanie anaboliczne, antykataboliczne i szeroko pojęta ochrona mięśni. Jednak BCAA i glutamina nie działają na tym samym polu. Każdy z nich ma swój obszar działania, a najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie sił dwóch rodzajów suplementów.
Dawkowanie jest sprawą indywidualną. Możemy postawić na zalecenia producenta, wyliczone przez specjalistę dawki bądź porcje zbliżone do tych, które stosowane są w badaniach laboratoryjnych. Zaleca się stosowanie BCAA w proporcji 1g/10kg masy ciała przed i po treningu. Przyśpieszy to powstawanie nowych białek. W przypadku glutaminy zaleca się spożywanie 10 – 15g w zależności od intensywności naszego treningu. Poleca się jej spożywanie po treningu, a także przed snem, co ma prowadzić do podniesienia stężenia hormonu wzrostu we krwi.