Burak – coś dla ciała i dla duszy

  • Głosów: 14
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Burak – coś dla ciała i dla duszy
Buraki to warzywa bardzo często goszczące na naszych stołach, jednak rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę z ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Te bordowe warzywa nie tylko świetnie smakują, ale także są skarbnicą witamin, składników mineralnych i cennych substancji, dlatego też polecane są osobom w każdym wieku, a w szczególności dzieciom i osobom starszym.
Pierwsze wzmianki o burakach pochodzą ze starożytnej Babilonii z roku 722 p.n.e., gdzie uprawiane były w ogrodach ówczesnych władców. Stamtąd trafiły do Grecji i Rzymu, a następnie do innych krajów europejskich. W kuchni polskiej wykorzystuje się zarówno korzeń buraka, jak i jego młode liście, czyli botwinę.

Buraki są cenione przez dietetyków, a to z kilku powodów:

Ze względu na swój zasadotwórczy charakter:
Znaczna część zjadanych przez nas produktów ma kwasotwórczy charakter (np. pieczywo, mięso, ryż, makaron). Buraki są produktami silnie alkalizującymi, a więc ich spożywanie neutralizuje niekorzystne kwasotwórcze działanie potraw, przez co sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Warzywa te warto więc jeść razem z potrawami mięsnymi. Do swojej diety powinny włączyć je osoby, którym nieobce jest też uczucie zgagi.

Buraki podnoszą odporność organizmu:
Dlatego też w okresach zwiększonego zachorowania poleca się picie soku z buraków. Zawarta w nich betaina nie tylko chroni przed chorobą przeciwdziałając rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów, ale także przyspiesza proces zdrowienia łagodząc przeziębienia i związane z nim dolegliwości.

Mają pozytywny wpływ na układ krwionośny:
Poprawiają krążenie i udrażniają żyły, przez co zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Obecna w buraku witamina B12 oraz kwas foliowy są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek, co jest istotne zwłaszcza dla osób cierpiących na anemię. Nie powinni oni odmawiać sobie buraków ani też przygotowywanego z nich soku. Także kobiety ciężarne powinny być zachęcane do ich spożywania.

Wykazują działanie antynowotworowe:
W buraku znajdują się polifenole, które neutralizując wolne rodniki zapobiegają powstawaniu nowotworów. Warzywo to zawiera także bardzo rzadkie pierwiastki – rubid i cez – którym również przypisuje się działanie hamujące rozwój komórek rakowych.

Pomagają w leczeniu zaparć:
Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego buraki regulują przemianę materii. Zawarte w nim pektyny niszczą baterie gnilne w przewodzie pokarmowym, skutecznie lecząc zaparcia.

Poprawiają samopoczucie:
Wykazano, iż jedzenie buraków zmniejsza napięcie nerwowe, dlatego poleca się je osobom narażonym na stres, depresję oraz nerwicę.

Są dobre dla osób aktywnych:
Udowodniono, iż występujące w burakach azotany zmniejszają zużycie tlenu, co opóźnia uczucie zmęczenia. Przeprowadzono badanie na sportowcach, którym przed treningiem kazano wypijać sok buraczany. Chociaż badana grupa nie była duża (8 mężczyzn) stwierdzono, iż picie soku buraczanego zwiększa wytrzymałość i pozwala ćwiczyć o 16 % dłużej. Wyniki tych badań są także cenne dla lekarzy, specjalizujących się w chorobach serca lub układu oddechowego. Inną dobrą wiadomością dla osób aktywnych jest to, iż sok z buraków pomaga usunąć zakwasy.

Kto powinien na nie uważać:
W związku z tym, iż buraki odznaczają się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym i powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, ich konsumpcja powinna być ograniczona przez diabetyków. Nie są wskazane też dla osób cierpiących na kamicę nerkową, ponieważ zawierają sporo szczawianów.

no tego to ja jeszce nie slyszalem hehe Ciekawe ciekawe:)

A długotrwale gotowanie wykańcza wiele witamin.

wlasnie jem salatke roszponka rukola tarty surowy burak kurczak i ryz, poza tym sok marchewkowo burakowy= surowy, pycha.. Ehh teraz mi smaka narobili a w asdzie za buraki jak za zloto sie placi. To poprosze teraz art o selerze bo tez dobry

Ja lubię buraki, szczególnie zupę :D

Warzywa i witaminy znowu górą:)

Bardzo cenne informacje. U mnie czesto w pracy podawane sa zupki botfinowe, albo barszczyki czerwone, lub ukrainskie a ja tego nie jem. Zmieniam moje zdanie o tym warzywu w wlaczam go do mojej diety. :)

Bardzo cenne informacje, tyle dobrego o burakach jeszcze nie słyszałem xD

pomimo wszystkich tych cudownosci jakie ma burak nienawidze ich ;p

wiec tym bardziej odpadaja :d

Bleee.. .lecz botwina- pychaaa :)

Ciekawi mnie tylko jak to się ma np. do barszczu. Ile z tych wszystkich dobrodziejstw zostaje po gotowaniu... No i szkoda, że "buraki odznaczają się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym".

czyli barszczyk do bidona? ;)

buraków ogólnie dużo jest na forach niektórych, oczywiście nie na NASZYM!!!

Najlepsze w przypadku podejrzen anemii,

słyszałem wiele dobrego o burakach,przebywam za granicą i od ludzi tutaj słyszałem nawet o diecie buraczanej strasznie ją zachwalają tylko jak na burakach udygać cały czas?

ciekawy artykuł

Uwielbiam świeże buraczki do obiadu ;-)

Osobiście nie przepadam za burakami ale co racja to racja ; )

no to wszyscy wcinajcie buraki

ciekawy art. muszę próbować jeść częściej buraki

Na prawde dobry artkuł... polecem

Dodam tylko jeszcze, że występujący w burakach potas obniża ciśnienie i reguluje gospodarkę wodną organizmu.

Trzeba spróbować takiego soku,nie spodziewam się dobrego smaku ale skoro taki skuteczny..

nienawidze tego warzywa , ale po przeczytaniu tego artykulu powaznie sie zastanawiam nad przelamaniem wstretu, artykul dobry i powiem szczerze nie spodziewalem sie tylu nowych informacji o tym warzywie , warto przeczytac i sie stosowac.

Ciekawie napisane, ja sama uwielbiam buraczki;P

bardzo interesujący opis

muszę częściej je jeść

Teraz wiem dlaczego je lubię :]

uwielbiam buraki pod kazda postacia i barszcz czerwony (domowy nie z torebki bo to ma sie nijak do siebie), w surówce ale i tarte z jogurtem;) mniam chyba dzis sobie je przyrzadze

TRZEBA ZACZAC JE SZAMAC