Cała prawda o witaminie C

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Cała prawda o witaminie C
Witamina C to jedna z najbardziej znanych witamin. Sięgamy po nią, aby się wzmocnić, pokonać chorobę, oczyścić organizm. Czy rzeczywiście preparaty, które można znaleźć na aptecznych półkach są godne zaufania?

Witamina C

Witamina C (kwas askorbinowy) nie jest syntetyzowana w organizmie, oznacza to, że, aby zachować jej odpowiedni poziom musimy regularnie dostarczać ją w pożywieniu.

Rzeczywiście witamina ta pełni bardzo ważne role w naszym organizmie:

  • pobudza komórki odpornościowe skracając jednocześnie czas infekcji,
  • zwiększa przyswajalność żelaza,
  • przyspiesza metabolizm lipidów,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, choroby niedokrwiennej serca oraz zaćmy,
  • wzmacnia ściany naczyń włosowatych oraz dba o odpowiedni rozwój chrząstki, kości, zębów,
  • ułatwia gojenie ran, zmniejsza powstawianie sińców.

Uważaj na przetwarzanie żywności!

Kwas askorbinowy występuje głównie w produktach roślinnych: owocach dzikiej róży, owocach jagodowych, owocach cytrusowych, zielonej pietruszce, warzywach kapustnych, papryce, pomidorach, ziemniakach, chrzanie. Jeśli chcesz, aby spożywane przez Ciebie produkty nie utraciły tej wartościowej witaminy odpowiednio je przechowuj i staraj się jak najmniej przetwarzać. Kwas askorbinowy jest, bowiem wrażliwy na działanie światła, ciepła, tlenu promieni nadfioletowych, zasadowego odczynu.

Ile i dla kogo?

Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożywanie 70 mg witaminy C dziennie. Oczywiście są osoby, które potrzebują jej zdecydowanie więcej - z gorączką, osłabione, uprawiające sport, ciężko pracujące fizycznie, intensywnie rosnące, palące oraz kobiety ciężarne i karmiące.

Witamina C a odporność

Zdarzyło Ci się codziennie jeść witaminę C, aby zwiększyć odporność? Musimy Cię rozczarować, nie uchroni Cię to przed przeziębieniem. Naukowcy po przeanalizowaniu 31 badań zdecydowanie potwierdzili ten fakt. Możesz natomiast na nią liczyć, kiedy choroba już Cię dopadnie. Spożycie kwasu askorbinowego w czasie pierwszych objawów przeziębienia skróci czas choroby. Regularne przyjmowanie 1g tej witaminy dziennie skraca średni okres przeziębienia o 8 proc. u osób dorosłych i 18 proc. u dzieci. Kwas askorbinowy zmniejszy ponadto ryzyko zachorowania podczas wyziębienia organizmu oraz intensywnego wysiłku fizycznego. Udowodniono, że u osób ćwiczących ryzyko zachorowania zmniejsza się aż o połowę.

Witamina witaminie nie równa?

Mało kto zdaje sobie sprawę, ze na rynku możemy spotkać dwa rodzaje witaminy C – prawoskrętną i lewoskrętną. Dowiedziono, że działanie witaminy prawoskrętnej jest znikome, a to ją niestety odnajdziesz głównie w aptece. Niektóre firmy proponują mieszankę tych dwóch konfiguracji, ze zdecydowaną przewagą tej gorszej. Trzeba się natrudzić, aby odszukać witaminę C lewoskrętną, ale jest to możliwe.

Pamiętaj – nie ma lepszego sposobu zaspokojenia potrzeb organizmu na wszystkie składniki niż dostarczanie ich z źródeł naturalnych. Po syntetyczne witaminy sięgaj tylko, w momencie, kiedy nie jesteś w stanie dostarczyć jej naturalnie. Staraj też się wtedy wybierać składnik wysokiej jakości.


Działania marketingowe wielu firm doprowadziły do powstania lewoskrętnej witaminy C, która jako jedyna na rynku, ma działać i być właściwą drogą do zdrowia. Wszystkie formy witaminy C, zawarte zarówno w jedzeniu czy preparatach aptecznych zawierają jej prawoskrętną wersję. Nie istnieją lewoskrętne jej odmiany i nie ma możliwości ich syntezy.