Co jeść aby się nie przeziębić?
Miód
Miód od dawien dawna znany jest ze swoich antybakteryjnych właściwości. Naturalny, produkowany przez pszczoły produkt warto zakupić w lokalnej pasiece lub sprawdzonym sklepie. Ważne, aby był on dobrej jakości, bez dodatków innych substancji. Dla utrzymania trwałości nie potrzebuje on żadnych sztucznych substancji chemicznych. Należy pamiętać, o tym, aby przypadkiem nie kupić miodu sztucznego, który nie posiada korzystnych właściwości przypisywanych miodowi naturalnemu.
Miód może być spożywany w celu podniesienia poziomu energii naszego organizmu, podczas przeziębienia, grypy, bólu gardła. Może być także pomocny stosowany miejscowo w przypadku ukąszenia owadów, odcisków, wysypki czy odleżyn.
Kiedy czujesz, że łapie Cię przeziębienie i zaczyna boleć gardło spożyj jedną łyżeczkę miodu i przez pewnie czas nic nie pij. Taka kuracja 2-4 razy dziennie powinna złagodzić objawy choroby i wspomóc rekonwalescencję. Profilaktycznie zaleca się stosowanie 1 łyżeczki miodu dziennie przez cały rok. Czy istnieje smaczniejsze lekarstwo?
Pyłek pszczeli
Ciekawym produktem wykorzystywanym w leczeniu naturalnym jest pyłek pszczeli. Powstaje on z przetworzenia pyłku kwiatowego przez pszczoły, które dodają do niego miód, nektar lub ślinę. Następnie tworzą jego zapasy w postaci małych kuleczek w ulu na czas braku pyłku w przyrodzie.
W pyłku pszczelim można znaleźć praktycznie wszystkie substancje odżywcze. Są w nim węglowodany, tłuszcze oraz białka, a także witaminy i składniki mineralne. Produkt ten ma bardzo wiele właściwości leczniczych, m.in. wykazuje działanie odtruwające, antydepresyjne, antyalergiczne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Wspiera również układ odpornościowy dzięki działaniu przecwidrobnoustrojowemu - jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem, a w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych. Pyłek można spożywać dodając go do miodu, mleka, soku czy wody i dokładnie przeżuwać dla zwiększenia jego przyswajalności. Kupić go można u pszczelarza lub w sklepach ze zdrową żywnością.
Czosnek
Czosnek od dawnych czasów uważany jest za bardzo doby środek leczniczy. Zawiera on w swoim składzie substancje o działaniu bakteriobójczym, olejki eteryczne, witaminy i sole mineralne, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dzięki swojemu działaniu antybiotycznemu niszczy on bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Ponadto wspomaga metabolizm tłuszczów obniżając poziom złego cholesterolu, obniża stężenie cukru we krwi, reguluje trawienie, obniża ciśnienie krwi, wykazuje także w określonym zakresie działanie przeciwnowotworowe. Pomaga także w przypadku bólu głowy, ułatwia zasypianie, a stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących ran.
W przypadku przeziębienia można spożywać ząbek czosneku krojąc go na małe kawałeczki i połykać je w całości bez gryzienia. Dzięki temu uniknie się nieprzyjemnego zapachu z ust. Jeżeli jednak nam to nie przeszkadza możemy czosnek miażdżyć i spożywać w postaci naparu z gorącym mlekiem lub jako czosnkowo-ziołowa pasta na chlebie.
Jeżeli zatem czujesz, że przeziębienie jest blisko zastosuj najpierw domowe kuracje przy użyciu naturalnych produktów spożywczych, które mogą okazać się równie skuteczne jak leki zakupione w aptece.
<i "mso-bidi-font-style:="" normalmsonormal"="">
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
11 lat, 2 miesiące ago
11 lat, 2 miesiące ago
11 lat, 2 miesiące ago
11 lat, 2 miesiące ago