Co jeść zamiast cukru?

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Co jeść zamiast cukru?
Sacharoza, czyli cukier, to najczęściej stosowana substancja słodząca. Choć jest pochodzenia naturalnego, nie dostarcza wartości odżywczych. Spożywanie cukrów prowadzi do wielu chorób - w tym otyłości. Coraz częściej stosuje się inne substancje słodzące. Są to związki stosowane do nadania środkom spożywczym słodkiego smaku. Co w takim razie jeść zamiast cukru? Czym słodzić swoje posiłki i napoje?

Zamienniki cukru

Substancje słodzące dzielimy na półsyntetyczne i intensywne. Różnią się pochodzeniem, składem chemicznym, wartością energetyczną.

  • Substancje półsyntetyczne występują naturalnie w owocach, otrębach zbożowych, trawach, wodorostach, grzybach.
  • Intensywne substancje słodzące to substancje dodatkowe w żywności. Aby były dopuszczone do spożycia muszą przejść szereg badań jaki mają wpływ na organizm człowieka.

Zamiennik cukru w diecie

Prócz cukru, istnieją naturalne źródła słodkiego smaku, które są prozdrowotne i nie dostarczają organizmowi kalorii.

Erytrol

W naturalnej postaci znajdziemy go w melonie, gruszkach, winogronach i sfermentowanym jedzeniu.

  • Wchłaniany jest w jelicie cienkim i nie powoduje biegunek oraz wzdęć.
  • Wytwarzany jest w procesie naturalnej fermentacji glukozy dzięki drożdżom Yarrowia lipotytica.
  • Erytrytol w przemyśle farmaceutycznym stosuje się leczniczo w nadciśnieniu tętniczym.

Ksylitol

Ksylitol stosuje się do lepszej regeneracji po wysiłku, ponieważ stopniowo przekształca glukozę i glikogen - co wpływa na odbudowę zasobów energetycznych.

  • Ksylitol pełni podobną funkcję w organizmie człowieka co błonnik pokarmowy, opóźnia proces opróżniania żołądka.
  • To najsłodszy związek wśród cukrowców.
  • Otrzymywany jest przez D-ksylozy, która znajduje się w korze brzozy.
  • Znacznie podnosi poziom glukozy we krwi, ponieważ jego metabolizm jest niezależny od insuliny.
  • Hamuje rozwój bakterii próchniczych.

Stewia, zamiennik cukru dla cukrzyków

U osób otyłych, chorych na cukrzycę i nadciśnienie, alternatywę dla cukru stanowi stewia. Jest pochodzenia naturalnego i zarejestrowana w Polsce. Stewia jest rośliną pochodzącą z Brazylii, zawierająca związki glikozydami stewiolowymi, które są o 400 razy słodsze od sacharozy i nie dostarczają organizmowi żadnych kalorii.

  • Nadaje tylko smak, nie dostarcza organizmowi energii ani kalorii.
  • Glikozydy stewiolowe nie są trawione, ulegają rozpadowi.
  • Nieznaczna ilość stewiolu z rozkładu jest wydalana z moczem i z kałem.
  • Stewia jest odporna na światło słoneczne i wysoką temperaturę. Może być dodawana do żywności poddanej obróbce, w tym gotowaniu i pieczeniu.

Dla osób chorych na cukrzycę stewia to zamiennik cukru. Chorzy z cukrzycą I i II stopnia mogą słodzić potrawy i napoje nie obawiając się o wzrost glikemii, gdyż rozkład glikozydów stewiolowych jest na poziomie jelita grubego. Co ważne, instytucje badawcze wydały raport, że glikozydy stewiolowe pozyskiwane ze stewii, są bezpieczne dla zdrowia. Tym samym dopuścił stosowanie ich jako dodatku do żywności. Na terenie Unii Europejskiej jest oznaczone jako E960. Dopuszczalne dzienne spożycie jest na poziomie 4 mg/kg masy ciała.

Co zamiast cukru w diecie?

Właśnie stewia jest najczęściej rekomendowanym zamiennikiem cukru, wykorzystywanym w kuchni. To alternatywa dla cukru, która nie zawiera kalorii i jest ma wiele dodatkowych właściwości prozdrowotnych. Dla osób otyłych, stewia to alternatywa dla cukru w diecie.

  • Powoduje obniżenie kaloryczności posiłków.
  • Zmniejsza podaż energii poniżej zapotrzebowania.
  • Wpływa na wykorzystanie zapasów energetycznych z tkanki tłuszczowej i spadek masy ciała.
  • Stewia poza słodkim smakiem, który nie dostarcza nam kalorii, ma wiele właściwości prozdrowotnych m.in. przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwbiegunkowe a nawet wspomaga odporność.

Badania trwają ale już są pewne hipotezy, że może wspomagać proces leczenia w atopowym zapaleniu skóry i innych chorobach immunologicznych. Stewia coraz częściej dodawana jest do żywności i stosowana jako dodatek słodzący do przetworów mlecznych, deserów, napojów i innych. Stewia dostępna jest w postaci proszku, tabletek oraz płynu.