Co oznaczają zachcianki na pewne produkty?

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Co oznaczają zachcianki na pewne produkty?
Masz czasem niepohamowaną ochotę na zjedzenie czekolady lub czegoś ociekającego tłuszczem? Może być to sygnał od organizmu, że brakuje mu jakiejś konkretnej substancji odżywczej. Dowiedz się jakie braki mogą wywoływać apetyt na dane produkty spożywcze.

Apetyt na słodycze

Ochota na słodycze może być spowodowana spadkiem poziomu cukru we krwi. Szybka podaż cukru w postaci łatwo-wchłanialnej (czyli np. cukierki, słodkie napoje) pomoże jednak tylko na chwilę. Spowoduje wzrost cukru we krwi, ale zarazem większy wyrzut insuliny, która będzie miała za zadanie obniżyć ten poziom. Żeby zatem poziom cukru był na mniej więcej stałym poziomie staraj się spożywać węglowodany złożone, które wchłaniają się wolniej i nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru. Regularnie spożywaj ciemne pieczywo, razowe makarony, grube kasze, warzywa bogate w błonnik, który również spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego w smaku wybieraj owoce zamiast słodyczy.

Apetyt na czekoladę

Czekolada prócz swojego wspaniałego smaku zawiera również cenny składnik jakim jest magnez. Często zatem w przypadku niedoboru magnezu mamy na nią ochotę. Szacuje się, że niewielki niedobór magnezu może dotyczyć nawet 80% populacji. To dlatego tak często i chętnie sięgamy po czekoladę. Jeżeli musisz ją zjeść lepiej wybieraj czekoladę ciemną o zawartości kakao min. 75%. Ponadto spożywaj również inne produkty bogate w magnez takie jak orzechy, zboża, ryby czy zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata itp.).

Apetyt na czerwone mięso

Ochota na czerwone mięso może być spowodowana niedoborem żelaza w organizmie. Niedobór ten częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn z uwagi na comiesięczną utratę krwi podczas menstruacji. Inne produkty bogate w żelazo to rośliny strączkowe czy suszone owoce, jednak żelazo z produktów roślinnych jest gorzej przyswajalne niż z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Apetyt na żółty ser

Jeżeli często po głowie chodzi Ci żółty ser, np. na pizzy lub na zapiekance może to oznaczać niedobór kwasów tłuszczowych w organizmie. Badania pokazują, że kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 mogą redukować stany zapalne i obniżać ryzyko chorób serca, naczyń oraz ryzyko raka. Niestety w żółtym serze kwasów omega-3 jest bardzo mało, dlatego zamiast niego lepiej jest spożywać łososia, orzechy, olej lniany czy siemię lniane.

Mylące zachcianki

Często wydaje nam się, że mamy na coś ochotę i sięgamy po coś do jedzenia. Okazuje się jednak, że w większości przypadku mylnie odbieramy sygnały i zamiast coś zjeść powinniśmy się napić. Uczycie pragnienia często jest mylone z uczuciem głodu, dlatego warto sięgnąć po wodę zanim zje się coś nadprogramowo.


Plany treningowe ze wsparciem trenera:
Wypróbuj