Dieta odchudzająca - jadłospis na 7 dni

  • Głosów: 5
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Dieta odchudzająca - jadłospis na 7 dni
W diecie odchudzającej należy dostarczyć mniej energii niż organizm jest w stanie wykorzystać, czyli dostarczyć mniej kalorii niż wynosi zapotrzebowanie organizmu. Dieta przeznaczona jest dla ludzi otyłych, z nadwagą i chcących schudnąć. Komponując dietę odchudzającą, należy wziąć pod uwagę zwyczaje żywieniowe, możliwość stosowania diety w i poza domem, aktywność ruchową oraz towarzyszące schorzenia i metody leczenia. Poznaj czym jest dieta odchudzająca - jadłospis na 7 dni!

Dieta odchudzająca - zasady

Źródłem energii dla twojego organizmu poza pożywieniem jest też nagromadzona tkanka tłuszczowa. Przy prawidłowej diecie odchudzającej, nie powodującej efektu jojo, przyjęte zostało, aby redukować 1 kg masy ciała w ciągu 1 tygodnia, zmniejszając zapotrzebowanie organizmu o kaloryczność od 500 do 1000 kcal dziennie.

Zapotrzebowanie energetyczne oblicza się indywidualnie dla osoby, biorąc pod uwagę:

  • wiek
  • wzrost
  • masę ciała
  • płeć
  • aktywność fizyczną
  • rodzaj pracy

W diecie odchudzającej dzienne zapotrzebowanie energetyczne nie może być mniejsze, niż 1000 kcal na dobę. Składniki odżywcze powinny kształtować się następująco:

  • białka: 20-25% kalorii
  • tłuszcze: 30% kalorii
  • węglowodany: 45-50% kalorii

Zestawienie składników przy zapotrzebowaniu kalorycznym:

Energia 1000 kcal 1200 kcal 1500 kcal
Białko 60-65 g 45-55 g 45-50 g
Tłuszcze 35 g 35 - 40 g 55-75 g
Węglowodany 105 - 125 g 150 - 165 g 190 - 205 g
Błonnik > 30 g > 30 g > 30 g
Cholesterol < 300 g < 300 g < 300 g
Ilość płynów 2 - 31 2 - 31 2 - 31

Dieta odchudzająca - przykładowy jadłospis na 7 dni

Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety odchudzającej na 7 dni

poniedziałek

wtorek

środa

czwartek

piątek

sobota

 

śniadanie 7:00

śniadanie 7:00

śniadanie 7:00

śniadanie 7:00

śniadanie 7:00

śniadanie 7:00

 

kanapka z twarożkiem, miodem i orzechami

Kanapki z pastą jajeczno-jaglaną

jajecznica z pomidorami i chlebem żytnim

Kanapka caprese z Pesto
i pestkami dyni

Kanapki z pastą drobiową z curry

jajko na miękko z warzywną kanapką

 
 
 

drugie śniadanie 10:30

drugie śniadanie 10:30

drugie śniadanie 10:30

drugie śniadanie 10:30

drugie śniadanie 10:30

drugie śniadanie 10:30

 

orzechy i morele

mozzarella z bazylią i pomidorami

Baton zbożowy

twarożek z otrębami

Amarantus z jogurtem na słodko

Ulubiony owoc

 
 
 

obiad 12:30

obiad 12:30

obiad 12:30

obiad 12:30

obiad 12:30

obiad 12:30

 

makaron z brokułem

makaron z brokułem

kasza pęczak z zielonymi warzywami i kurczakiem

kasza pęczak z zielonymi warzywami i kurczakiem

makaron w kremowym sosie pieczarkowym

makaron w kremowym sosie pieczarkowym

 
 
 

podwieczorek 16:00

podwieczorek 16:00

podwieczorek 16:00

podwieczorek 16:00

podwieczorek 16:00

podwieczorek 16:00

 

sałatka z kabanosem

Bananowy deser twarogowy

twarożek z otrębami

odżywka białkowa plus banan

ulubiona sałatka z jajkiem

sałatka z kabanosem

 
 
 

kolacja 19:00

kolacja 19:00

kolacja 19:00

kolacja 19:00

kolacja 19:00

kolacja 19:00

 

zupa krem z dyni i marchwi , grahamka

zupa krem z dyni i marchwi , grahamka


  Sałatka owocowa

Amarantus z jogurtem na słodko

zupa krem z zielonych warzyw z bazyliowymi pulpetami

zupa krem z zielonych warzyw z bazyliowymi pulpetami

 
 
 


Dieta odchudzająca - podsumowanie

Stosując dietę odchudzającą należy pamiętać jeszcze o kilku ważnych kwestiach:

  • suplementacja minerałami i witaminami
  • dostarczanie 2-3 litrów wody dziennie
  • nie podjadanie między posiłkami
  • regularne posiłki co 3 lub 4 godziny
  • picie ziół poprawiających metabolizm np. pokrzywę
  • ograniczyć ziemniaków, makaronu, pieczywa jasnego, słodyczy
  • przygotowywanie posiłków bez dodatku tłuszczu poprzez pieczenie, gotowanie, duszenie, itp.