Jak uniknąć przetworzonej żywności?
Warzywa z własnego ogródka to w obecnych czasach już rzadkość. To samo tyczy się jaj, mięsa i wędlin „od gospodarza”. Produkty te będące kiedyś codziennością, w obecnych czasach są raczej trudnodostępne dla osób mieszkających w mieście. Robimy zakupy w pośpiechu, często w marketach, gdzie trudno o świeże i ładne produkty, wolne od środków konserwujących przedłużających ich trwałość. W jaki zatem sposób można zminimalizować spożywanie żywności przetworzonej, zawierającej często wiele substancji „antyodżywczych”? Oto kilka wskazówek.
Unikaj pakowanej żywności
Żywność, która jest pakowana w kartoniki, puszki czy inne opakowania w procesie produkcji często przechodzi różnego rodzaju obróbkę technologiczną. Z uwagi na straty składników odżywczych do jakich dochodzi podczas tego procesu dodawanych jest sztucznie wiele składników, które mają zrekompensować te straty. Często jest to dodatkowy cukier, sól, tłuszcz, polepszacze smaku i wyglądu oraz środki mające przedłużyć trwałość produktu. Dodawane są również witaminy, jednak nie wchłaniają się one tak dobrze, jak ich naturalne odpowiedniki, które występują w produktach nieprzetworzonych. Oczywiście kupowanie takich produktów jest dużo wygodniejsze, ponieważ nie musimy stać w kolejce np. za mięsem, które możemy wziąć z półki już zapakowane. Warto jednak poświęcić nieco więcej czasu na zakupy i odwiedzić sprawdzony sklep mięsny, w którym oferowane produkty będą na pewno świeże i bardziej odżywcze.
Wybieraj produkty, które nie są wysokooczyszczone
Białe pieczywo, biała mąka i biały ryż to nie do końca naturalne produkty. Wyglądają one w ten sposób, ponieważ w procesie produkcji zostały one oczyszczone z okrywy nasiennej i pozbawione w związku z tym cennego błonnika. Są one również uboższe w witaminy i minerały, które w większości występują właśnie w tej części ziarna, która jest usuwana. Starajmy się zatem wybierać produkty pełnoziarniste, charakteryzujące się ciemniejszym kolorem, jednak uważajmy na pieczywo barwione karmelem, które ma imitować zdrowe wypieki. W takim przypadku najlepiej jest się udać do piekarni, gdzie produkty są najświeższe i można zapytać o skład danego chleba, a nie do marketu, gdzie często sprzedaje się produkty świeżo upieczone, ale z zamrożonego uprzednio ciasta.
Rób zakupy na straganach
Staraj się kupować część produktów spożywczych na straganach, które oferują świeższe warzywa i owoce, a często także jajka od przydomowych kur. Oczywiście nie wszystkie produkty będą dostępne, więc pewnie i tak będziemy musieli udać się do marketu, jednak to co uda nam się kupić na targu na pewno będzie mniej przetworzone niż produkty obecne w dużych sklepach.
Czytaj etykiety
Etykieta to coś na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę, a w większości przypadków tak nie jest. Żeby jednak wybierać produkty świadomie musimy zapoznać się z deklarowanym przez producenta składem. Kolejność wymienianych składników na etykiecie powinna mieć tendencję malejącą, co oznacz, że składnika, który jest na pierwszym miejscu listy powinno być w produkcie najwięcej. Zagłębiając się zatem w etykiety możemy zdziwić się, jak wiele produktów ma bardzo dziwny skład, odmienny od naszych wyobrażeń. Jeżeli lista składu jest długa i opatrzona symbolami z literką E możemy być pewni, że produkt jest w jakiś sposób przetworzony i znajdują się w nim sztuczne dodatki takie jak konserwanty, barwniki, polepszacze smaku i zapachu i inne.
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
11 lat, 3 miesiące ago
11 lat, 3 miesiące ago
11 lat, 3 miesiące ago