Jedz jabłka na zdrowie!

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Jedz jabłka na zdrowie!
Moda na jabłka w ostatnim czasie, związana z zawirowaniami politycznymi, doprowadziła do spożywania przez nas większej ilości tych owoców. Świetnie się składa, bo oprócz wspierania polskich sadowników wspieramy dzięki temu także swój organizm!

Polska jest jednym z największy producentów jabłek, dlatego każdy z nas zna ich smak od dziecka. Stanowią zdrową i smaczną przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Ponadto powstaje z nich wiele przetworów, takich jak soki, dżemy, alkohole (m.in. popularny ostatnio cydr).

Wartości odżywcze

Jabłka zawierają dużo cennych składników, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga nasz układ pokarmowy i reguluje pracę jelit. Odpowiednia zawartość błonnika w diecie pomaga utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Warto zatem jeść jabłka ze skórką, gdyż tam znajduje się najwięcej tego składnika. Jedzenie jabłek w całości poprawia również stan naszych dziąseł.

W jabłkach znajdziemy również witaminy i minerały. Zawarta w nich witamina C pełni ważne funkcje w organizmie, bierze udział w przemianach hormonów, wspiera proces prawidłowego krzepnięcia krwi i chroni komórki przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Z wolnymi rodnikami walczą również witamina A i E, także obecne w jabłkach. Mają też one pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Obecny w jabłkach potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni oraz za przewodzenie impulsów nerwowych. Jego odpowiedni poziom zapobiega osłabieniu oraz skurczom mięśni i obrzękom.

Jabłka z uwagi na zawartość błonnika mają stosunkowy niski indeks glikemiczny, który wynosi ok. 35. Soki jabłkowe natomiast indeks glikemiczny mają już dużo wyższy, gdyż błonnika nie zawierają. Należy zatem na nie uważać, szczególnie w przypadku cukrzycy.

Jabłka są niskokalorycznym owocami – w 100 g mają ok. 50 kcal. Licząc, że jabłko średniej wielkości ma ok. 200 g nasza przekąska będzie miała ok. 100 kcal, czy niezbyt dużo. Można je zatem z powodzeniem spożywać na diecie.

Owoce te raczej nie powodują alergii. Jabłka są wprowadzane do diety dzieci jako pierwsze owoce od najmłodszych lat i są zwykle dobrze tolerowane. W przypadku słodkich odmian nie trzeba ich dosładzać aby smakowały maluchom.

Warto zatem jabłka spożywać jak najczęściej, a nie tylko w chwilach ogólnej mobilizacji do ich zakupu od polskich sadowników.