Koncentrat białka serwatkowego – dawkowanie, działanie, skutki uboczne

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Koncentrat białka serwatkowego – dawkowanie, działanie, skutki uboczne
Koncentrat białka serwatkowego, znany także jako WPC, jest ogólnodostępną formą białka, wybieraną przez zawodników na całym świecie. Stosowany jest do przyrządzania szejków białkowych, stanowi także dodatek do posiłków w ciągu dnia. Co powinieneś wiedzieć o koncentracie białka serwatkowego? Zapraszamy do do lektury poniższego artykułu "Koncentrat białka serwatkowego – dawkowanie, działanie, skutki uboczne".

Proces produkcji białka serwatkowego

Białko serwatkowe, jak sama nazwa wskazuje – pozyskiwane jest przy produkcji sera. Ultrafiltracja pozwala na uzyskanie koncentratu białek serwatkowych z mleka podczas jego obróbki. Na tym etapie dąży się do pozyskania jak największej ilości samego białka w produkcie. W przypadku koncentratu białka jest to około 80%, gdzie pozostałą część stanowią węglowodany, tłuszcze, woda oraz dodatki w postaci aromatów, stabilizatorów i substancji słodzących.

Skład koncentratu białka serwatkowego

Zanim odżywka białkowa zagości na stałe w naszej diecie, dobrze jest zwrócić uwagę na skład produktu. Z pewnością, dla koncentratu zobaczymy wartość zbliżoną do 80% czystego białka. Pozostałe elementy również powinny nas zainteresować. Trzeba mieć świadomość, że im więcej tłuszczów i węglowodanów, tym więcej kalorii będzie miała odżywka. Białko spożywane w ten sposób może także przysporzyć problemów z układem trawiennych. Jeśli wiesz, że Twój żołądek ma problemy z trawieniem laktozy, jest wrażliwy na słodziki i inne substancje chemiczne, warto sięgnąć po produkt z dodatkiem laktazy (enzymu, który umożliwi trawienie laktozy), dbając o zminimalizowanie drażniących dla żołądka substancji.

Rodzaje białek serwatkowych

- koncentrat białka serwatkowego WPC – 80% białka, najpopularniejszy
- izolat białka serwatkowego WPI – około 90% białka, zaawansowany proces produkcji pozwala niemal całkowicie pozbyć się węglowodanów i tłuszczu
- hydrolizat białka serwatkowego WPH – do 100% białka, produkt o przyśpieszonym wchłanianiu

Kiedy stosować koncentrat białka serwatkowego?

Białko w postaci koncentratu białka serwatkowego jest doskonałym wyborem podczas przygotowania posiłków okołotreningowych. Charakteryzuje się szybkim trawieniem i wchłanianiem, co niemalże natychmiastowo pozwala dostarczyć budulca mięśniom. Dodatkową zaletą jest zahamowanie procesów katabolicznych, które mogą pojawić się w czasie bardzo intensywnego treningu. Spożywając koncentrat białka serwatkowego możemy zrezygnować z dodatkowej suplementacji BCAA, bowiem w jego skaldzie znajdują się już aminokwasy rozgałęzione (leucyna, izoleucyna i walina).
Białko serwatkowe może również posłużyć do przygotowania posiłku w ciągu dnia, gdy brakuje nam źródła białka. Z powodzeniem dodawane jest do omletów, owsianek, a także naleśników. Występujące w wielu wariantach smakowych może stanowić urozmaicenie jadłospisu podczas redukcji tkanki tłuszczowej, bądź pozostawić danie bez zmian (jeśli wybierzemy klasyczne białko, bez aromatów).

Koncentrat białka serwatkowego dawkowanie

W zdecydowanej większości wybiera się zmieszanie 20 – 30 g produktu z mlekiem bądź wodą. W zależności od indywidualnych upodobań, sportowcy do szejków dodają też siemię lniane, masło orzechowe oraz owoce, co stanowi źródło zdrowego tłuszczu, a także witamin. Jeśli udało Ci się wyliczyć, ile dokładnie białka powinno znaleźć się w Twojej diecie – stosuj białko serwatkowe jako porcję, której nie udało Ci się dostarczyć się z pożywieniem, zapewniając w ten sposób wyliczoną wcześniej kaloryczność. Jeśli jednak nie stosujesz się do obliczeń, spożywaj białko 3 razy dziennie po 20 – 30g. Po „okresie próbnym” powinieneś poczuć, czy dawka powinna zostać zmniejszona, zwiększona, czy też jest idealna. Pamiętaj, że przyjmowanie zbyt dużych ilości białka może obciążać nerki i wątrobę.

Koncentrat białka serwatkowego - podsumowanie

Odżywki białkowe stanowią cenny produkt w sportowym świecie. Nie możemy jednak zapominać, że to nie proszek powinien być głównym źródłem białka, a produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia. Włączmy więc do jadłospisu ryby, chude mięso np. drób, chude twarogi, a także białka jaj kurzych. Stosowanie białka serwatkowego, czy to w postaci koncentratu, czy innej powinno być uzupełnieniem zbilansowanej diety, a nie jej substytutem.