Korzyści z diety bezglutenowej

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Korzyści z diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna - bez względu na zalecenia medyczne czy ich brak. Głównym powodem tej mody jest przekonanie, że dieta ta pozwoli na skuteczne zrzucenie zbędnych kilogramów. Ma mieć również wpływ m.in. na pozytywne samopoczucie, poprawę cery, jakości snu czy perystaltyki jelit. Pozbywając się glutenu z diety, mamy ochronić się przed chorobami nowotworowymi, autoimmunologiczymi i neurologicznymi. Jakie są faktyczne korzyści z diety bezglutenowej?

Główne założenia diety bezglutenowej

Gluten to frakcja białek zbóż, która zaliczana jest do grupy prolamin. Jest to największy alergen występujący w produktach zbożowych. Cechą glutenu wykorzystywaną w piekarnictwie jest kleistość. Ciasto po wypieczeniu jest pulchne i dłużej zachowuje świeżość, gdyż gluten tworzy siatkę glutenową i utrzymuje dwutlenek węgla powstający podczas fermentacji w cieście. Gluten zawarty jest w:

  • pszenicy,
  • życie,
  • jęczmieniu,
  • owsie,
  • mięsie,
  • przyprawach,
  • produktach mlecznych.

Osoby na diecie bezglutenowej muszą dokładnie sprawdzać skład produktów, aby wykluczyć gluten z posiłków. Jego źródłem mogą być również m.in. hydrolizaty białek roślinnych, skrobia, słód, octy słodowe, seitan, diacylogicerole i substancje amortyzujące. Ze względu na ogromną popularność diety bezglutenowej, na półkach sklepowych i opakowaniach pojawiło się oznaczenie dla produktów bez glutenu – przekreślony kłos.

Produkty, które nie zawierają glutenu

  • kukurydza,
  • ryż,
  • proso,
  • gryka,
  • aramantus,
  • komosa ryżowa,
  • sorgo,
  • maniok,
  • świeże owoce i warzywa,
  • naturalne produkty mleczne,
  • świeże i mrożone mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • nasiona strączkowe,
  • migdały,
  • orzechy,
  • drożdże,
  • kawa naturalna,
  • herbata.

Dla kogo gluten jest szkodliwy :

U osób chorujących na celiakię, które nie stosują diety bezglutenowej, spożywanie glutenu może doprowadzić do zaniku kosmków jelita cienkiego. Te odpowiedzialne są za wchłanianie się składników odżywczych. W związku z powyższym, absorbcja pokarmu jest utrudniona, co prowadzi do różnego rodzaju objawów klinicznych m.in.:

  • zmiany kostne,
  • nabór masy ciała,
  • niski wzrost,
  • niedokrwistość,
  • niedobór żelaza i witaminy B12,
  • zaburzenia płodności,
  • depresja,
  • apatia,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • choroby nowotworowe,
  • zaburzenia neurologiczne.

Korzyści stosowania diety bezglutenowej

Gluten występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Nasze enzymy trawienne nie potrafią rozbić całkowicie glutenu, pozostawiając fragmenty w jelitach. Nawet u zdrowych osób, u których nie występuje „zespół nieszczelnego jelita” , część glutenu może być wchłaniana bezpośrednio przez ścianę jelita. Wprowadzają w błąd nasz układ odpornościowy, powodując, że może atakować także własne tkanki i narządy, co skutkuje chorobami autoimmunologicznymi i celiakią.

Stosując dietę bezglutenową mamy pozytywny wpływ na swoje samopoczucie i zdrowie. Często się mówi, że gluten oskarżany jest o wywoływanie :

  • ADHD,
  • bezsenności,
  • kłopotów z pamięcią i koncentracją,
  • stanów zapalnych,
  • nadwagę,
  • otyłość,
  • chroniczne bóle głowy,
  • migrenę,
  • depresję,
  • stany lękowe,
  • demencje,
  • zespół Tourette'a.

Dieta bezglutenowa nie jest szkodliwa dla osób u których nie zdiagnozowano m.in. celiakii, jeśli jest dobrze skomponowana. Dietę należy oprzeć na warzywach, mięsie, rybach i naturalnie bezglutenowych kaszach i mąkach. Diety nie należy stosować u dzieci i młodzieży.