Likopen – cudowny „lek” dla każdego

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Likopen – cudowny „lek” dla każdego
Kiedyś nazwę tego związku znały jedynie osoby zawodowo związane z żywnością. Odkąd jednak wykazano, że likopen korzystnie wpływa na zdrowie, na rynku zaczęły pojawiać się suplementy diety z jego udziałem oraz cieszące się coraz większą popularnością napoje likopenowe. Dziś o substancji tej mało kto nie słyszał.

Likopen to naturalny składnik żywności o działaniu przeciwutleniającym, jako barwnik nadaje warzywom i owocom czerwoną barwę. Głównym jego źródłem są pomidory i przetwory pomidorowe (np. soki i koncentraty), znaleźć go jednak możemy także w czerwonych grejpfrutach, morelach,arbuzie i papai. Na zawartość likopenu wpływa odmiana i stopień dojrzałości – im pomidory są dojrzalsze, tym więcej mają likopenu.

Likopen jako barwnik należący do karotenoidów jest też dodawany do produktów spożywczych (kryje się on pod symbolem E160d), m.in. do:

- pieczywa cukierniczego, lodów i deserów

- sosów i musztard

- kandyzowanych owoców i warzyw oraz win owocowych


Pomidor czy koncentrat?

Okazuje się, że w przypadku likopenu więcej zyskamy jedząc przetworzone pomidory. Rozdrabnianie, marynowanie, a także dodatek tłuszczu zwiększają jego wchłanianie, a co istotne – podczas takiej obróbki straty likopenu są nieznaczne. Jest on odporny na działanie wysokiej temperatury, a więc na gotowanie czy podsmażanie.

Dobry dla kości

Naukowcy zUniwersytetu w Toronto wykazali, że likopen spowalnia rozkład komórek w kościach, chroniąc je przed uszkodzeniami. W badaniu wzięły udział kobiety w wieku pomenopauzalnym, które ze względu na utratę masy kostnej narażone są w większym stopniu na osteoporozę. Okazało się, że te kobiety które przyjmowały likopen miały niższy poziom N-telopeptydu we krwi (jest to substancja, której poziom wzrasta np. gdy kość jest złamana) niż te, które otrzymywały placebo. Chociaż konieczne są dalsze badania, które wyjaśnią wpływ likopenu na gęstość mineralną kości, powyższe wyniki są bardzo optymistyczne.


Zapobiega udarom i chorobom serca

Kolejne badania wykazały, że osoby, których dieta bogata jest w likopen maja o ok. 55% mniejsze ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Według naukowców likopen zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i w ten sposób chroni przed udarem, a także przed zawałem mięśnia sercowego. Co więcej, wpływa on hamująco na syntezę cholesterolu oraz pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi.


Dobry dla mężczyzn

Wykazano, że dieta bogata w produkty zawierające likopen wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka prostaty. Mężczyźni, którzy jedli 10 lub więcej dań pomidorowych w tygodniu mieli to ryzyko aż o 34% mniejsze w porównaniu z osobami nie uwzględniającymi w swojej diecie takich produktów. Okazało się także, że likopen może wspomóc leczenie już istniejącego raka prostaty. U 80% pacjentów zakwalifikowanych do operacji usunięcia gruczołu, którzy otrzymywali 15 mg likopenu dziennie, zaobserwowano zmniejszenie rozmiarów prostaty. Stało się tak dlatego, że likopen obniża poziom specyficznego antygenu, który rośnie u chorych na ten nowotwór.


Ważny dla sportowców

Po wysiłku fizycznym w organizmie powstają niekorzystne formy tlenu, tzw. wolne rodniki, które przyczyniają się m.in. do wcześniejszego starzenia, a także do rozmaitych stanów zapalnych i chorób. Aby zminimalizować ich działanie warto wspomóc organizm przeciwutleniaczami. Likopen jest dobrą alternatywą, gdyż w przeciwieństwie do większości antyutleniaczy jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, przez co skutecznie obniża zawartość szkodliwych substancji we krwi. Dodatkowo jego zaletą jest nie tylkoneutralizacja wolnych rodników, ale także zdolność odbudowywania innych składników o charakterze antyutleniaczy, np. luteiny.

Likopen daje też dobre wyniki u osób dotkniętych astmą wysiłkową – w przeprowadzonych badaniach już po tygodniu stosowania suplementów z likopenem zaobserwowano poprawę.

Korzystny dla urody

Dzięki zdolności neutralizowania wolnych rodników likopen chroni włókna kolagenowe, przez co poprawia wygląd skóry, redukuje zmarszczki i czyni ją gładszą.