Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, leczenie

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, leczenie
Na nietolerancję laktozy cierpi ponad 25% Polaków. Laktaza znajduje się głównie w mleku i produktach mlecznych. Nietolerancja laktozy, tzw. hipolaktazja, występuje, gdy organizm nie może strawić laktozy ze względu na niedobór enzymu laktaza, produkowanego w jelicie cienkim. Jeśli doskwiera ci często ból brzucha, wzdęcia, biegunka, gazy, to prawdopodobnie cierpisz na nietolerancję laktozy. Dowiedz się czym jest nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, leczenie!

Nietolerancja laktozy – wprowadzenie

Skąd się bierze nietolerancja laktozy? Laktoza, czyli cukier mleczny, składa się z galaktozy i glukozy. Jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, wpływa na gospodarkę hormonalną, motorykę jelit oraz reguluje łaknienie. Aby mogła spełnić te funkcje, laktoza, musi zostać zhydrolizowana, czyli wchłonięta w jelicie cienkim przez enzym laktazę. Jeśli tak się nie stanie, niestrawiony dwucukier, pozostanie w przewodzie pokarmowym, powodując nieprzyjemne dolegliwości.

Wyróżniamy 3 typy nietolerancji laktozy:

  • pierwotna - występująca głownie u niemowląt
  • wtórna -spowodowana głównie chorobą lub zabiegiem chirurgicznym, powodującym obniżenie produkcji laktazy
  • wrodzona – występuje bardzo rzadko, od urodzenia nie posiadanie zdolności wytwarzania enzymu

Nietolerancja laktozy – przyczyny i objawy

Niedobór laktazy może wynikać z infekcji bakteryjnej, wirusowej, alergii pokarmowej, celiakii, choroby Leśniowskiego Crohna, stosowania leków, czy nadużywania alkoholu. Poniżej przedstawiamy przyczyny i objawy nietolerancji laktozy:

  • wytwarzanie gazów jelitowych
  • mdłości
  • bekanie
  • biegunka
  • kolka
  • gazy
  • wzdęcia
  • ból brzucha

Objawy mogą pojawić się w ciągu 30 minut od spożycia laktozy. Ze względu na niedobór enzymu laktazy, cukier mlekowy nie zostaje rozłożony i staje się ciężkostrawny, w wyniku czego występują w/w objawy. Symptomy mogą pojawić się pojedynczo lub razem w różnym nasileniu.

Nietolerancja laktozy – leczenie

Najprostszym badaniem sprawdzającym nietolerancję laktozy jest test oddechowy, pozwalający stwierdzić zawartość wodoru w wydychanym powietrzu. Wodór powstaje na skutek fermentacji bakteryjnej niestrawionej laktozy. Jest to najszybsza i najtańsza diagnoza do wykonania. Można także wykonać test tolerancji laktozy, podając określoną dawkę laktozy. Po podaniu dawki bada się stężenie glukozy. Poprzez badanie pH kału bada się poziom obecności kwasu mlekowego. Nie ma lekarstwa na leczenie nietolerancji laktozy. Aby zapobiegać objawom choroby możemy zastosować się do diety, w której należy zrezygnować z produktów zawierających laktozę. Są to:

  • mleko
  • mleko w proszku
  • jogurt
  • kefir
  • maślanka
  • ser ( biały, żółty, feta )
  • serki homogenizowane
  • lody
  • śmietana
  • czekolada
  • sosy
  • płatki śniadaniowe
  • słodycze
  • produkty instant

Eliminując z diety produkty z laktozą, nie dostarczamy organizmowi wapnia. Musimy pamiętać, aby uzupełniać jego braki, spożywając, m.in. brokuły, łosoś, pomarańcze, fasolę, szpinak, rabarbar.

Nietolerancja laktozy – podsumowanie

Nietolerancja laktozy to nie uczulenie na mleko krowie, co jest często mylone. Dlatego też, diagnozę musi postawić lekarz, poprzez wykonanie testów, o których już pisaliśmy. Stosując dietę eliminacyjną, możemy sprawdzić czy dolegliwości ustępują. Z dietą możemy trochę poeksperymentować, gdyż nie każdy produkt mleczny zawiera taki sam poziom laktozy. Może okazać się, że wystarczy usunąć duże ilości pożywienia z wysokim poziomem laktozy, aby zapobiec nieprzyjemnym objawom nietolerancji laktozy. Badania potwierdzają, że można spożywać ok. 250 ml mleka za jednym razem, a jogurt naturalny jest świetnie tolerowany.

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!