Piperyna – odchudzający składnik pieprzu

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Piperyna – odchudzający składnik pieprzu
Suplementów odchudzających na naszym rynku jest bardzo dużo, jednak działanie większości z nich nie jest do końca potwierdzone naukowo. Wykazano jednak, że piperyna, czyli wyciąg z wierzchniej warstwy pieprzu czarnego, może mieć korzystny wpływ na spadek masy ciała. Poniżej przedstawiamy artykuł "Piperyna – odchudzający składnik pieprzu".

Czym jest piperyna?

Piperyna to związek chemiczny, który został wyodrębniony z wierzchniej części owoców pieprzu czarnego. Badania z 2012 roku pokazały, że piperyna może wspierać odchudzanie poprzez blokowanie tworzenia nowych komórek tłuszczowych w naszym organizmie. Ponadto obniża ona poziom tłuszczu w krwioobiegu, dzięki czemu mniejsza jego ilość jest w stanie odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej. W medycynie chińskiej i indyjskiej pieprz czarny był wykorzystywany do leczenia dolegliwości trawiennych takich jak biegunki, zaparcia czy niestrawność od stuleci. Badania pokazały, że rzeczywiście piperyna może wykazywać pomocne działanie w tych schorzeniach, a ponadto może ona również wzmagać wydzielanie soków trawiennych oraz wspomagać trawienie pokarmu. Działanie to także może mieć pozytywny wpływ na odchudzanie.

Właściwości piperyny

Piperyna zawarta jest w wierzchniej części pieprzu czarnego, także spożywanie całego pieprzu nie przyniesie aż tak spektakularnych efektów, jak spożywanie samego wyciągu piperyny. Dlatego też powstały suplementy diety, które zawierają wyciąg z piperyny. Stężenie tej substancji w suplementach wynosi od 55 do 95%. Ilość pieprzu, jaką należałoby zjeść, aby uzyskać taki wynik jest zdecydowanie zbyt duża, zatem solidne doprawianie potraw pieprzem na niewiele nam się zda. Prócz działania odchudzającego piperyna może wykazywać również inne pozytywne działanie na nasz organizm. Zwiększa ona wchłanianie witamin i składników mineralnych, a także stymuluje układ odpornościowy i wspiera walkę z drobnoustrojami. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach wykazano również, że piperyna może mieć pozytywny wpływ na wzrost tkanki mięśniowej, co może zainteresować sportowców dążących do zbudowania mięśni. Istnieją także doniesienia mówiące o tym, że piperyna wykazywała u zwierząt laboratoryjnych działanie antynowotworowe – hamowała rozwój guzów nowotworowych u myszy poprzez blokowanie substancji chemicznych odpowiedzialnych za mutacje w materiale genetycznym.
Szereg pozytywnych właściwości jakie wykazuje piperyna może być zachętą do suplementowania tej substancji, szczególnie że badania dotychczas nie wykazały skutków ubocznych spożywania tego specyfiku.

Jest wiele takich substancji, choćby zawarta w chilli kapsaicyna. Posiłki warto wzbogacić także w tofu, bo po pierwsze soja przyspiesza czas regeneracji po treningu, a po drugie obniża poziom cholesterolu ldl i redukuje tłuszcz na wątrobie. Problem z suplementami diety jest taki, że te substancje wyodrębnione z pożywienia najczęściej nie działają (p. cała sprawa z beta-karotenem).

W produktach naturalnych składniki wspomagające spalanie tłuszczu występuję w niewielkich ilościach, a to sprawia, że ich efekty są niezauważalne. Fatu pozbyć się można jedynie zwiększając aktywność doprowadzając w ten sposób do ujemnego bilansu kalorycznego.