Piwo – czy warto je pić?
Piwo to produkt pozyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej przy udziale słodu (jęczmiennego, pszenicznego), chmielu oraz drożdży. Głównym jego składnikiem jest woda, jednak na skutek fermentacji alkoholowej w piwie znajduje się również alkohol w ilości ok. 5% (w zależności od mocy piwa).
Zagrożenia
Z uwagi na zawartość alkoholu piwo powinno być spożywane w ilościach umiarkowanych, które wg WHO wynoszą odpowiednio do 500 ml piwa (1 piwo) dziennie dla kobiet i do 500-1000 ml piwa (1-2 piwa) dla mężczyzn. Wyższe spożycie piwa może być niekorzystne dla zdrowia i prowadzić do uszkodzenia wątroby oraz do alkoholizmu. Należy również pamiętać o tym, że piwo ma kalorie, a jego wysokie spożycie może przyczynić się do wzrostu masy ciała.1 piwo (500 ml) to ok. 250 kcal, jeśli zatem wypijemy 4 piwa (co nie jest aż tak dużym wyzwaniem) to dostarczymy sobie dodatkowo ok. 1000 kcal.
Piwa i innych alkoholi nie powinny spożywać kobiety ciężarne i karmiące, a także dzieci. Osoby cierpiące na choroby powinny spożycie alkoholu skonsultować ze swoim lekarzem.
Wartości odżywcze
Piwo pite w umiarze wykazuje też szereg pozytywnych właściwości. Przede wszystkim zawiera witaminy i minerały pochodzące z drożdży oraz słodu zbożowego. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, magnez, selen, potas i fosfor.
Pozytywne właściwości piwa to m.in.:
- wzrost poziomu cholesterolu HDL we krwi czyli tzw. „dobrego” cholesterolu, co może być pomocne w zapobieganiu chorobom serca i naczyń,
- zmniejszenie ryzyka powstawania kamieni nerkowych poprzez działanie moczopędne,
- możliwe działanie antynowotworowe dzięki obecności w piwie flawonoidu pochodzącego z chmielu,
- zmniejszenie poziomu stresu i działanie relaksacyjne.
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!