Pomysły na pierwszy posiłek, czyli co jeść na śniadanie?

  • Głosów: 3
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Pomysły na pierwszy posiłek, czyli co jeść na śniadanie?
Zdrowe śniadanie może stanowić spore wyzwanie, zwłaszcza gdy chcemy je przygotować szybko i smacznie. Podpowiadamy jaka jest rola śniadania i czy faktycznie jest niezbędne w każdym dniu. Co jeść na śniadanie? Sprawdźcie pomysły na pierwszy posiłek.

Rola pierwszego posiłku

Rola pierwszego posiłku jest nieco przeceniana od lat. Przez długi czas mówiło się, że obfite śniadanie jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie dnia, a jego pominięcie zaburzy pracę metabolizmu. Jak to właściwie jest z tym śniadaniem? Badania wykazują, że jedzenie bądź pomijanie śniadania nie ma żadnych przykrych konsekwencji jeśli chodzi o funkcjonowanie naszego ciała - wszystko zależy od trybu życia i indywidualnych preferencji.

  • Śniadanie na masę pozwoli nam na zjedzenie sporej części przeznaczonych dla nas kalorii.
  • Zaś śniadanie na redukcję możemy całkowicie odpuścić bądź zjeść jedynie lekki posiłek.
  • Co ciekawe, w przypadku pominięcia śniadania, w ciągu doby zjemy nieco mniej pożywienia niż przy jego spożyciu.
  • Jeśli jednak wybieramy się na trening rano - śniadanie da nam solidną dawkę energii do jego wykonania. Sytuacja wygląda podobnie wtedy, kiedy nie będziemy mieli okazji na posiłek przez dłuższy czas.

Jedzenie śniadania jest preferencją indywidualną, a pomijając je, możemy np. zjadać obfite kolacje, które pozwolą nam zachować nieco energii o poranku. Osoby, którym jedzenie śniadań służy powinny je jeść. Ci którzy o poranku mają ściśnięty żołądek - mogą je odpuścić na rzecz innych posiłków.

Co zjeść na śniadanie?

Klasyczne śniadania zna każdy z nas. Nie zawsze posiłki zaspokajają nasze kubki smakowe, czasem są nudne, a niekiedy nie wpisują się w założony jadłospis i dostępne składniki. Co robić? Szukać pomysłów na szybkie fit śniadanie. Ale najpierw trzeba wiedzieć, co warto zawrzeć w śniadaniu.

Jakie makroskładniki powinno dostarczyć śniadanie?

Kiedyś niezwykłą popularnością cieszyły się śniadania białkowo - tłuszczowe, których podstawą były jajka. Inni zwracali szczególną uwagę na to, by w śniadaniu zawrzeć zarówno węglowodany proste, jak i złożone - miało to zapewnić dostawę energii na start oraz późniejsze jej stopniowe dostarczanie. Dziś zwracamy uwagę na to, by w śniadaniu pojawiły się witaminy i minerały, posiłek był sycący i wpisywał się w dostępne dla nas makroskładniki. Posiłki możemy komponować bez ograniczeń - wedle swoich preferencji i możliwości. Pamiętajmy, że każdy z makroskładników będzie w nim pełnił konkretne funkcje:

Posiłki inne niż wszystkie - przepisy

Niecodzienny i smaczny pomysł na śniadanie? Sprawdźcie nasze propozycje.

Jajeczne muffiny

Składniki:

  • 2 lub 3 jaja
  • świeża bazylia
  • cebula czerwona
  • oliwki
  • papryka
  • kiszony ogórek
  • suszone pomidory
  • odrobina parmezanu lub innego sera
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Ogórki, oliwki i suszone pomidory kroimy na drobne paski bądź niewielkie kosteczki. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy startego sera i pokrojonych liści bazylii i roztrzepujemy. Przygotowujemy 3 lub 4 silikonowe foremki na muffiny wysmarowane masłem. Na spód dajemy zeszklone warzywa, następnie świeże (pokrojone)  i zalewamy je jajkami. Pieczemy 10 - 18 minut.

Lody proteinowe

Składniki:

  • 2 serki wiejskie
  • 2 małe banany (zamrożone)
  • cukier lub słodzik
  • miarka odżywki białkowej
  • orzechy

Przygotowanie:
Serki wiejskie, mrożone banany, odżywkę białkową i cukier umieszczamy w misce i blendujemy. Całość warto później napowietrzyć przy pomocy widełek mieszających i posypać kruszonymi orzechami. Można stosować z różnymi wariantami owoców i dodatków.

Jabłkowe ciasto jaglane

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 kg jabłek
  • opakowanie cynamonu
  • słodzik lub cukier do smaku
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Kaszę przelewamy gorącą wodę na sitku. Gotujemy mleko, a następnie wrzucamy do niego kaszę, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i czekamy aż wchłonie płyn. W tym czasie trzemy jabłka na niedużych oczkach, mieszamy je z cynamonem i cukrem. Smarujemy formę masłem, a następnie przekładamy: kasza - jabłka - kasza. Całość pieczemy bez przykrycia około 30 min - do złotego koloru.

Warzywna jajecznica

Składniki:

  • 2 lub 3 jajka
  • pomidory w puszce lub świeże sparzone
  • połowa cebuli
  • połowa papryki
  • mozarella
  • masło do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Paprykę i cebulę kroimy w niewielką kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw cebulę, a minutę/dwie później paprykę. Kiedy się zeszklą, dodajemy krojone pomidory, całość doprawiamy przyprawami. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, wbijamy jajka, solimy je i pieprzymy. Patelnię przykrywamy tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Górę posypujemy pokrojoną mozarellą.

Budyń jaglany

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka kokosowego i pół szklanki do dodania później (razem 1,5 szklanki)
  • banan
  • pół szklanki wody
  • łyżka miodu
  • owoce/migdały do podania

Przygotowanie:
Kaszę przelewamy wrzątkiem. Mleko (1 szklankę) i pół szklanki wody wlewamy do garnka i gotujemy wraz z kaszą przez 10 - 15 minut aż do wchłonięcia płynu. Kiedy większość zostanie wchłonięta, do środka dorzucamy pokrojonego banana i dodajemy miodu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe pół szklanki mleka kokosowego i miksujemy na jednolitą masę. Podajemy z owocami, migdałami, bakaliami.


Nie bardzo wyobrażam sobie wyjście z domu bez śniadania. Pomijając pierwszy posiłek, mógłbym nie jeść nawet do popołudnia, za to potem musiałbym nadrobić z nawiązką, co spowodowałoby obżarty wieczór, kiepski sen z pełnym brzuchem i niezamierzone przybieranie na wadze. Należy pamiętać, że w nocy metabolizm jest baaaardzo powolny.