Produkty przeciwzapalne dobre po treningu

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Produkty przeciwzapalne dobre po treningu
Po ciężkim treningu warto zadbać o odpowiednią regenerację swojego ciała. Żeby jednak tak było nie wystarczy zjeść lub napić się przypadkowych produktów. Dla odpowiedniej odbudowy i przeciwdziałania stanom zapalnym, jakie na skutek ciężkiego treningu mogą mieć miejsce w naszym organizmie, warto wybrać konkretne pokarmy.

Kurkuma

Kurkuma jest bardzo silnym antyoksydantem, który nie tylko redukuje procesy zapalne, ale może też pomóc w walce z nowotworami i chorobami autoimmunologicznymi, oraz wspiera zdrowie serca.Ponadto kurkuma wspiera układ immunologiczny i jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witamin C i E. Przyprawa ta wspomaga również trawienie i przyczynia się do poprawy wyglądy skóry.

Kurkuma świetnie sprawdza się do potraw z dodatkiem ryżu, któremu nadaje specyficzne żółte zabarwienie. Można nią doprawiać wiele dań, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. W sklepie znajdziemy ją w postaci zmielonego proszku, ale można ją też kupić w postaci małych korzeni, które samemu można zatrzeć, uzyskując jeszcze lepszy smak i aromat.

Imbir

Imbir to także silny przeciwutleniacz, który pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym. Ponadto przeciwdziała nudnościom, zatem może być pomocny podczas złego samopoczucia. Według Journal of Pain imbir jest bardziej skuteczny w leczeniu bólu i stanów zapalnych niż niesterydowe leki przeciwzapalne.

Imbir można spożywać pod wieloma postaciami. Można dodawać sproszkowany imbir do potraw jako przyprawę, lub używać imbiru świeżego czy marynowanego. Świeży imbir można spożywać w postaci herbaty, wystarczy zalać kawałek imbiru gorącą wodą. Utarty imbir dodany do napojów lub potraw wyostrza ich smak i nadaje świeżości.

Białko roślinne

Po treningu warto też dla odpowiedniej regeneracji spożyć produkty białkowe. Produkty mleczne takie jak serek czy jogurt nie będą tu jednak najlepszym wyborem, ponieważ mogą one wzmagać procesy zapalne. W tej sytuacji warto zwrócić uwagę na białko pochodzenia roślinnego. Dobrym wyborem będzie np. quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa, coraz popularniejsza w naszym kraju. Wygląda i smakuje podobnie do kaszy, będzie zatem świetnym dodatkiem do posiłku regeneracyjnego.