Produkty wysokobiałkowe – dieta, jadłospis oraz posiłki diety bogatej w białko

  • Głosów: 11
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Produkty wysokobiałkowe – dieta, jadłospis oraz posiłki diety bogatej w białko
Dieta wysokobiałkowa od lat bije rekordy popularności. Dla wielu osób jest jedynym sposobem na odzyskanie szczupłej sylwetki. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy taka dieta jest zdrowa i bezpieczna? Dowiedz się więcej na temat diety proteinowej i zdecyduj, czy naprawdę jest idealna dla Ciebie!

Kilka słów o diecie wysokobiałkowej

Dieta wysokobiałkowa, inaczej proteinowa, polega na takim komponowaniu diety, aby w większości składała się z białka. Istnieją różne podejścia do diety proteinowej – bardziej lub mniej radykalne. W zależności od tego ilość tłuszczów i węglowodanów w takiej diecie różni się. Do niedawna rekordy popularności biła dieta Dukana, która zakładała wykluczenie produktów innych niż białkowe. Diety białkowe różnią się również zalecanymi typami białek.

  • Tego typu dieta wspomaga redukcję zbędnych kilogramów ponieważ przestawia organizm na tryb przetwarzania tłuszczu na energię. Wysokie spożycie protein zwiększa również ilość energii, która jest wydatkowana na trawienie pożywienia, dzięki czemu deficyt kaloryczny zwiększa się.
  • Dieta wysokobiałkowa stosowana jest nie tylko przez osoby, które chcą w krótkim czasie schudnąć, ale też przez sportowców, uprawiających treningi siłowe. Wysokie spożycie białek może być pomocne w okresach budowania masy mięśniowej.

Dieta wysokobiałkowa – jadłospis

Co jeść na diecie wysokobiałkowej? W diecie proteinowej zaleca się spożywanie produktów, które mają wysoką zawartość białka i niską węglowodanów i tłuszczów. Wśród najczęściej spożywanych produktów znajdują się:

  • kurczak, indyk i inne chuda mięsa;
  • chudy twaróg, kefir, odtłuszczony jogurt naturalny, serek wiejski;
  • białka jaj.

Warto pamiętać, że nasz żołądek jest w stanie jednorazowo strawić 20-50 gramów białka. Dodatkowo, jeśli decydujesz się na dietę wysokobiałkową, pamiętaj, że wysokie spożycie białka zwierzęcego zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory aż o 74%! Z tego powodu warto część produktów zastępować białkowymi odpowiednikami roślinnymi, takimi jak:

  • amarantus;
  • ciecierzyca;
  • tofu i produkty sojowe;
  • rośliny strączkowe.

Z tych produktów możesz przygotować równie smaczne, a o wiele bezpieczniejsze dla organizmu posiłki.

Dla kogo dieta wysokobiałkowa?

Proteiny w jedzenie są szczególnie ważne w diecie sportowców, u których zapotrzebowanie na białko jest znacznie wyższe. Taka dieta pozwala na szybszy przyrost masy mięśniowej, lepszą wydajność treningową oraz szybszą regenerację.

Niestety osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, nie powinny decydować się na dietę proteinową. Ich zapotrzebowanie na białko nie jest tak wysokie. Warto pamiętać, że popularna niegdyś dieta Dukana zapewniała co prawda szybką utratę wagi, ale jednocześnie bardzo wyniszczała nerki. Droga do szczupłej sylwetki nie prowadzi przez dietę białkową, ale przez zapewnienie odpowiedniej ilości kalorii przy jednoczesnym wysiłku fizycznym. W ten sposób Twój przepływ energii wzrośnie, a organizm przestawi się na tryb spalania tkanki tłuszczowej.

Dieta proteinowa – wady

Jadłospis diety wysokobiałkowej może nieść wiele negatywnych konsekwencji, takich jak:

  • duża ilość ciał ketonowych, które mogą zaburzać pracę organów wewnętrznych;
  • zaparcia, związane z niską podażą błonnika;
  • duże niedobory witamin i minerałów;
  • ospałość, drażliwość, ciągłe zmęczenie;
  • ogromne obciążenie nerek i wątroby, prowadzące nawet do uszkodzeń tych organów;
  • wzrost ilości somatomedyny, która potencjalnie może przyczynić się do powstawania komórek nowotworowych;
  • spadek ilości wapnia w kościach – wapń jest niezbędny do prawidłowego przyswajania białek. W efekcie może to prowadzić do osteoporozy;
  • zatrucie organizmu toksycznymi metabolitami.

Dieta wysokobiałkowa – podsumowanie

Jak widać, stosowanie diety wysokobiałkowej nie jest najlepszym rozwiązaniem i nie warto ryzykować zdrowia dla utraty zbędnych kilogramów. Proteiny w jedzeniu są niezwykle ważne, jednak ich nadmiar może być szkodliwy. Lepiej zdecydować się na zbilansowaną dietę i cieszyć się nie tylko szczupłą sylwetką, ale też dobrym zdrowiem i doskonałą formą!


Jaka jest bezpieczna ilość spożywane białka na kg masy ciała? Słyszałam, że od 0,8 do 2 g/kg m.c., jednak czy jest to zarówno bezpieczna ilość dla nerek dla osoby wiążącej zarówno 55, jak i 110 kg?