Kup jeden produkt, a drugi dostaniesz za -50% Zobacz

Sportowiec na wyjeździe

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Sportowiec na wyjeździe
W czasie wyjazdów pojawiają się problemy zmiany reżimu dnia. Działa to negatywnie na organizm każdego. W przypadku osób ćwiczących jednak jest to ważny czynnik wpływający na osiągnięcia sportowe. Konieczne jest, więc odpowiednie postępowanie.

Zagrożenia

Zmiana środowiska przebywania może przynieść wiele zagrożeń. Wymienić przede wszystkim należy:

- nowe rodzaje żywności i inna kultura żywienia,

- złe samopoczucie z powodu zmiany strefy czasowej,

- zaburzenie normalnego planu treningów i codziennego rytmu,

- pokusa jedzenia wszystkiego i porzucenia reżimu żywieniowego,

- ryzyko problemów gastrycznych z powodu złej higieny żywności czy wody,

- zmiana klimatu i środowiska, co może zrodzić specjalne potrzeby żywieniowe,

- jedzenie w lokalach gastronomicznych zamiast samodzielnego przygotowywania dań,

- utrudniony dostęp do produktów żywnościowych zaplanowanych w codziennej diecie.

Zmiana klimatu

Przy zmianie klimatu może okazać się konieczne wprowadzenie pewnych modyfikacji żywieniowych. W przypadku wysokich temperatur należy zadbać o odpowiednio dużą podaż płynów, w tym zimnych. Konieczne jest również zadbanie o odpowiednią odzież, która zapobiegnie przegrzaniu. Napoje sportowe dostarczające energii powinny być wpisane w plan żywieniowy, by nie zwiększać niepotrzebnie podaży energii. Pragnienie powinna gasić głównie woda. O płynach nie można zapomnieć także w zimnym klimacie. Chociaż pocimy się mniej, utrata wody nadal następuje. Zapotrzebowanie na płyny jest jednak w takim środowisku niższe niż w przypadku upałów. W takiej sytuacji jako dodatkowe źródło energii możesz wykorzystać żele węglowodanowe, podczas gdy w gorącym klimacie lepszym wyborem są napoje energetyczne. W przypadku przebywania na umiarkowanych wysokościach, suche i zimne powietrze wzmaga utratę wody podczas oddychania. Ważne więc, aby mieć na uwadze, że w warunkach tych konieczna jest większa podaż płynów niż na normalnych wysokościach.

W przypadku treningu na umiarkowanych wysokościach zwiększa się wykorzystanie węglowodanów, konieczne jest zatem zwiększenie ich podaży. Należy zadbać o odpowiednią ich dostawę w czasie treningu, jak też w ciągu dnia. Poza tym z uwagi na specyficzne warunki ćwiczeń, zwiększa się stres oksydacyjny. Nasila się także erytropoeza. Ważne zatem jest dostarczenie organizmowi odpowiednio dużej podaży antyoksydantów oraz żelaza. W diecie nie może więc zabraknąć świeżych warzyw, owoców jak też czerwonych mięs, ryb, produktów pełnoziarnistych. Niezależnie od klimatu, w jakim trenujesz należy wybierać wodę bogatą w składniki mineralne.

Kilka żywieniowych wskazówek

1. Planuj z wyprzedzeniem

Zrób małe dochodzenie i sprawdź, do czego będziesz mieć dostęp w miejscu, do którego się udajesz, a do czego nie. Dzięki temu będziesz wiedzieć, co zabrać ze sobą dodatkowo, aby zapewnić organizmowi podaż odpowiednich składników odżywczych. Jeśli masz taką możliwość uprzedź w miejscu pobytu, jakie masz potrzeby żywieniowe i spytaj, czy możliwy jest dostęp do produktów, jakich potrzebujesz. Gdy będziesz wiedział, na czym stoisz możesz przygotować plan żywieniowy na wyjazd, w którym uwzględnisz dostępne na miejscu produkty oraz dania dostępne w restauracjach.

2. Jedz i pij mądrze

Unikaj jedzenia z nudów, czy opuszczania planu żywieniowego tylko dlatego, że wyjeżdżasz z domu. Pamiętaj, że mechanizmy, jakie rządzą Twoim organizmem nie mają wakacji.

Jak tylko zaczniesz podróż, spróbuj przestawić swoje nawyki żywieniowe, pory posiłków, narytm miejsca do którego się udajesz. Pomoże to nastroić Twój zegar biologiczny na nową strefę czasową. Pamiętaj o przyjmowaniu odpowiedniej podaży płynów. Uwzględniaj niewidzialne utraty wody w klimatyzowanych pomieszczeniach oraz kabinach ciśnieniowych samolotów.

3. Zadbaj o jakość żywności

Wiesz, co to „klątwa faraona”? Lepiej, abyś nie przekonał się o niej na własnej skórze. Jest to biegunka podróżnych, która jest wynikiem zatrucia pokarmowego w wyniku zjedzenia czy wypicia żywności zakażonej. Osoby mieszkające na miejscu nabrały odporności na obecne w ich środowisku drobnoustroje, jednak Ty, jeśli nie zadbasz o odpowiednią higienę i jakość produktów, możesz się nabawić bólów brzucha i biegunki.

4. Zaopatrz się w pomocne produkty

Warto zabrać ze sobą suche artykuły, które pomogą Tobie utrzymać plan diety, a nie są uciążliwe do zabrania. Spakuj płatki, wafle ryżowe, chleb chrupki, mleko w proszku, batoniki zbożowe, batoniki dla sportowców, suplementy, odżywki i napoje sportowe w proszku, bakalie.