Właściwości granatu

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Właściwości granatu
Ostatnimi czasy w naszym kraju zwiększa się dostępność do owoców egzotycznych. Jednym z nich jest granat, któremu przypisuje się dużo zalet. Warto zaznajomić się z tym owocem i zaserwować sobie od czasu do czasu deser z nim w roli głównej.

Trochę botaniki:
Granat jest krzewem osiągającym wysokość 2-4 m, uprawia się go w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Jego owoce zwane są również granatami i mają kulisty kształt. Ich skórka jest twarda i ciemnożółta (czasem purpurowa). Wewnątrz owocu znajduje się czerwony jadalny miąższ, który zawiera bardzo dużo jadalnych jasnobrązowych pestek. Granaty mają orzeźwiający słodkawo-kwaśny smak.
Trochę historii i symboliki:
Granat pochodzi z Persji i od tysięcy lat jest symbolem nieśmiertelności i zmysłowości. W czasach starożytnych w chińskiej medycynie sok z tego owocu uchodził za "skoncentrowane życie" i miał dawać gwarancję długowieczności. Natomiast w starożytnej Grecji i Egipcie roślinę czczono jako świętą, a ze względu na duża ilość nasion uchodziła ona jako symbol rozrodu. W średniowieczu także uważano, że granat przedłuża życie. Ze względu na te cudowne właściwości owoc ten zdobił herby związków lekarzy w całej Europie. Natomiast ze względu na swój kształt stał się pierwowzorem królewskiego berła europejskich władców.

Trochę dietetyki:

Granaty w przeważającej części składają się z wody, 100 g owoców dostarcza 77 kcal. Cukry stanowią tutaj 10-20%, białka – 1,5, natomiast kwasy organiczne (głównie kwas cytrynowy) – 2-5%. Owoce bogate są w składniki mineralne (potas i fosfor), a także witaminę C oraz taninę, która ma właściwości ściągające i przeciwzapalne.

Trochę medycyny:
Od czasów starożytnych uważa się, że granat ( a właściwe to sok z tego owocu, który zwie się grenadyną) uszczelnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi i pobudza krążenie chroniąc w ten sposób układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo jego antyutleniające właściwości zapobiegają powstawaniu procesów zapalnych w organizmie. W medycynie naturalnej wielu regionów świata wykorzystuje się prawie wszystkie części krzewu:

-korzenie, korę – przeciwko tasiemcom, a także w leczeniu czerwonki

-skórkę owocu – przeciwko biegunce, wrzodom, zapaleniu jamy ustnej i próchnicy, a także przy infekcjach gardła

- kwiaty – jako lek przeciwko cukrzycy

- sok owocu – jako bogate źródło przeciwutleniaczy zapobiega stanom zapalnym (w tym też miażdżycy)

Badania naukowe dowiodły, iż grenadyna zapobiega procesom starzenia i hamuje postęp demencji starczej spowodowanej chorobą Alzheimera. Stwierdzone też zostało ochronne działanie owocu na płód – picie soku z granatu przez ciężarną kobietę zapobiega uszkodzeniom mózgu u dziecka.

Panowie także mogą odnieść korzyści z picia grenadyny – gdyż sok ten likwiduje zaburzenia erekcji, a także spowalnia rozwój zmian nowotworowych prostaty.Badanie przeprowadzone z udziałem 48 pacjentów ze zdiagnozowanym rakiem prostaty wykazało, iż granatowa kuracja daje podobny efekt przeżycia jak radykalne wycięcie gruczołu prostaty. Ponadto, sfermentowany koncentrat soku aż o 50-90% zmniejsza rozrost komórek nowotworu prostaty. Grenadyna spowalnia także powstawanie zmian nowotworowych w płucach, skórze, jelitach i piersiach.

Ponadto granatdodaje sił, poprawia samopoczucie i jest świetnym afrodyzjakiem.Z jego soku produkuje się napoje, galaretki, syropy, sorbety, wina i różne drinki. Nasiona owocu dodają orzeźwiającego smaku sałatkom i deserom, natomiast z suszonych liści granatu przygotowuje się herbatę.

super artykół który jest rzeczowy i przydatny.dzięki

Dzięki za dobry artykuł, od jutra uzbrajam się w granaty :D