Kup jeden produkt, a drugi dostaniesz za -50% Zobacz

Zrób to sam - batonik proteinowy

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Zrób to sam - batonik proteinowy
Męczy Cię szukanie idealnych gotowych batonów proteinowych? Martwisz się tym co może być w ich składzie? Spróbuj zrobić swój własny batonik ze znanych i ogólnie dostępnych produktów, który będzie równie wartościowy jak ten ze sklepu, a dodatkowo o wiele tańszy.

 

Wybór odpowiedniego batona proteinowego nie jest łatwym zadaniem. Rynek odżywek stale rośnie i oferuje nam coraz to więcej rodzajów, smaków i dodatków, mających przynosić nam same korzyści. Należy jednak pamiętać o tym, że produkty te, mimo tego, że mają nam pomagać, zawierają często niekoniecznie pożądane dodatki takie jak nadmierne ilości cukru, uwodornione tłuszcze, konserwanty, wypełniacze i inne nieistotne odżywczo składniki. Mimo tego nadal je kupujemy, ponieważ zawierają to, czego od nich oczekujemy czyli białko, są także wygodne i łatwe do przenoszenia oraz przypominają nam słodycze. Można jednak uniknąć tego wszystkiego przygotowując w całkiem prosty sposób swoje własne batony proteinowe. Na pewno będą one smaczniejsze, zdrowsze a na dłuższą metę także tańsze od tych kupowanych w sklepach czy przez internet. Nie mniejsze znaczenie będzie miała również satysfakcja z przygotowania samemu takiej przekąski.

Oto ogólne wskazówki jak przygotować w domu batoniki proteinowe:

Krok 1

Wybierz swoją ulubiona odżywkę białkową w proszku (typu whey protein). Będzie Ci potrzebna również mąka, ale taka którą można spożywać na surowo bez pieczenia – mąka kokosowa, migdałowa lub mąka z płatków owsianych.

Krok 2

Wymieszaj odżywkę z mąką oraz mlekiem (może być mleko krowie, sojowe, kokosowe). Możesz dodać także trochę masła orzechowego. Konsystencja ciasta nie może być zbyt rzadka, jeżeli możesz formować w rękach batoniki i ciasto się nie rozpływa to znaczy, że jest w porządku.

Krok 3

Uformuj z masy batoniki i układaj je na tacce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą lub aluminiową (dzięki temu nie przykleją się do naczynia).

Jeżeli ciasto jest zbyt suche dolej nieco mleka, a jeśli jest za płynne dodaj mąkę lub odżywkę w proszku.

Krok 4

Roztop trochę czekolady w miseczce nad parą, a następnie pokryj nią batoniki cienką warstwą. Najlepiej jeśli będzie to ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao (70-90%), która ma mniej cukru i więcej antyoksydantów. Dodatkowo batonik sam w sobie może być dosyć słodki, zatem gorzka czekolada zbalansuje jego smak. Wybór należy do Ciebie.

Krok 5

Włóż talerz z batonikami do zamrażarki na ok. 30 minut i gotowe. Niższa temperatura sprawi, że masa stanie się bardziej zbita. Teraz możesz zapakować swoje batoniki np. w folię spożywczą lub włożyć je do plastikowego pojemnika i zabrać ze sobą gdzie chcesz. Przygotowane batoniki najlepiej przechowywać w lodówce i spożyć w przeciągu kilku dni.

Do batoników możesz również dodać ulubione dodatki, takie jak orzechy, rodzynki i inne suszone owoce, płatki lub wiórki kokosowe, płatki owsiane, otręby, pestki dyni, słonecznika czy sezam. Możesz śmiało eksperymentować.

Przepisy

Batonik kokosowo-waniliowy

Składniki:

  • ½ szklanki odżywki białkowej w proszku o smaku waniliowym
  • ¼ szklanki płatków kokosowych (ewentualnie mogą być wiórki)
  • ¼ mąki kokosowej (mąkę i płatki kokosowe znajdzie w dziale z żywnością BIO)
  • ¼ szklanki mleka
  • 30 g roztopionej ciemnej czekolady (70-90% zawartości kakao)

Przybliżona wartość odżywcza jednego batonika (z podanych wyżej składników powinieneś uzyskać ok. 3 batoników średniej wielkości):

  • Wartość energetyczna: 212 kcal
  • Białko: 16,6 g
  • Węglowodany: 8,8 g
  • Tłuszcz: 13 g

Ostry batonik pomarańczowy

Składniki:

  • ½ szklanki odżywki białkowej w proszku o smaku waniliowym
  • ¾ szklanki zmielonych migdałów
  • ¼ szklanki mąki kokosowej
  • ¾ szklanki owoców goji (można zastąpić np. suszoną żurawiną)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego mleka)
  • 1 łyżka stołowa esencji waniliowej
  • 1 łyżka stołowa posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku chili
  • 30 g roztopionej ciemnej czekolady (70-90% zawartości kakao)

Przybliżona wartość odżywcza jednego batonika (z podanych wyżej składników powinieneś uzyskać ok. 5 małych batoników):

  • Wartość energetyczna: 257 kcal
  • Białko: 13,5 g
  • Węglowodany: 12,5 g
  • Tłuszcz: 16,5 g

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki prócz roztopionej czekolady połączyć w jednolitą masę i formować batoniki. Jeżeli masa jest za rzadka dodać więcej mąki lub odżywki, a jeśli za sucha dodać mleko. Uformowane batoniki ułożyć na foli i pokryć cienką warstwą czekolady, a następnie przełożyć do zamrażarki na pół godziny aby stężały.

<i "mso-bidi-font-style:="" normalmsonormal"="">
Plany treningowe ze wsparciem trenera:
Wypróbuj


W podanych przykładach martwi mnie poziom tłuszczu w batoniku oraz dość mała zawartość białka (mniej niż w przeciętnym twarogu). Nie zauważyłem wagi batonika gotowego ani podanej jego wielkości, bo określenie małe lub średniej wielkości to bardzo enigmatyczne stwierdzenie... Ponadto przydałaby się wersja na cieplejsze dni lub możliwa do przechowania w ciepłej szatni siłowni jako przekąska potreningowa. Poza tym artykuł fajny, bo inspiruje do eksperymentów i nowych pomysłów - dzięki.