Kup jeden produkt, a drugi dostaniesz za -50% Zobacz

Zrób to sam – „dietetyczne” mięsne klopsiki

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Zrób to sam – „dietetyczne” mięsne klopsiki
Mielone mięso i wszelkie potrawy, które z niego powstają kojarzą nam się raczej niezbyt zdrowo. Jeżeli jednak zaopatrzymy się w niezbyt tłusty gatunek mięsa, a do tego sami je zmielimy, to może z tego wyjść całkiem zdrowy posiłek. Wystarczy dodać kilka dodatków i nie przesadzać z tłuszczem, a nasze klopsiki nabiorą całkiem innego charakteru.

Klopsiki z kurczaka we włoskim stylu

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z filetu kurczaka
  • 3 białka jaj
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 średniej wielkości papryka zielona
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka wyciśniętego czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
  2. Paprykę i cebulę pokrój na drobne części.
  3. W dużej misce wymieszaj razem wszystkie składniki.
  4. Uformuj ok. 12-15 klopsików.
  5. Blaszkę na której będziesz piekł klopsiki spryskaj oliwą w sprayu lub nasmaruj delikatnie olejem. Klopsiki rozłóż na blaszce (sprawdzi się także blaszka z otworami do pieczenia babeczek, w które możesz wsadzić klopsiki).
  6. Piecz klopsiki ok. 30 min. aż się zarumienią.

Przy wykonaniu 12 klopsików 1 klopsik ma ok. 106 kcal (15 g białka, 7 g węglowodanów i 2 g tłuszczu).

Pikantne klopsiki z indyka

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa z filetu indyka
  • 1 całe jajko
  • 2 białka jaj
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • 2 łyżeczki mielonej papryki jalapeno lub innej ostrej papryki (można też użyć sosu tabasco)
  • ¼ szklanki sosu salsa
  • ½ pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • ½ pokrojonej w kostkę czerwonej papryku

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie składniki.
  3. Uformuj z masy klopsiki. Powinno wyjść ok. 10 szt. Średniej wielkości.
  4. Ułóż klopsiki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym olejem i piecz ok. 15-20 aż się zrumienią.
  5. Upieczone klopsiki możesz przed podaniem posmarować dodatkowym sosem salsa.

Serowe klopsiki z kurczaka

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa z filetu indyka
  • 3 białka jaj
  • 1 kubek płatków owsianych
  • ½ kubka posiekanego sera mozarella
  • ½ kubka tartego parmezanu
  • ½ kubka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka oregano

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie składniki.
  3. Uformuj z masy małe klopsiki (na jeden kęs).
  4. Ułóż klopsiki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym olejem i piecz ok. 10-15 aż się zrumienią.
  5. Klopsiki podawaj ze świeżymi lub ugotowanymi warzywami.


Plany treningowe ze wsparciem trenera:
Wypróbuj