Zrób to sam – „dietetyczne” mięsne klopsiki
Mielone mięso i wszelkie potrawy, które z niego powstają kojarzą nam się raczej niezbyt zdrowo. Jeżeli jednak zaopatrzymy się w niezbyt tłusty gatunek mięsa, a do tego sami je zmielimy, to może z tego wyjść całkiem zdrowy posiłek. Wystarczy dodać kilka dodatków i nie przesadzać z tłuszczem, a nasze klopsiki nabiorą całkiem innego charakteru.
Klopsiki z kurczaka we włoskim stylu
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z filetu kurczaka
- 3 białka jaj
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 średniej wielkości papryka zielona
- 1 średniej wielkości papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka wyciśniętego czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
- Paprykę i cebulę pokrój na drobne części.
- W dużej misce wymieszaj razem wszystkie składniki.
- Uformuj ok. 12-15 klopsików.
- Blaszkę na której będziesz piekł klopsiki spryskaj oliwą w sprayu lub nasmaruj delikatnie olejem. Klopsiki rozłóż na blaszce (sprawdzi się także blaszka z otworami do pieczenia babeczek, w które możesz wsadzić klopsiki).
- Piecz klopsiki ok. 30 min. aż się zarumienią.
Przy wykonaniu 12 klopsików 1 klopsik ma ok. 106 kcal (15 g białka, 7 g węglowodanów i 2 g tłuszczu).
Pikantne klopsiki z indyka
Składniki:
- 700 g mielonego mięsa z filetu indyka
- 1 całe jajko
- 2 białka jaj
- ¾ szklanki płatków owsianych
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżeczki mielonej papryki jalapeno lub innej ostrej papryki (można też użyć sosu tabasco)
- ¼ szklanki sosu salsa
- ½ pokrojonej w kostkę zielonej papryki
- ½ pokrojonej w kostkę czerwonej papryku
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni C.
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki.
- Uformuj z masy klopsiki. Powinno wyjść ok. 10 szt. Średniej wielkości.
- Ułóż klopsiki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym olejem i piecz ok. 15-20 aż się zrumienią.
- Upieczone klopsiki możesz przed podaniem posmarować dodatkowym sosem salsa.
Serowe klopsiki z kurczaka
Składniki:
- 700 g mielonego mięsa z filetu indyka
- 3 białka jaj
- 1 kubek płatków owsianych
- ½ kubka posiekanego sera mozarella
- ½ kubka tartego parmezanu
- ½ kubka posiekanej cebuli
- 1 łyżka oregano
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki.
- Uformuj z masy małe klopsiki (na jeden kęs).
- Ułóż klopsiki na blaszce lub naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym olejem i piecz ok. 10-15 aż się zrumienią.
- Klopsiki podawaj ze świeżymi lub ugotowanymi warzywami.
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!