Kup jeden produkt, a drugi dostaniesz za -50% Zobacz

Żywność na poprawę odporności

  • Głosów: 6
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Żywność na poprawę odporności
„Leczenie poprzez żywienie”, Żywność lekarstwem” - to coraz częściej pojawiające się stwierdzenia. Jest w nich wiele prawdy, co potwierdzają naukowe badania. Jedne z nich wykazały, iż odpowiednio skomponowana dieta może zapobiec lub wyleczyć infekcje, poprzez odpowiednią stymulację układu odpornościowego. Co zatem powinno znajdować się na naszych talerzach, a czego powinniśmy unikać, aby nie dopuścić do przeziębienia?
Czynniki pokarmowe wzmacniające odporność: Witamina C Od dawna wiadomo, że jest najważniejszą witaminą dla układu odpornościowego, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tej witaminy, konieczne jest więc codzienne jej dostarczanie wraz z pożywieniem. Cennymi źródłami witaminy C są: owoce cytrusowe, kiwi, truskawki, natka pietruszki, papryka. W diecie Polaków dobrym źródłem witaminy C są także ziemniaki, a to ze względu na częstość ich spożywania. Osoba dorosła powinna dostarczać ok. 70 mg witaminy C dziennie. Zapotrzebowanie to wzrasta jeśli palimy papierosy, pijemy alkohol, jesteśmy narażeni na stres lub właśnie wtedy, kiedy spada nasza odporność. Witamina B6 Witamina ta jest najważniejsza dla układu odpornościowego witamina z grupy B. Umożliwia obronę organizmu przed infekcjami, wzmacnia zdolność białych krwinek do pochłaniania atakujących zarazków oraz uczestniczy w produkcji nowych komórek układu odpornościowego oraz erytrocytów. Najlepszym źródłem witaminy B6 są drożdże piwne, brązowy ryż oraz zielone warzywa. Witamina A Charakteryzuje się silnymi właściwościami antywirusowymi, wspomaga walkę z infekcjami, zwłaszcza układu oddechowego i pęcherza moczowego. Witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach i występuje w kilku formach. W postaci retinolu można ją znaleźć w produktach zwierzęcych, takich jak jajka (żółtko), wątroba, tran, mleko i żółte sery. Natomiast w czerwonych i żółtych owocach i warzywach, np. w brzoskwiniach, morelach, marchwi, dyni, a także w zielonych warzywach, np. brokułach witamina A występuje w postaci karotenoidów. Ponieważ są one rozpuszczalne w wodzie, długie moczenie warzyw i owoców wiąże się ze startami witaminy A. Magnez Bierze udział w syntezie dopełniacza, który odgrywa szczególną rolę w niszczeniu komórek guzowatych i niektórych wirusów, np. opryszczki. Jeśli chorobie towarzyszy biegunka lub silne pocenie, zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Odpowiednia jego podaż zapobiega lub zmniejsza osłabienie oraz utratę apetytu, które często występują w trakcie infekcji. Magnez zawarty jest w orzechach, ziarnach, rybach, soi oraz ciemnozielonych warzywach. Selen Uczestniczy w syntezie przeciwciał i wytwarzaniu komórek odpornościowych w reakcji na powtórną infekcję. Występuje w zbożach i warzywach, jednak jego ilość zależy od gleby, na której są one uprawiane. Cynk Potrzebny jest grasicy do produkcji limfocytów T. Jest niezbędny do tego, aby osiągnęły one czynną dojrzałość oraz do tego, aby zwalczały zarazki. Mówi się nawet, iż cynk może skuteczniej niż witamina C skracać okres przeziębienia. Znajdziemy go w mięsie, rybach i owocach morza, a także w ziarnach zbóż, orzechach, nasionach, drożdżach piwnych i imbirze. Zapotrzebowanie mężczyzn na ten pierwiastek jest większe, dlatego przy jego niedoborze to mężczyźni są bardziej podatni na infekcje. Mangan Bierze udział w produkcji interferonu – substancji, która wydzielana jest przez większość tkanek i ma właściwości antywirusowe. Dobrymi źródłami tego pierwiastka są pełnoziarniste płatki zbożowe, kiełki zbóż, otręby, orzechy, warzywa zielone i strączkowe. Czosnek i cebula Występujące w czosnku substancje (takie jak allicyna i związki siarkowe) wykazują bardzo silne działanie bakteriobójcze, dlatego też zaleca się spożywanie go w przypadku przeziębień oraz infekcji układu oddechowego. Cebula polecana jest natomiast także przy infekcjach pęcherza moczowego. Miód Chociaż zwykły cukier osłabia odporność, to miód wpływa na nią już pozytywnie. Wszystko to dzięki kwaśnemu odczynowi, a także obecności lizozymu. Są to czynniki hamujące rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego też miód uznawany jest za naturalny antybiotyk. Mleczne produkty „bio” Kefiry i jogurty „bio” wzbogacone w bakterie probiotyczne przyczyniają się do zachowania prawidłowej flory bakteryjnej, która stanowi przeciwwagę dla bakterii chorobotwórczych. Czynniki pokarmowe osłabiające odporność: Kofeina Zarówno kawa, jak i mocna herbata oraz gazowane napoje zawierające kofeinę zakłócają wchłanianie składników odżywczych, utrudniają przyswajanie m.in. manganu i cynku oraz hamują działanie układu odpornościowego. Cukier Wykazano, iż po ok. 5-ciu godzinach po spożyciu cukru hamowana zostaje zdolność białych krwinek do niszczenia zarazków. Zrezygnować więc należy ze słodyczy, słodkich napojów, słodzonych płatków zbożowych, a także gotowych dań, które bardzo często zawierają cukier. Alkohol Chociaż niewielkie ilości czerwonego wina mają korzystny wpływ na organizm (a zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy), to nadmiar jakiegokolwiek alkoholu ma skutki takie same jak spożywanie cukru prostego. Alkohol zmniejsza wchłanianie składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy. Fast food oraz inne pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans Osłabiają układ immunologiczny czyniąc go ospałym.

CIEKAWY I INTERESUJĄCY ARTYKUŁ

dobry fajny ,za owocami to nie przepadam,pozostały witaminy w kapsułkach :)

ciekawy artykuł:) warto przeczytać

A ja tam bym się kłóciła co do zawartości witaminy C w owocach cytrusowych;>

bardzo przydatny art owoce sa the best nie nalezy ich ograniczac w komponowaniu swoich posilkow

Mnie też się podobał :)

Super. Idzie zima trzeba sie przygotować.

Bardzo dobry artykuł

Sama prawda nie chorowałem już dobre 8 lat :D

Świetnie

Trzeba jeść, żeby żyć. Można żreć albo jeść, ale najlepiej się odżywiać:)

Ciekawy artykuł

To co zjemy, takimi się stajemy :) 5 za artykuł.