Sznycle cielęce po wiedeńsku

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Sznycle cielęce po wiedeńsku
Doskonała potrawa po intensywnym treningu, która dzięki odpowiedniej zawartości białka zwierzęcego, pozwala szybko zregenerować mięśnie. Bardzo dobrze komponuje się z sałatkami.
Stopień trudności:
łatwe
Czas wykonania:
30 min
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 250 kcal
Składniki:
100 g cielęciny bez kości
1 jajko
1 białko jaja
3 łyżki tartej bułki
sól i pieprz
1 łyżeczka oliwy
Wartości odżywcze
Białko ogółem: 26 g
Tłuszcz: 8 g
Cholesterol: 75 mg
Węglowodany: 17,5 g
Błonnik pokarmowy: 1,5 g
Sód: 260 mg
Narzędzia kulinarne:
nóż, tłuczek, deska, 2 patelnie
Wykonanie:
  1. Mięso opłukać, osuszyć, delikatnie rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
  2. Białko roztrzepać widelcem, a z całego jajka zrobić jajko sadzone.
  3. Sznycle maczać w białku i obtaczać w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć sznycle na złoty kolor.
  5. Jajko sadzone położyć na usmażonym sznyclu.
Można zjeść też na: kolację