Naturalne spalacze tłuszczu – co działa najlepiej?
Czym są naturalne spalacze tłuszczu?
Naturalne spalacze tłuszczu to substancje występujące w roślinach, które możemy z powodzeniem wykorzystywać na swoją korzyść. Dostępne są dla nas w postaci znanych przypraw, ziół do przygotowania naparów, ekstraktów będących podstawą niektórych naturalnych suplementów diety. W rezultacie na co dzień możemy korzystać z ich działania i cieszyć się z bezinwazyjnego wspomagania naszego organizmu w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej.
Naturalne spalacze tłuszczu – działanie
Spalacze tłuszczu pozyskiwane z naturalnych źródeł mogą działać na wiele sposobów. Pomimo wielu dróg dochodzenia do celu, ich ogólne działanie sprowadza się do jak najsprawniejszego wykorzystania zgromadzonej tkanki tłuszczowej. W zdecydowanej większości mamy do czynienia ze zwiększeniem efektu termogenicznego po spożyciu danej substancji. Rosną więc wydatki energetyczne związane z jej wykorzystaniem, wzrasta ogólna temperatura, a metabolizm zostaje przyśpieszony. W rezultacie zwiększa się tempo wydalania zbędnych produktów przemiany materii, a my szybciej sięgamy do rezerw energetycznych.
Niejednokrotnie naturalne spalacze tłuszczu zapewnią nam działanie dodatkowe, tj.:
- zmniejszenie uczucia głodu,
- ustabilizowanie poziomu cukru we krwi,
- sprawniejsze oczyszczanie organizmu z zalegających w nim niepotrzebnych substancji.
Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu
Naturalnych spalaczy tłuszczu jest naprawdę wiele – możemy do nich zaliczyć m.in. białko, które wymaga zwiększonych nakładów energetycznych przy jego trawieniu. Dodajmy, że nie jest to jednak najlepszy spalacz tłuszczu. Poniżej substancje, których spożywanie da nam najlepsze efekty.
Pieprz kajeński
Pieprz kajeński jest produktem bogatym w kapsacyinę, nadającą mu ostry smak. Wykazuje wiele działań prozdrowotnych (zwłaszcza jeśli chodzi o układ pokarmowy). Szczególne znaczenie ma dla odchudzania, bowiem:
- zapewnia szybsze krążenie krwi w żołądku,
- podnosi temperaturę,
- wzmaga proces termogenezy,
- przyspiesza metabolizm.
Dzięki niemu zmniejszymy swój apetyt na ciężkostrawne, tłuste potrawy. Jako przyprawę (pozyskiwaną z papryki cayenne) możemy dodawać go do wielu potraw – nie tylko mięsnych.
Garcinia cambogia
Garcinia cambogia jest rośliną, której owoce zasłynęły jako naturalne spalacze tłuszczu dzięki obecności kwasu hydroksycytrynowego. Jego działanie obserwujemy na poziomie komórkowym, gdzie włączony do cyklu Krebsa zapewnia zwiększenie transportu kwasów tłuszczowych do mitochondriów. W rezultacie mamy do czynienia z powstaniem ciał ketonowych (obecnych także w przypadku wejścia w stan ketozy na specjalnie przygotowanej do tego diecie stosowanej przez zaawansowanych zawodników). Wykazano jego działanie w zmniejszaniu zamiany spożytych węglowodanów oraz tłuszczów w energię magazynowaną w tkance tłuszczowej. Kolejnym rezultatem jego suplementowania jest zmniejszenie apetytu i zwiększenie efektu termogenezy.
Gorzka pomarańcza
Obecna w gorzkiej pomarańczy synefryna jest zamiennikiem efedryny, znanej w kulturystycznym świecie. I choć wykazuje zbliżone działanie, jest znacznie mniej toksyczna i nie tak groźna dla zdrowia. Spożywanie gorzkiej pomarańczy pomoże:
- zredukować apetyt,
- przyspieszyć tempo przemiany materii,
- może nieznacznie zwiększyć naszą aktywność psychoruchową.
Ostrokrzew paragwajski
Ostrokrzew paragwajski jest składnikiem coraz bardziej popularnego zamiennika kawy, jakim jest Yerba Mate. Jego działanie oparte jest o zawartość kofeiny, teofiliny i teotrombiny. Substancje te wywierają bezpośredni wpływ na zwiększenie tempa przemian metabolicznych powiązanych z redukowaniem ilości tkanki tłuszczowej. Pozwalają w sposób szybki i skuteczny wykorzystywać nagromadzony w tkance tłuszcz. Możemy też liczyć na zwiększenie termogenezy, a także sprawniejsze funkcjonowanie układu pokarmowego.
Zielona herbata
Zielona herbata jest jednym z najbardziej znanych naparów wspomagających odchudzanie. Jej spożywanie może zwiększyć ilość spalanych kalorii nawet o 17% (w stosunku do wykonywania jedynie planu treningowego i zalecanej diety). Zielona herbata:
- przyspiesza tempo przemiany materii,
- reguluje poziom cukru we krwi, co zapobiega napadom głodu.
Imbir
Imbir znany od setek lat obecnie przeżywa swój renesans. Nie musisz jednak pić wody z imbirem – wystarczy jego stosowanie w potrawach. Podobnie jak pieprz kajeński zawiera kapsacyinę wpływającą na zwiększenie temperatury ciała i przyspieszenie metabolizmu. Ponadto zawiera olejki wspomagające proces trawienny, a co za tym idzie – oczyszczanie organizmu.
Kurkuma
Kurkuma, a konkretnie kurkumina w niej zawarta, może okazać się remedium na nadmierną ilość tkanki tłuszczowej we krwi. Oprócz tego, że podnosi termogenezę i poprawia reakcję komórek na insulinę, zmniejsza ilość powstającej tkanki tłuszczowej, czego inne spalacze tłuszczu mogą nam nie zagwarantować.
Cynamon
Cynamon wykazuje szeroko rozumiane właściwości oczyszczające:
- wspomaga pracę organizmu,
- wzmaga procesy trawienne,
- usprawnia procesy metaboliczne (przez co spożyte posiłki nie będą zalegały w jelitach),
- wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi i zapobiega jego wahaniom.
Szacuje się, że niecała łyżeczka dziennie dodawana do różnych posiłków może zdziałać naprawdę wiele.
Chili
W papryczce chili substancją czynną jest opisywana wcześniej kapsaicyna.
- Przyspiesza metabolizm,
- zwiększa termogenezę,
- zmniejsza ilość trójglicerydów w organizmie.
W rezultacie jest jednym królujących spalaczy tłuszczu.
Naturalne spalacze tłuszczu – podsumowanie
Podane wyżej naturalne spalacze tłuszczu mogą znacznie wspomóc nasz proces odchudzania. Należy jednak pamiętać, że nie są one lekiem na wszystko i do obserwacji ich działania konieczny jest wysiłek fizyczny i zbilansowana dieta. Stanowią jedynie dodatek do całego planu. Zalecane jest zróżnicowane stosowanie, które zapobiegnie adaptacji organizmu do działania zażywanej przez dłuższy czas substancji.
6 lat, 6 miesięcy ago
4 lata, 9 miesięcy ago