Napoje dla sportowców

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Napoje dla sportowców
O tym, że podczas treningu podaż płynów jest ważna, nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak jakie napoje są najbardziej odpowiednie w procesie nawadniania, a których powinniśmy unikać, warto przypomnieć.

Podczas wysiłku fizycznego następuje wzrost temperatury ciała, a co za tym idzie utrata elektrolitów i narastające odwodnienie. Kolejnym następstwem jest ubytek glikogenu mięśniowego i wątrobowego. Konsekwencją jest obniżenie możliwości wysiłkowych organizmu. Dlatego odpowiednie nawodnienie jest kluczowym elementem prawidłowo przeprowadzonego treningu.

Klasyfikacja napojów

Napój

hipotoniczny

Napój

izotoniczny

Napój

hipertoniczny

Osmolalność w stosunku do płynów ustrojowych

Niższa- mniej cząsteczek rozpuszczonych (węglowodanów, elektrolitów) na 100 ml napoju

Równa- zawiera tyle samo cząsteczek rozpuszczonych na 100 ml napoju

Wyższa- zawiera więcej cząsteczek rozpuszczonych na 100 ml niż płyny ciała, jest bardziej skoncentrowany

Szybkość wchłaniania w porównaniu do wody

Gdy są mocno rozcieńczone wchłaniają się szybciej niż woda

Wchłania się równie szybko lub szybciej niż woda

Wchłania się wolniej niż woda

Zawartość węglowodanów na 100 ml napoju

< 4 g/ 100 ml

4- 8 g/ 100ml

>8 g/ 100 ml

Napoje izotoniczne

Są najbardziej popularną i najpowszechniejszą grupą napojów dla sportowców. W ich skład wchodzi woda, ale również elektrolity, czyli sole mineralne (sód, chlor, potas, magnez). Kolejnym ważnym składnikiem tego typu napojów są węglowodany, zarówno pod postacią cukrów prostych, jak i polimerów glukozy. Mają one za zadanie uzupełnić paliwo energetyczne podczas ćwiczeń.Zawartość węglowodanów na poziomie 6 g/ 100 ml ułatwia wchłanianie. Większa koncentracja może powodować uczucie pełności w żołądku. Zawartość sodu powinna mieścić się w granicach 20- 50 mmol/ l. Taka zawartość warunkuje zatrzymywanie wody w organizmie. Osmolalność jak wynika z powyższej tabeli, powinna być zgodna z osmolalnością płynów ustrojowych (osocze krwi, pot), a zatem 270- 330 mOsm/ kg wody.

Koncentracja sodu na zewnątrz komórek sprawia, że woda przemieszcza się do ich wnętrza. W sytuacji odwrotnej, kiedy jego stężenie spadnie na zewnątrz komórek, woda przemieszcza się do środka, żeby rozpuścić cząsteczki sodu i wyrównać stężenie. Natomiast wysokie stężenie potasu w komórce, zwiększa jej nawodnienie. Cukry dodatkowo przyspieszają absorpcję wody z jelita cienkiego do krwioobiegu. Są też źródłem energii.

Kiedy powinniśmy je przyjmować

Mają swoje zastosowanie przede wszystkim w nawodnieniu organizmu, ale też uzupełnieniu elektrolitów, witamin i składników energetycznych. Chronią przed zagrożeniami zdrowotnymi związanymi z odwodnieniem, czy utratą elektrolitów. Dzięki ich spożywaniu możemy też uzyskać poprawę parametrów wysiłkowych i efektów treningu.

Powinno się je pić powoli, małymi łykami. Są odpowiednie podczas zarówno krótkotrwałego wysiłku, jak również podczas wysiłku o średniej i dużej intensywności trwającego przez dłuższy czas. Jeżeli intensywność wysiłku jest wysoka i trwa ona ponad 90 minut, warto sięgnąć po napoje węglowodanowe zawierające polimery glukozy (10- 20 g węglowodanów na 100 ml), jednocześnie o niskiej osmolalności. Zatem nadal to napoje hipo- lub izotoniczne. Są szybkim źródłem utraconego paliwa.

Napoje izotoniczne po odpowiednim rozcieńczeniu z wodą stają się hipotonicznymi. Natomiast te, zawierające ponad 8 g węglowodanów na 100 ml, są napojami hipertonicznymi. Zwalniają one metabolizm i zmniejszają szybkość uzupełniania płynów.

Z przeprowadzonych badań wynika, że napoje hipotoniczne oraz izotoniczne mogą mieć efekt pobudzający, a co za tym idzie poprawiać wydolność organizmu podczas długiego lub intensywnego wysiłku. Te, zawierające glukozę i sód mogą opóźnić pojawienie się zmęczenia.

Woda

Jest napojem hipotonicznym. Bardzo szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i przechodzi do krwi. Następuje rozcieńczenie osocza i obniżenie jego ciśnienia osmotycznego. Ustaje działanie najważniejszego czynnika pobudzającego ośrodek pragnienia, zawodnik przestaje je odczuwać. Kolejną wadą jest nasilenie diurezy, spowodowane zbyt niską zawartością sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie. Następuje spadek osmolalności przez rozpuszczenie sodu we krwi. Woda nie dostarcza energii niezbędnej do podtrzymania wysiłku na wysokim poziomie, a glikogen mięśniowy szybciej się wyczerpuje. Może być pomocna tylko przy krótkotrwałych wysiłkach o niższej intensywności.

Napoje słodzone, soki owocowe

Słodzone napoje zawierają 9- 20 g węglowodanów na 100 ml, natomiast soki 11- 13 g/ 100 ml. Są zbyt skoncentrowane, aby stosować je w celu uzupełnienia płynów. Rozpuszczają się w żołądku wolniej niż czysta woda, zużywają do tego dodatkowe ilości płynów ustrojowych, a więc mogą zwiększać odwodnienie, powodując dodatkowe niedobory.

Smakowe wody mineralne z witaminami

Są napojami hipotonicznymi, zawierają 2 g cukru na 100 ml. Mogą nawodnić organizm szybciej niż zwykła woda. Jednak są niskokaloryczne, dlatego nie są polecane w przypadku bardzo intensywnych treningów.

Niegazowe/ gazowane

W równym stopniu pozwalają nawodnić organizm. Jednak napoje gazowane mogą powodować zgagę i dolegliwości żołądkowe. Po ich wypiciu następuje też uczucie ‘pełności’,mogące dodatkowo ograniczać ilość płynów spożywanych w późniejszym czasie. Wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Napoje z kofeiną

Zaliczamy tutaj kawę, herbatę, colę oraz napoje sportowe, w których składzie jest kofeina lub guarana. Kofeina może poprawiać wydolność w dyscyplinach wytrzymałościowych. Wykazano również jej działanie związane z poprawą nastroju. Uważa się też, że oszczędza ilość glikogenu mięśniowego wykorzystywanego podczas ćwiczeń. Jeżeli kofeina nie jest przyjmowana regularnie i umiarkowanie lub jej podaż wynosi ponad 300 mg, może jednak powodować negatywny efekt. Przykładami są działanie moczopędne (odwadniające), a także drżenie, niepokój, przyspieszone bicie serca.

Ciekawostka

Podczas badań w Birmingham potwierdzono, że napoje sportowe mogą niszczyć szkliwo zębów, jak również głębsze ich warstwy. Wysoki poziom kwasowości. podczas treningu dodatkowo zwiększa ten efekt, ponieważ w trakcie treningu zmniejsza się ilość produkowanej śliny, która neutralizuje kwasy.


Nawet przeczytałem do końca... dobrze napisane, zwarte i konkretne.

Hm.. no to przerzucam sie na picie takich napojow podczas treningu :D