Burak – coś dla ciała i dla duszy
Buraki to warzywa bardzo często goszczące na naszych stołach, jednak rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę z ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Te bordowe warzywa nie tylko świetnie smakują, ale także są skarbnicą witamin, składników mineralnych i cennych substancji, dlatego też polecane są osobom w każdym wieku, a w szczególności dzieciom i osobom starszym.
Pierwsze wzmianki o burakach pochodzą ze starożytnej Babilonii z roku 722 p.n.e., gdzie uprawiane były w ogrodach ówczesnych władców. Stamtąd trafiły do Grecji i Rzymu, a następnie do innych krajów europejskich. W kuchni polskiej wykorzystuje się zarówno korzeń buraka, jak i jego młode liście, czyli botwinę.
Buraki są cenione przez dietetyków, a to z kilku powodów:
Ze względu na swój zasadotwórczy charakter:
Znaczna część zjadanych przez nas produktów ma kwasotwórczy charakter (np. pieczywo, mięso, ryż, makaron). Buraki są produktami silnie alkalizującymi, a więc ich spożywanie neutralizuje niekorzystne kwasotwórcze działanie potraw, przez co sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Warzywa te warto więc jeść razem z potrawami mięsnymi. Do swojej diety powinny włączyć je osoby, którym nieobce jest też uczucie zgagi.
Buraki podnoszą odporność organizmu:
Dlatego też w okresach zwiększonego zachorowania poleca się picie soku z buraków. Zawarta w nich betaina nie tylko chroni przed chorobą przeciwdziałając rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów, ale także przyspiesza proces zdrowienia łagodząc przeziębienia i związane z nim dolegliwości.
Mają pozytywny wpływ na układ krwionośny:
Poprawiają krążenie i udrażniają żyły, przez co zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Obecna w buraku witamina B12 oraz kwas foliowy są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek, co jest istotne zwłaszcza dla osób cierpiących na anemię. Nie powinni oni odmawiać sobie buraków ani też przygotowywanego z nich soku. Także kobiety ciężarne powinny być zachęcane do ich spożywania.
Wykazują działanie antynowotworowe:
W buraku znajdują się polifenole, które neutralizując wolne rodniki zapobiegają powstawaniu nowotworów. Warzywo to zawiera także bardzo rzadkie pierwiastki – rubid i cez – którym również przypisuje się działanie hamujące rozwój komórek rakowych.
Pomagają w leczeniu zaparć:
Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego buraki regulują przemianę materii. Zawarte w nim pektyny niszczą baterie gnilne w przewodzie pokarmowym, skutecznie lecząc zaparcia.
Poprawiają samopoczucie:
Wykazano, iż jedzenie buraków zmniejsza napięcie nerwowe, dlatego poleca się je osobom narażonym na stres, depresję oraz nerwicę.
Są dobre dla osób aktywnych:
Udowodniono, iż występujące w burakach azotany zmniejszają zużycie tlenu, co opóźnia uczucie zmęczenia. Przeprowadzono badanie na sportowcach, którym przed treningiem kazano wypijać sok buraczany. Chociaż badana grupa nie była duża (8 mężczyzn) stwierdzono, iż picie soku buraczanego zwiększa wytrzymałość i pozwala ćwiczyć o 16 % dłużej. Wyniki tych badań są także cenne dla lekarzy, specjalizujących się w chorobach serca lub układu oddechowego. Inną dobrą wiadomością dla osób aktywnych jest to, iż sok z buraków pomaga usunąć zakwasy.
Kto powinien na nie uważać:
W związku z tym, iż buraki odznaczają się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym i powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, ich konsumpcja powinna być ograniczona przez diabetyków. Nie są wskazane też dla osób cierpiących na kamicę nerkową, ponieważ zawierają sporo szczawianów.
Buraki są cenione przez dietetyków, a to z kilku powodów:
Ze względu na swój zasadotwórczy charakter:
Znaczna część zjadanych przez nas produktów ma kwasotwórczy charakter (np. pieczywo, mięso, ryż, makaron). Buraki są produktami silnie alkalizującymi, a więc ich spożywanie neutralizuje niekorzystne kwasotwórcze działanie potraw, przez co sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Warzywa te warto więc jeść razem z potrawami mięsnymi. Do swojej diety powinny włączyć je osoby, którym nieobce jest też uczucie zgagi.
Buraki podnoszą odporność organizmu:
Dlatego też w okresach zwiększonego zachorowania poleca się picie soku z buraków. Zawarta w nich betaina nie tylko chroni przed chorobą przeciwdziałając rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów, ale także przyspiesza proces zdrowienia łagodząc przeziębienia i związane z nim dolegliwości.
Mają pozytywny wpływ na układ krwionośny:
Poprawiają krążenie i udrażniają żyły, przez co zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Obecna w buraku witamina B12 oraz kwas foliowy są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek, co jest istotne zwłaszcza dla osób cierpiących na anemię. Nie powinni oni odmawiać sobie buraków ani też przygotowywanego z nich soku. Także kobiety ciężarne powinny być zachęcane do ich spożywania.
Wykazują działanie antynowotworowe:
W buraku znajdują się polifenole, które neutralizując wolne rodniki zapobiegają powstawaniu nowotworów. Warzywo to zawiera także bardzo rzadkie pierwiastki – rubid i cez – którym również przypisuje się działanie hamujące rozwój komórek rakowych.
Pomagają w leczeniu zaparć:
Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego buraki regulują przemianę materii. Zawarte w nim pektyny niszczą baterie gnilne w przewodzie pokarmowym, skutecznie lecząc zaparcia.
Poprawiają samopoczucie:
Wykazano, iż jedzenie buraków zmniejsza napięcie nerwowe, dlatego poleca się je osobom narażonym na stres, depresję oraz nerwicę.
Udowodniono, iż występujące w burakach azotany zmniejszają zużycie tlenu, co opóźnia uczucie zmęczenia. Przeprowadzono badanie na sportowcach, którym przed treningiem kazano wypijać sok buraczany. Chociaż badana grupa nie była duża (8 mężczyzn) stwierdzono, iż picie soku buraczanego zwiększa wytrzymałość i pozwala ćwiczyć o 16 % dłużej. Wyniki tych badań są także cenne dla lekarzy, specjalizujących się w chorobach serca lub układu oddechowego. Inną dobrą wiadomością dla osób aktywnych jest to, iż sok z buraków pomaga usunąć zakwasy.
Kto powinien na nie uważać:
W związku z tym, iż buraki odznaczają się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym i powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, ich konsumpcja powinna być ograniczona przez diabetyków. Nie są wskazane też dla osób cierpiących na kamicę nerkową, ponieważ zawierają sporo szczawianów.
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 2 miesiące ago
14 lat, 2 miesiące ago
14 lat, 2 miesiące ago
14 lat, 2 miesiące ago
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat, 1 miesiąc ago
14 lat ago
13 lat, 12 miesięcy ago
13 lat, 11 miesięcy ago
13 lat, 11 miesięcy ago
13 lat, 10 miesięcy ago
13 lat, 7 miesięcy ago
13 lat, 5 miesięcy ago