Czy rodzaj jedzenia wpływa na motywację do walki podczas zawodów?
Nawet najlepsze przygotowanie zawodnika nie zawsze gwarantuje sukces. To, czy wygra on zawody, w dużej mierze zależy od samopoczucia i nastawienia oraz wiary we własne siły. Stres i ogromna presja mogą pogrzebać marzenia o wygranej. Oprócz stosowania specjalistycznych technik motywacyjnych, warto zwrócić także uwagę na rodzaj spożywanych pokarmów przez osoby przygotowujące się do zawodów. Pożywienie może bowiem także znacząco wpłynąć na chęć walki i przyczynić się do wygranej.
Jedną z substancji, która wpływa na nasze samopoczucie jest serotonina. Jest to hormon tkankowy, wytwarzany w błonie śluzowej jelita, płytkach krwi, oraz w ośrodkowym układzie nerwowym. Serotonina warunkuje poczucie spokoju i szczęścia, ponadto wykazuje działanie przeciwdepresyjne. Dzięki niej, nie poddajemy się przy drobnych porażkach, ale walczymy dalej, do samego końca, zachowując spokój i skupiając się na wyznaczonych celach. Serotonina warunkuje także poziom sytości. Odbywa się to w dwojaki sposób, a mianowicie: hamuje apetyt po spożyciu węglowodanów, a pobudza go po spożyciu produktów wysokobiałkowych. Jeśli nasza dieta jest uboga w węglowodany, organizm nie produkuje odpowiedniej ilości serotoniny. Stajemy się rozdrażnieni, możemy mieć kłopoty ze snem, łatwo się denerwujemy i tracimy kontrolę nad emocjami. Gdy przeciwnik zdobywa punkty, łatwo wpadamy w złość, dekoncentrując się i pogarszając nasz wynik. Jeśli więc często jesteśmy niespokojni, zmęczeni i nerwowi, nasz nastrój może poprawić dieta bogata w produkty zbożowe, takie jak pieczywo, makaron, kasze i ryż. Także konsumpcja mięsa drobiu i cielęciny wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie. Produkty te bogate są w białka, zawierające niezbędny do produkcji serotoniny aminokwas, tryptofan.
Kolejny bardzo ważny hormon regulujący nasz nastrój i apetyt to dopamina. Ma ona przeciwne działanie do serotoniny. Podczas gdy serotonina warunkuje spokój i wewnętrzną harmonię, dzięki czemu możemy skupić się na najważniejszym, to dopamina rozbudza chęć do rywalizacji i osiągnięcia satysfakcji. Jej brak w organizmie potęguje zmęczenie i stres, a także obniża motywację i wolę walki. Niepowodzenia stają się przytłaczające, co w połączeniu ze zmęczeniem, nie wróży niczego dobrego, zbliżając zawodnika do porażki. Warto wiedzieć, że do produkcji dopaminy, organizmowi należy dostarczyć aminokwasy, zwłaszcza tyrozynę i fenyloalaninę. Substancje te znajdują się w chudych produktach nabiałowych oraz w rybach i jajach.
Do diety warto też wprowadzić żywność zawierającą kwas foliowy. Jego dobrym źródłem są takie produkty jak: ciemnozielone warzywa liściaste (np.szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, buraki, otręby, drożdże, ciemne pieczywo i owoce cytrusowe. Kwas foliowy wpływa pozytywnie na zmniejszenie stężenia homocysteiny w ustroju, która odpowiedzialna jest za złe samopoczucie, nerwowość i stres, który jak wiadomo, nie jest najlepszym doradcą. Inne negatywne skutki podwyższonego poziomu homocysteiny, to odkładanie się złogów tłuszczowych, co nie tylko zmniejsza wydajność sportowca, ale przede wszystkim wpływa na pogorszenie stanu zdrowia i może być przyczyną miażdżycy. Pomocne mogą się okazać także produkty bogate w witaminy z grupy B, zwłaszcza B6 i B12. Tutaj warto wymienić takie produkty jak: chude mięsa, ryby, drób, mleko, drożdże, warzywa, kiełki pszenicy oraz orzechy. Nie tylko dostarczą nam cennych składników odżywczych, ale także korzystnie wpłyną na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, przez co poprawi się nasz nastrój, koncentracja i równowaga psychiczna.
W chwilach wzmożonego stresu nie warto sięgać po słodycze, które tylko na chwilę polepszają nasze samopoczucie. Nadmiar cukru prostego w diecie sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na stres i zdenerwowani. Jego spożycie prowadzi bowiem do wydzielania insuliny, która zubaża nasz organizm w witaminy z grupy B.
W sytuacjach stresowych, jakimi są np. zawody, spada poziom witaminy C w organizmie. Dlatego jej zwiększona podaż w trudnych chwilach, pomoże nam nabrać dystansu do problemu i się zrelaksować. Witaminę C możemy znaleźć w owocach i warzywach. Najważniejsze jej źródła to: owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, maliny, jeżyny, czarny bez, papryka, natka pietruszki, brukselka, kapusta, kalafior, cebula, szpinak, brokuły.
Także spożywanie tłuszczu może przyczynić się do poprawy naszego humoru. Kwasy omega 3, w które obfitują ryby oraz orzechy, znacznie obniżają ryzyko wystąpienia depresji i przygnębienia, które często towarzyszą zawodnikom podczas niepowodzeń i osłabiają motywację w kolejnych rozgrywkach.
Jak więc widać, na nasz nastrój i motywację, a pośrednio także na wyniki w sporcie, ma wpływ także dieta. Dobrze zbilansowana pozwoli zachować nam odpowiednią kondycję psychiczną, co pomoże w osiąganiu lepszych wyników.
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat, 2 miesiące ago
15 lat ago
14 lat, 12 miesięcy ago
14 lat, 11 miesięcy ago
14 lat, 11 miesięcy ago
14 lat, 11 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 9 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 8 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 7 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 6 miesięcy ago
14 lat, 5 miesięcy ago
14 lat, 5 miesięcy ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 4 miesiące ago
14 lat, 3 miesiące ago
14 lat, 2 miesiące ago
13 lat, 11 miesięcy ago
13 lat, 11 miesięcy ago