Śniadanie bogate w błonnik
Błonnik nazywany też włóknem pokarmowym to grupa substancji, które należą do węglowodanów, jednak nie są one trawione i wchłaniane w naszym organizmie, tylko wydalane w dużej mierze w niezmienionej formie. Wg Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie błonnika powinno wynosić ok. 20-40 g. Jeżeli spożywasz dużo warzyw i produktów z pełnego ziarna wypełnienie tego zapotrzebowania nie powinno być trudne. Na rynku dostępne są także suplementy zawierające błonnik, jednak najlepiej jest spożywać go w naturalnej formie.
4 powody dlaczego błonnik jest ważny także dla sportowców
- Błonnik pomaga stabilizować poziom cukru we krwi – dzięki błonnikowi zawarty w produktach cukier uwalnia się do krwi stale i powoli pozwalając nam dłużej zachować energię do ćwiczeń.
- Błonnik„wypełnia” Cię na dłużej – produkty zawierające błonnik powodują, że nie czujesz zbyt szybko uczucia głodu, dzięki czemu będziesz mógł skupić się tylko i wyłączenie na swojej aktywności i nie będziesz myśleć o jedzeniu.
- Błonnik pomaga w utrzymaniu stałej masy ciała – dzięki właściwościom wypełniającym błonnik zapobiega przejadaniu się, w związku z czym zmniejsza szanse na wzrost naszej masy ciała. W niektórych sportach zachowanie stałej masy ciała jest kluczowe do osiągania wysokich wyników.
- Błonnik chroni nasze serce – niektóre badania sugerują, że odpowiednia podaż błonnika może mieć pozytywny wpływ na poziom naszego cholesterolu, a co za tym idzie obniżać ryzyko chorób układu krążenia i serca.
Bogatobłonnikowe śniadanie
Aby Twoje śniadanie było bogate w błonnik warto włączyć do niego następujące produkty:
- owsianka – płatki owsiane to bardzo dobre źródło błonnika, a także wielu witamin i minerałów. W połączeniu z mlekiem i owocami stanie się pełnowartościowym posiłkiem, które doda naszemu dniu energii. Staraj się przygotować ją samemu, a nie kupować owsianek instant, które często mają w sobie dużo dodanego cukru,
- płatki śniadaniowe – staraj się wybierać pełnoziarniste płatki śniadaniowe, których jest coraz więcej na naszym rynku. Dodaj do nich dodatki takie jak świeże lub suszone owoce oraz jogurt lub mleko i ciesz się smacznym i pożywnym śniadaniem,
- pełnoziarniste pieczywo – najlepiej kupić je w lokalnej piekarni i zapytać sprzedawcę, czy rzeczywiście jest zrobione z mąki pełnoziarnistej, a nie np. barwione karmelem dla uzyskania odpowiedniego wyglądu. Kanapki, które z niego przygotujemy będą zdrowe i na pewno zaspokoją nasz głód,
- warzywa – warto je dodać do śniadania, ponieważ nie wnoszą zbyt wielu kalorii, za to mają w sobie wiele cennych witamin i minerałów, a także błonnik.
Jeżeli Twoja dieta dotychczas była raczej uboga w powyższe produkty staraj się wprowadzać je powoli. Zbyt gwałtowne wprowadzenie do diety dużej ilość produktów wysokobłonnikowych może spowodować zaburzenia w pracy układu pokarmowego (np. biegunki lub zaparcia). Organizm musi się nieco przyzwyczaić do zmiany sposobu żywienia, dlatego staraj się to robić stopniowo.
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
11 lat, 8 miesięcy ago
5 lat, 1 miesiąc ago