Czy surowe mięso można bezpiecznie jeść?
Surowe mięso może zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella, Listeria, Campylobacter i Escherichia coli. Bakterie te są niszczone podczas obróbki cieplnej i nie zagrażają człowiekowi. Część z nas od czasu do czasu lubi jednak zjeść carpaccio, lub tatar, czyli dania, które przygotowywane są z surowej polędwicy wołowej. Chociaż mięso przeznaczone do sprzedaży przechodzi szereg badań, może się zdarzyć, że na nasz stół trafi mięso zakażone. Zjedzenie go w postaci surowej może być niebezpieczne.
Dla wołowiny największym zagrożeniem mikrobiologicznym są enterokrwotoczne szczepy bakteri E. coli (szczep 0157). Nie powodują one choroby u krów, ale jeśli dostaną się do organizmu człowieka to stają się niebezpieczne. Bakterie te przebywają w jelitach krów i to czy przejdą do mięsa w dużym stopniu zależy od umiejętności rzeźnika. Jeśli podczas uboju natnie on jelita, w których będą znajdowały się E.coli, to bakterie te mogą przedostać się do mięsa. Zjedzenie surowego zakażonego mięsa wywołuje choroby układu pokarmowego i moczowego. Może pojawić się biegunka, ale także schorzenia nadnerczy lub zespół hemolityczno-mocznicowy.
A co z wieprzowiną?
Jedzenie surowej wieprzowiny jest niewskazane, ponieważ stwarza to duże ryzyko zarażenia włośniem lub tasiemcem uzbrojonym. Włosień jest jednym z najgroźniejszych pasożytów dla człowieka, wywołuje chorobę włośnicę, która ma bardzo ciężki przebieg i może prowadzić do śmierci. Z kolei tasiemiec uzbrojony wyniszcza organizm – może spowodować anemię, biegunki, zaparcia, wychudzenie. Jeśli larwy tasiemca osadzą się w mózgu, to wywołają zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego (np. zaburzenia widzenia, zaburzenia psychiczne, halucynacje, amnezję, demencję). Ponadto u ok. 60% świń występują także bakterie Yersinia, które mogą wywołać biegunkę i ból brzucha, a także zapalenie stawów.
Na co powinieneś zwrócić uwagę jeśli zamierzasz zjeść surowe mięso?
Wybierz wołowinę
Tradycyjne carpaccio czy tatar przygotowuje się z polędwicy wołowej. Ponieważ jest ona dosyć droga, niektórzy decydują się na zastąpienie jej polędwicą wieprzową. Jest to duży błąd i niestety możesz przypłacić go życiem. Surowej wieprzowiny nie wolno jeść.
Kupuj w sprawdzonym sklepie
Przede wszystkim kup mięso ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Jeśli nie wiesz do jakiego sklepu mięsnego się wybrać, wybierz ten, który ma sporo klientów. Zazwyczaj oznacza to, że produkty są w dużym obiegu, zatem mięso nie leży zbyt długo na ladzie, jest więc świeże.
Zamiast mięsa mielonego kupuj mięso w kawałku
Takie mięso możesz sam zmielić w domu lub w niektórych sklepach poprosić sprzedawczynię, aby uczyniła to przy tobie na miejscu. Dzięki temu będziesz wiedział, ze mięso pochodzi od jednej krowy. Gotowe mięso mielone w tackach może pochodzić od kilku różnych krów, a więc ryzyko zakażenia bakteriami wzrasta.
Przechowuj mięso w odpowiednich warunkach
Przechowywanie mięsa w lodówce lub w zamrażarce zapobiegnie rozwojowi bakterii i wydłuży czas przydatności do spożycia.
Jeśli zamierzasz podać surowe mięso swoim gościom, to pamiętaj, że bezwzględnie nie mogą go jeść:
- małe dzieci
- kobiety w ciąży oraz karmiące
- osoby starsze
- osoby z obniżoną odpornością
6 lat, 3 miesiące ago
6 lat, 2 miesiące ago
6 lat, 2 miesiące ago
6 lat, 2 miesiące ago
5 lat, 5 miesięcy ago
5 lat ago
5 lat ago
4 lata, 11 miesięcy ago
4 lata, 11 miesięcy ago
4 lata, 6 miesięcy ago
4 lata, 3 miesiące ago
4 lata, 3 miesiące ago
3 lata, 7 miesięcy ago
3 lata, 3 miesiące ago
3 lata, 2 miesiące ago
3 lata ago