Czy surowe mięso można bezpiecznie jeść?

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Czy surowe mięso można bezpiecznie jeść?
Jedzenie surowego mięsa wiąże się z ryzykiem. Chwila przyjemności może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu, niekiedy również i życiu. Wielbiciele tatara czy carpaccio jednak twierdzą, że smak tych dań warty jest takiego ryzyka. Czy rzeczywiście musimy obawiać się surowego mięsa?

Surowe mięso może zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella, Listeria, Campylobacter i Escherichia coli. Bakterie te są niszczone podczas obróbki cieplnej i nie zagrażają człowiekowi. Część z nas od czasu do czasu lubi jednak zjeść carpaccio, lub tatar, czyli dania, które przygotowywane są z surowej polędwicy wołowej. Chociaż mięso przeznaczone do sprzedaży przechodzi szereg badań, może się zdarzyć, że na nasz stół trafi mięso zakażone. Zjedzenie go w postaci surowej może być niebezpieczne.

Dla wołowiny największym zagrożeniem mikrobiologicznym są enterokrwotoczne szczepy bakteri E. coli (szczep 0157). Nie powodują one choroby u krów, ale jeśli dostaną się do organizmu człowieka to stają się niebezpieczne. Bakterie te przebywają w jelitach krów i to czy przejdą do mięsa w dużym stopniu zależy od umiejętności rzeźnika. Jeśli podczas uboju natnie on jelita, w których będą znajdowały się E.coli, to bakterie te mogą przedostać się do mięsa. Zjedzenie surowego zakażonego mięsa wywołuje choroby układu pokarmowego i moczowego. Może pojawić się biegunka, ale także schorzenia nadnerczy lub zespół hemolityczno-mocznicowy.

A co z wieprzowiną?

Jedzenie surowej wieprzowiny jest niewskazane, ponieważ stwarza to duże ryzyko zarażenia włośniem lub tasiemcem uzbrojonym. Włosień jest jednym z najgroźniejszych pasożytów dla człowieka, wywołuje chorobę włośnicę, która ma bardzo ciężki przebieg i może prowadzić do śmierci. Z kolei tasiemiec uzbrojony wyniszcza organizm – może spowodować anemię, biegunki, zaparcia, wychudzenie. Jeśli larwy tasiemca osadzą się w mózgu, to wywołają zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego (np. zaburzenia widzenia, zaburzenia psychiczne, halucynacje, amnezję, demencję). Ponadto u ok. 60% świń występują także bakterie Yersinia, które mogą wywołać biegunkę i ból brzucha, a także zapalenie stawów.

Na co powinieneś zwrócić uwagę jeśli zamierzasz zjeść surowe mięso?

Wybierz wołowinę

Tradycyjne carpaccio czy tatar przygotowuje się z polędwicy wołowej. Ponieważ jest ona dosyć droga, niektórzy decydują się na zastąpienie jej polędwicą wieprzową. Jest to duży błąd i niestety możesz przypłacić go życiem. Surowej wieprzowiny nie wolno jeść.

Kupuj w sprawdzonym sklepie

Przede wszystkim kup mięso ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Jeśli nie wiesz do jakiego sklepu mięsnego się wybrać, wybierz ten, który ma sporo klientów. Zazwyczaj oznacza to, że produkty są w dużym obiegu, zatem mięso nie leży zbyt długo na ladzie, jest więc świeże.

Zamiast mięsa mielonego kupuj mięso w kawałku

Takie mięso możesz sam zmielić w domu lub w niektórych sklepach poprosić sprzedawczynię, aby uczyniła to przy tobie na miejscu. Dzięki temu będziesz wiedział, ze mięso pochodzi od jednej krowy. Gotowe mięso mielone w tackach może pochodzić od kilku różnych krów, a więc ryzyko zakażenia bakteriami wzrasta.

Przechowuj mięso w odpowiednich warunkach

Przechowywanie mięsa w lodówce lub w zamrażarce zapobiegnie rozwojowi bakterii i wydłuży czas przydatności do spożycia.

Jeśli zamierzasz podać surowe mięso swoim gościom, to pamiętaj, że bezwzględnie nie mogą go jeść:

- małe dzieci

- kobiety w ciąży oraz karmiące

- osoby starsze

- osoby z obniżoną odpornością