Czy surowe mięso można bezpiecznie jeść?

  • Głosów: 24
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Czy surowe mięso można bezpiecznie jeść?
Jedzenie surowego mięsa wiąże się z ryzykiem. Chwila przyjemności może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu, niekiedy również i życiu. Wielbiciele tatara czy carpaccio jednak twierdzą, że smak tych dań warty jest takiego ryzyka. Czy rzeczywiście musimy obawiać się surowego mięsa?

Surowe mięso może zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella, Listeria, Campylobacter i Escherichia coli. Bakterie te są niszczone podczas obróbki cieplnej i nie zagrażają człowiekowi. Część z nas od czasu do czasu lubi jednak zjeść carpaccio, lub tatar, czyli dania, które przygotowywane są z surowej polędwicy wołowej. Chociaż mięso przeznaczone do sprzedaży przechodzi szereg badań, może się zdarzyć, że na nasz stół trafi mięso zakażone. Zjedzenie go w postaci surowej może być niebezpieczne.

Dla wołowiny największym zagrożeniem mikrobiologicznym są enterokrwotoczne szczepy bakteri E. coli (szczep 0157). Nie powodują one choroby u krów, ale jeśli dostaną się do organizmu człowieka to stają się niebezpieczne. Bakterie te przebywają w jelitach krów i to czy przejdą do mięsa w dużym stopniu zależy od umiejętności rzeźnika. Jeśli podczas uboju natnie on jelita, w których będą znajdowały się E.coli, to bakterie te mogą przedostać się do mięsa. Zjedzenie surowego zakażonego mięsa wywołuje choroby układu pokarmowego i moczowego. Może pojawić się biegunka, ale także schorzenia nadnerczy lub zespół hemolityczno-mocznicowy.

A co z wieprzowiną?

Jedzenie surowej wieprzowiny jest niewskazane, ponieważ stwarza to duże ryzyko zarażenia włośniem lub tasiemcem uzbrojonym. Włosień jest jednym z najgroźniejszych pasożytów dla człowieka, wywołuje chorobę włośnicę, która ma bardzo ciężki przebieg i może prowadzić do śmierci. Z kolei tasiemiec uzbrojony wyniszcza organizm – może spowodować anemię, biegunki, zaparcia, wychudzenie. Jeśli larwy tasiemca osadzą się w mózgu, to wywołają zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego (np. zaburzenia widzenia, zaburzenia psychiczne, halucynacje, amnezję, demencję). Ponadto u ok. 60% świń występują także bakterie Yersinia, które mogą wywołać biegunkę i ból brzucha, a także zapalenie stawów.

Na co powinieneś zwrócić uwagę jeśli zamierzasz zjeść surowe mięso?

Wybierz wołowinę

Tradycyjne carpaccio czy tatar przygotowuje się z polędwicy wołowej. Ponieważ jest ona dosyć droga, niektórzy decydują się na zastąpienie jej polędwicą wieprzową. Jest to duży błąd i niestety możesz przypłacić go życiem. Surowej wieprzowiny nie wolno jeść.

Kupuj w sprawdzonym sklepie

Przede wszystkim kup mięso ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Jeśli nie wiesz do jakiego sklepu mięsnego się wybrać, wybierz ten, który ma sporo klientów. Zazwyczaj oznacza to, że produkty są w dużym obiegu, zatem mięso nie leży zbyt długo na ladzie, jest więc świeże.

Zamiast mięsa mielonego kupuj mięso w kawałku

Takie mięso możesz sam zmielić w domu lub w niektórych sklepach poprosić sprzedawczynię, aby uczyniła to przy tobie na miejscu. Dzięki temu będziesz wiedział, ze mięso pochodzi od jednej krowy. Gotowe mięso mielone w tackach może pochodzić od kilku różnych krów, a więc ryzyko zakażenia bakteriami wzrasta.

Przechowuj mięso w odpowiednich warunkach

Przechowywanie mięsa w lodówce lub w zamrażarce zapobiegnie rozwojowi bakterii i wydłuży czas przydatności do spożycia.

Jeśli zamierzasz podać surowe mięso swoim gościom, to pamiętaj, że bezwzględnie nie mogą go jeść:

- małe dzieci

- kobiety w ciąży oraz karmiące

- osoby starsze

- osoby z obniżoną odpornością


Bardzo dobry i wyczerpujący artykuł. Warty przeczytania oraz polecenia go innym, co też uczyniłam :-)

Ja wpierdalam surowe mielone całe te ogółem dobre sa

Bo Ty Jareczku tylko surowe mięso i lajty w głowie masz!!! Lajty ! Lajty! Lajty!

Ja zjadam fileta, mielone czy karkowke na surowo przy sprzadzaniu dania i nic mi nie ma ;))

Skoro zabrania się jedzenia surowego mięsa zwłaszcza wieprzowiny w to dlaczego jest w sprzedaży metka cebulowa. Swoją drogą pyszna.

Pamiętam jak raz zjadłem surowe mięso. Miałem wtedy 6 lat. Teraz mam 30 lat i od wielu lat nie zjadłem żadnego kawałka surowego mięsa. Pamiętam że później wylądowałem w szpitalu i do dzisiaj nie jem surowego mięsa.

To prawda. Ja sam jestem piłkarzem i nigdy nie jadłem surowego mięsa. Mój trener mówił mi że nigdy nie mam jeść surowego mięsa bo nie będę miał siły do grania w piłkę. Jak zjem to zemdleję na murawie. Teraz czytałem ten artykuł o surowym mięsie i rzeczywiście jest bardzo szkodliwe. Chociaż taka metka cebulowa lub tatar nie zaszkodzą zdrowiu. Dla kobiet w ciąży jest to karalne i zabronione.

Większych bzdur o surowym mięsie nie czytałem. Od lat susze wieprzowe a ten tu pisze że można umrzeć. Jprdl

Większych bzdur nie czytałem nigdy chyba ze ktoś kupuje niezbadane mięso jem surowe odkąd tylko pamiętam i nigdy nic mi nie było a co do zatruć to każdym produktem spożywczym można się zatruć jajek tez nie jedzcie i drobiu bo salmonella polecam zwierza trawe

Najgorsze są półprawdy podawane jako prawdy ostateczne. Nie napisano nic o obróbce termicznej. Mrożenie to też obróbka mięsa.

Każdy organizm jest inny, jeżeli masz zdrowy żołądek , to większość bakterii zabiją kwasy .W dobrych surowych mięsach z chowu swojskiego jest dużo witamin i składników odżywczych. W jarzynach czy nowalijkach jest bardzo dużo szkodliwych związków chemicznych i jakoś nikt nie narzeka .Pozdrawiam

Ale czy kiedyś nasi prą przodkowie zwracali na to uwagę. Nie mając jeszcze ognia. Do dentysty też nie chodzili. Xdxd

Jak dopadnie was toxoplazmoza to uśmiech wam z gęby szybko zniknie.Ja walczę o zapaleniem ciała.szklistego i nie można tego.nawet zdiagnozować.Wiec smacznego

Pasożyty można złapać też z sałaty i innych antyjedzeń. Surowe mięso daje najlepszą odpowiedź hormonalną. Najlepsze przyrosty siły i wytrzymałości. Mięso bada weterynarz. Nie ma co panikować. Można też zamrażać. Co niszczy włośnie.

Super artykuł. Polecam!!!

A ja uwielbism i tatara i metke cebulową. Teraz sie wystraszylam i to bardzo, 🤭😟😵