Jak olej z ryb wpływa na zdrowie Twoich stawów?

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Jak olej z ryb wpływa na zdrowie Twoich stawów?
Od lat wiadomo, że olej z ryb oraz zawarte w nim kwasy Omega – 3 bardzo korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Ich działanie znane jest w kontekście chorób serca, poprawy odporności, regulacji poziomu trójglicerydów we krwi oraz w profilaktyce wielu chorób. Niewielu z nas wie, że stosowane regularnie, przyczyniają się do utrzymania stawów w dobrej kondycji nawet przy regularnej i intensywnej ich eksploatacji przez osoby trenujące. Przekonaj się jak olej z ryb wpływa na zdrowie Twoich stawów.

Jak olej z ryb wpływa na zdrowie Twoich stawów - skład i właściwości

Co na stawy? Olej z ryb składa się głównie z kwasów tłuszczowych z grupy Omega – 3, których brakuje w naszej codziennej diecie. Dobre funkcjonowanie organizmu zapewnia między innymi odpowiednia równowaga pomiędzy omega – 3 i omega – 6, których w naszej diecie jest zdecydowanie więcej. Dlatego zaleca się stosowanie odpowiedniej diety na stawy oraz suplementację omega – 3. Najlepiej zbadanymi kwasami tłuszczowymi z tejże grupie są: EPA i DHA, których działanie jest dość szerokie. Przede wszystkim odpowiadają za obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, podniesienie dobrego cholesterolu we krwi, a także obniżenie ciśnienia. Zbawienny wpływ na stawy zawdzięczamy właściwościom przeciwzapalnym, jakie wykazują EPA i DHA dostarczane wraz z olejem rybim.

Olej z ryb - podstawowe informacje

Działanie przeciwzapalne, jakie wykazują kwasy z grupy omega – 3, wpływa na zwiększenie ilości białek TGF beta, odpowiadających za działanie przeciwzapalne. W rezultacie rany goją się szybciej, a urazy znikają szybciej niż bez ich wspomagania. Stosowane regularnie mają ogromny wpływ na profilaktykę choroby zwyrodnieniowej stawów. Przyśpieszają syntezę i regenerację białek budujących stawy oraz wzmacniają ich strukturę.
Ponadto, badania nad kwasami omega – 3 wskazują, że zwiększają one ruchomość stawów, które narażone są na mniejszą liczbę urazów. Zbieranie się w błonach okalających chrząstkę, uniemożliwia transkrypcję genów, których aktywacja odpowiedzialna jest za produkcję enzymów niszczących strukturę chrząstki. Co więcej, liczne próby wykazują, że dieta bogata w kwasy Omega – 3 znacznie zmniejsza degradację kolagenu.
Jedne z najnowszych badań prowadzonych na świnkach morskich, na uniwersytecie w Bristolu, potwierdziły tezę dotyczącą znacznego zmniejszenia ryzyka pojawienia się choroby zwyrodnieniowej stawów. U świnek, które często zapadają na tę chorobę, stwierdzono, że zmniejszyło się ono nawet o 50%, co ma przełożenie także na ludzi, w szczególności tych, którzy narażają stawy na przeciążenia podczas dźwigania ciężarów. Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszy się olej z kryla.

Źródła kwasów Omega – 3

Dieta bogata w kwasy omega – 3 mogą znacznie poprawić funkcjonowanie Twoich stawów, zwłaszcza, gdy jesteś osobą trenującą. Znacząca część populacji cierpi na ich niedobór, a w przypadku sportowców problem jest warty szczególnej uwagi.
Omega – 3 możesz czerpać z:
- ryb – makrele, śledzie, sardele i łososie należą do tłustych ryb morskich, na które powinieneś zwracać szczególną uwagę. Zawartość omega – 3 jest w nich wysoka i niezależna od pochodzenia ryby. Mimo to warto wybierać osobniki z wolnych połowów, a nie hodowlane, bowiem niskiej jakości ryby karmione są gorszą paszą, a w zbiornikach często pojawiają się antybiotyki. Sięgając po ryby, włóż do koszyka te świeże bądź wędzone, kierując się jak najniższą zawartością soli w produkcie.
- oleju rybiego – dostępny zazwyczaj w formie kapsułek jest doskonałym sposobem suplementacji kwasów omega – 3. Przy wyborze produktu nie powinieneś jednak kierować się wyłącznie ceną. Wiele tańszych tranów posiada nieodpowiednie stosunki kwasów omega – 3 do omega – 6. Zbyt duża zawartość omega – 6 w diecie może negatywnie wpłynąć na układ krążenia i nie jest pożądana.
- olejów roślinnych – te posiadają znacznie mniej omega – 3 niż ryby, jednak nieco poprawią ich ilość w naszym organizmie. Niezwykle ważne jest jednak wybieranie olejów tłoczonych na zimno, które w procesie produkcji nie stracą swoich właściwości. Tu dobrze spisuje się olej lniany i olej rzepakowy.

Dlaczego nie potrzebujemy więcej Omega – 6?

O ile kwasów omega – 3 jest w naszej diecie zawsze za mało i nieznane są skutki ich przedawkowania, to omega – 6, często występują w nadmiarze. To z kolei przyczynia się do wystąpienia miażdżycy i odkładania złóg złego cholesterolu w żyłach. Choć omega – 6 również muszą zostać dostarczone wraz z pokarmem i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to dostarczamy ich w wystarczającej ilości choćby z jaj. Suplementacja nie jest więc wskazana.