Jak sprawić by świąteczne jedzenie było zdrowsze?
Nikogo nie dziwi fakt, że w czasie świąt, kiedy spędzamy w domu więcej czasu, więcej także jemy. Sprzyjają też ku temu rodzinne spotkania oraz oczywiście ilość i smak przygotowanych potraw, które często jemy tylko raz do roku. Ciężko jest się zatem powstrzymać przed zjedzeniem dużych ilości ulubionego karpia czy kapusty z grzybami, po to, żeby „zaspokoić się” do kolejnych świąt. Istnieje jednak kilka sposobów aby sprawić, że spożywane przez nas potrawy będą bardziej wartościowe dla naszego organizmu i prócz wielu kalorii będą także wnosić więcej cennych składników odżywczych, przy czym nie stracą wcale na walorach smakowych.
Wybierz chude mleko zamiast tłustego lub śmietany
Możesz obniżyć nieco kaloryczność potraw i zawartość tłuszczu zamieniając znajdujące się w przepisie tłuste mleko lub śmietanę na mleko o niższej zawartości tłuszczu, lub w ogóle bez tłuszczu. W przypadku gdy mleko jest tylko jednym z wielu składników potrawy taka zamiana nie będzie zauważalna w smaku.
Zastąp masło olejem
Postaraj się tam gdzie to możliwe zastąpić masło olejem roślinnym. Masło pod wpływem smażenia w wysokiej temperaturze nabiera niekorzystnych właściwości zdrowotnych. Lepszym rozwiązaniem będzie smażenie na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Staraj się również zmniejszyć ilość używanego tłuszczu, tam gdzie to możliwe nie dodawaj go wcale.
Mąka pełnoziarnista zamiast białej
Do wypieków niektórych ciastek i ciast możesz zastąpić część zwykłej mąki mąką pełnoziarnistą. Jest ona bogatsza w witaminy i minerały oraz zawiera dobroczynny błonnik wspomagający pracę jelit, co w tym czasie może być szczególnie istotne.
Zdrowsze dodatki
Jako dodatków do ciasto warto użyć orzechów i suszonych owoców, zamiast np. lukru, polewy czy cukru pudru. Dzięki nim wypieki będą słodkie i smaczne, ale także bardziej wartościowe. Można też poeksperymentować z przyprawami takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa czy goździki, których zapach kojarzy nam się świątecznie.
Zamiast smażenia pieczenie
Aby potrawy były zdrowsze i mniej kaloryczne możesz część swoich potraw upiec zamiast je smażyć na tłuszczu. Sprawdzą się dobrze także patelnie, które nie wymagają dodatku tłuszczu do smażenia. Dotyczy to przede wszystkim mięs i ryb. Tak przygotowane potrawy na pewno będą równie smaczne jak te smażone na tłuszczu.
Plany treningowe ze wsparciem trenera: Wypróbuj
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!