Zdrowe zakwaszenie organizmu
Aby pH krwi było utrzymywane na stałym poziomie wymagane jest sprawne funkcjonowanie wielu mechanizmów regulacyjnych, do których zalicza się między innymi: krążenie krwi, trawienie pokarmu, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Niezawodne działanie tych mechanizmów zależy od wydolności poszczególnych narządów oraz całych układów, a także dostępności w naszym pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym, czyli: magnezu, wapnia i potasu. Ich źródłem w naszej codziennej diecie są przede wszystkim warzywa i owoce. Stanowią one dla organizmu rezerwę alkaliczną.
Wśród produktów, które spożywamy na co dzień, możemy wyróżnić te, które w dużym, średnim oraz słabym stopniu zakwaszają nasz organizm. Warto zmodyfikować swój jadłospis tak, by ograniczyć produkty zwłaszcza należące do tej pierwszej grupy.
Zakwaszenie w organizmie człowieka powodują: negatywne emocje (np. stres, gniew i złość), nieprawidłowe nawyki żywieniowe (żywność wysokoprzetworzona, nadmiar mięsa i jego przetworów, wyroby z białej mąki/cukru, sztuczne słodziki, nadmiar kawy, herbaty, czerwonego wina, napoi gazowanych i słodzonych), nieodpowiednie nawodnienie organizmu, stosowanie leków przeciwbólowych oraz nieodpowiednia aktywność fizyczna (zarówno brak ruchu, jak i przeciążenia fizyczne).
Cały nasz organizm może wysyłać sygnały stanowiące o jego zakwaszeniu, a są to ze strony:
- układu pokarmowego - stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, zgaga, obłożony język, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego;
układu mięśniowo-stawowego - dna moczanowa, bóle mięśni, uszkodzenia dysków międzykręgowych, bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm;
- układu sercowo-naczyniowego - nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca;
układu metabolicznego - nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu;
- włosów, skóry i paznokci - wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis;
- całego organizmu - chroniczne bóle, depresja, migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
Produktami mocno zakwaszającymi organizm są w szczególności:
- mięso i wędliny,
- cukier, słodycze, słodziki,
- sól,
- czekolada i kakao,
- biała mąka i produkty pochodne,
- ryż biały
- sery żółte,
- kawa, czarna herbata, napoje gazowane,
- suszone owoce,
- kukurydza,
- lody,
- dżemy,
- drożdże,
- jęczmień,
- żyto.
Do produktów średnio zakwaszających organizm należą:
- jaja,
- ryby,
- brązowy ryż,
- piwo,
- makaron pełnoziarnisty,
- orzeszki ziemne,
- chleb żytni,
- kefir, jogurt,
- melasa,
- owies, pszenica,
- gryka,
- chleb pełnoziarnisty,
- margaryna,
- majonez,
- maliny, winogrona,
- herbatniki,
- wanilia, gałka muszkatołowa.
Produktami, które słabo zakwaszają organizm są:
- twaróg,
- makaron sojowy,
- kasza gryczana,
- otręby,
- fruktoza,
- orkisz i produkty pochodne,
- orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, pestki dyni, orzechy włoskie,
- tahini,
- oliwki,
- amarantus,
- mleko sojowe i ryżowe,
- olej słonecznikowy,
- daktyle,
- śmietana,
- curry.
Oprócz tego zakwaszająco na organizm działają: smażone potrawy, mieszanki miodów, niektóre rośliny strączkowe (soja, groch), ziemniaki, niektóre owoce (borówki, jagody, śliwki, żurawina), ocet, keczup, musztarda.
Jak możemy zapobiegać zakwaszeniu organizmu?
Oto kilka wskazówek:
- odpowiednie nawodnienie organizmu (od 2,5 do 4 l wody dziennie);
- zmniejszenie ilości stresu;
- zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu;
- unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny;
- unikać sodu (soli kuchennej);
- zmodyfikować dietę (jak najmniej produktów silnie kwasotwórczych).
mgr inż. Martyna Frańczak
dietetyk
Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią!