8 produktów, które dodadzą Ci energii

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
8 produktów, które dodadzą Ci energii
Jeśli sięgasz po kawę nie tylko po to, by wyjść z łóżka, ale też by utrzymać swoją aktywność w ciągu dnia – nie jesteś sam! Faktem jest, że 83% dorosłych pije kawę nawet 3 razy w ciągu dnia! Jednak produkty o wysokiej zawartości kofeiny nie są najlepsze na dodanie sobie energii. Mówi się, że jej znaczne ilości mogą powodować efekt odwrotny do zamierzonego, a my staniemy się senni. Dodatkowo, znaczne spożycie kofeiny powoduje zwiększenie produkcji kortyzolu, a więc jest znacznym stresorem dla naszego ciała. Poznaj wolne od kofeiny przekąski, które pozwolą Ci przez długi czas utrzymywać wysoki poziom energii!

1. Płatki owsiane

Jednym z najlepszych sposobów na dobre rozpoczęcie dnia bądź utrzymanie swojej dobrej kondycji w trakcie jego trwania, jest zjedzenie miseczki płatków owsianych. Odznaczają się one niskim indeksem glikemicznym i wysoką zawartością błonnika, co zapewnia nam stopniowe uwalnianie energii i sytość. Co najlepsze, możemy cieszyć się stałą energią bez wyraźnego spadku, jak ma to miejsce w przypadku stosowania kofeiny i produktów wysokocukrowych z wysokim IG.

Poleca się spożywanie płatków owsianych w towarzystwie migdałów bogatych w magnez. Wspomoże to nasz umysł w zapamiętywaniu i utrzymywaniu koncentracji. Zapewni też poprawę pamięci długotrwałej.

2. Gorzka czekolada

Gorzka czekolada (z zawartością kakao około 70%) jest produktem niezwykle bogatym w antyoksydanty chroniące nas przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami komórek. Zawiera też teobrominę, która jest naturalnym stymulantem o działaniu zbliżonym do kofeiny. Ciemna czekolada nie tylko zapewnia nam wzrost energii, ale także potrafi zwiększyć ilość serotoniny. Szerokie działanie substancji zawartych w gorzkiej czekoladzie pozwala na stałe podniesienie poziomu energii. Stwórz sobie zdrową przekąskę stworzoną z niewielkiej ilości suszonych owoców i stołowej łyżki wiórków gorzkiej czekolady.

3. Pełnoziarnisty chleb z masłem orzechowym

Z pewnością słyszałeś już o zdrowotnych właściwościach orzechów. Ich spożywanie potrafi obniżyć ryzyko chorób serca nawet o 28%, a także zminimalizować ryzyko wystąpienia cukrzycy o około 30%. O korzystnych właściwościach orzechów wie każdy, ale czy zdajesz sobie sprawę, że pełnoziarnisty chleb stanowi jedno z najlepszych źródeł energii? Kromka chleba to 15 gramów węglowodanów korzystnych dla funkcjonowania mózgu. Połączenie orzechów i chleba, dzięki zawartości błonnika, zapewnia powolne rozkładanie cukrów i stopniowe uwalnianie energii.
Wysokiej jakości masło orzechowe spożyte w ilości dwóch łyżek stołowych dostarczy nawet 8 gramów białka i 2 gramów błonnika. Poczujesz się jak po filiżance cappuccino.

4. Fasola

Fasolka posiada wszystko, czego potrzebujesz do uzyskania energii przez długi czas. Kompleks białek, węglowodanów i błonnika zapewnia powolne uwalnianie energii i stabilizację poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, magnez w nich zawarty pozwala się odprężyć i zachować więcej wigoru. Fasolki doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, a także jako podstawa do stworzenia wyśmienitej, niskokalorycznej zupy o wysokiej zawartości białka.

5. Sardynki

Z pewnością te małe, dość słone ryby nie są pierwszą rzeczą jaka przyszła Ci na myśl w temacie energetycznych przekąsek. To błąd! Sardynki są bogatym źródłem białka, witaminy B12 oraz kwasów omega – 3. Ich połączenie zapewnia stabilizację poziomu cukru we krwi, skuteczne przekształcanie pożywienia w energię, a także skuteczną regenerację po treningu. Zwróć uwagę na skład kupowanych sardynek. Unikaj tych w oleju sojowym bądź z nasion bawełny na rzecz oliwy z oliwek, która dostarczy jeszcze więcej omega – 3. Sardynki możesz jeść jako przekąskę, bądź dodatek do sałatki.

6. Migdały

Migdały są bogatym źródłem dobrego tłuszczu i białek roślinnych. W ich składzie znajdziemy również znaczne ilości magnezu, miedzi, fosforu i witaminy B2 (znanej też jako ryboflawina). Zawarte w migdałach substancje są kluczowe dla metabolizmu tłuszczu i węglowodanów. Dodatkowo, ryboflawina odgrywa kluczową rolę w wykorzystywaniu pożywienia jako źródła energii.
Garstka migdałów powinna pojawić się w Twojej diecie w towarzystw jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, jako dodatek do sałatki bądź samodzielna przekąska.

7. Komosa ryżowa

W ostatnich latach, komosa ryżowa staje się coraz bardziej popularna, jednak jej właściwości znane są od wieków. Quinoa jest jednym z najlepszych źródeł białek roślinnych. Bogata we wszystkie potrzebne aminokwasy, z korzystnym stosunkiem białka do pozostałych makroskładników, powinna pojawić się w każdej diecie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewni stopniowe uwalnianie energii, zaś zawarta w niej ryboflawina umożliwi wykorzystanie jedzenia do celów energetycznych. Ugotuj szklankę komosy ryżowej i dodaj do swojego śniadaniowego naleśnika bądź sałatki.

8. Woda

Brzmi nieprawdopodobnie, ale regularne spożywanie wody jest jednym z najprostszych sposobów na utrzymanie wysokiego poziomu energii. Szklanka wody o poranku (zwłaszcza jeśli jest chłodna) postawi Cię szybko na nogi. Analogicznie, nic nie będzie działało tak destrukcyjnie jak odwodnienie. Zanim sięgniesz po filiżankę kawy po kilku godzinach bez płynów, warto wypić szklankę bądź dwie wody i w ten sposób zwalczyć senność. Spożywanie wody z dodatkiem cytryny i mięty korzystnie wpłynie nie tylko na nasze nawodnienie, ale i na usuwanie toksyn z ciała.