Izolat białka serwatki WPI - właściwości, działanie, zastosowanie

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Izolat białka serwatki WPI - właściwości, działanie, zastosowanie
Białka to najpopularniejsza kategoria odżywek. Wybór jest tak duży, że czasami ciężko zdecydować, które kupić. Rodzajów białka znajdziesz dużo, a nazwy mówią niewiele. Sprawdź czym jest izolat białka serwatki (WPI), poznaj jego właściwości i zastosowanie. Zapoznaj się z artykułem i dopasuj odżywkę do swoich oczekiwań.

Izolat białka serwatki - właściwości

Izolat białka serwatki charakteryzuje się bardzo wysokim stężeniem protein i znakomitą przyswajalnością. Należy też podkreślić jego wysoką wartość biologiczną (BV=159) oraz odżywczą. Kolejną kwestią jest niemal doskonały profil aminokwasowy, który jest swoistą gwarancją zaspokojenia wszelkich potrzeb na budulec Twoich mięśni.

WPI uznawane jest za jedno z najlepszych źródeł białka dla sportowców, bowiem pozwala na szybkie uzupełnienie nawet dużego jego niedoboru w prowadzonej diecie. Warto zwrócić uwagę w jakiej technologii jest produkowane, bowiem jedynie izolaty CFM gwarantują zachowanie niezdenaturowanych struktur biologicznie czynnych naturalnie występujących w serwatce (np. immunoglobulin oraz laktoferyny).

Izolat białka serwatki - działanie, opinie

Izolat białek serwatki jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego budulca dla sprawnego rozwoju i regeneracji tkanki mięśniowej. Rola białka w diecie jest niepodważalna - choć wchodzi w skład praktycznie każdej tkanki organizmu, nie wykazuje jednak działania tak ewidentnego, jak chociażby kofeina.

Można jednak wspomnieć o manku kalorycznym, do którego dochodzi podczas jego trawienia. Innymi słowy, koszt energetyczny metabolizowanego 1 grama protein jest wyższy niż ilość energii, jaka w jego trakcie jest uwalniana. Jest to powód częstego przypisywania odżywkom białkowym wpływu na przyśpieszenie przemian metabolicznych całego organizmu.

WPI jest powszechnie stosowane przez najbardziej wymagających sportowców, którzy wiedzą czego potrzebuje ich organizm i cenią najwyższą jakość. Oznacza to oczywiście, że preparaty na bazie izolatu cieszą się bardzo dobrymi opiniami wśród osób aktywnych fizycznie. Musisz jednak brać poprawkę, że nie każdy produkt musi być godny polecenia i poszukując czegoś dla siebie, sięgaj po pewne źródła.

Ciekawą i bardzo dobrą marką jest np. Trec Nutrition, którego produkty znane są z dopracowanych smaków oraz działania.

Izolat białka serwatki - zastosowanie, dawkowanie

Odżywki wysokobiałkowe stosowane są w celu szybkiego uzupełnienia nawet dużych niedoborów protein w diecie. Sprawdzą się doskonale w ciągu dnia, celem wzmocnienia składu ubogich w budulec posiłków, ale także chwilę po treningu, celem wstrzelenia się w „okno anaboliczne”. Odpowiednie ich wykorzystanie sprzyja utrzymaniu możliwie szybkich przyrostów beztłuszczowej tkanki mięśniowej. Sięgając po WPI CFM (pozyskiwane przy pomocy mikro i ultrafiltracji w przepływie krzyżowym, przy zachowaniu obniżonej temperatury) wpłyniesz również na wzmocnienie układu immunologicznego oraz poprawę stanu układu kostnego.

Dawkowanie tego typu odżywek wysokobiałkowych nie odbiega od systemu stosowania innych preparatów proteinowych. Tak więc, zwykle stosuje się trzy dawki dziennie (każda po 25 do 30 gramów). Jednak ostatecznie najważniejszą kwestią jest sama dieta i występujące w niej niedobory białka, które musisz szybko uzupełnić.

Izolat może być rozpuszczany w letniej wodzie lub odtłuszczonym mleku. Ma to duży wpływ na smak odżywki, bowiem wersja na mleku jest ciut bardziej wyrazista i przyjemniejsza dla podniebienia. Jednak musisz brać pod uwagę wartość odżywczą całej mieszanki.

Izolat białka serwatki - czy warto go stosować?

Oczywiście - izolat protein serwatki (WPI) stanowi doskonały wybór dla najbardziej wymagających sportowców, którzy poszukują źródła szybkich aminokwasów oraz czystego składu. Trudno bowiem przecenić maksymalną koncentrację czystego budulca, przy praktycznie znikomej ilości węglowodanów i tłuszczów.

Warto podkreślić, że w związku z tym, kompozycje smakowe są często znacznie bardziej delikatne i mniej intensywne niż w przypadku WPC (koncentratu białek serwatki) lub odżywek na bazie innych frakcji proteinowych. Do Ciebie zatem należy decyzja jaki rodzaj białka wybierać.