Protect Food - co to takiego?

  • Głosów: 1
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Protect Food - co to takiego?
Okres jesienno-zimowy to czas obniżonej odporności. Łatwo wtedy o przeziębienie czy grypę. W ostatnich miesiącach zaczęliśmy obawiać się także nowej jej odmiany. W dobie pandemii chcemy, by organizm mógł się sam bronić przed bakteriami i grzybami. Od czego rozpocząć wzmacnianie odporności? Jak może w tym pomóc Protect Food?

Czym jest Protect Food?

Protect Foods to termin odznaczający produkty wzmacniające odporność. Powstał w odpowiedzi na potrzeby ludzi, którzy w dzisiejszych czasach potrzebują wsparcia w tym, jakie działania, żywność, suplementacja mogą im pomóc we wzmacnianiu organizmu i jego ochronie przed skutkami pandemii.

Dieta bogata w Protect Foods w dużym stopniu uzupełnia niedobory minerałów i witamin, ale warto w tym czasie wspierać się także suplementacją bogatą w składniki pro-immunologiczne.

Wzmacnianie odporności to długotrwały proces, który wymaga codziennych dobrych zwyczajów. Kluczowa jest pod tym względem dieta. Musi być zbilansowana i bogata w produkty, które stymulują odporność. W okresie letnim mamy dostęp do wielu owoców i warzyw, których jesienią brakuje. Posiłki są ubogie w minerały i witaminy. Łatwo wtedy o niedobory. Warto wtedy zainteresować się dietą bogatą w Protect Foods.

Jakie zalety mają Protect Foods?

Protect Foods, czyli produkty wzmacniające odporność to naturalny sposób walki z infekcją. Dużą zaletą jest brak przeciwwskazań, które często towarzyszą różnym lekom. Żywność zawierająca odpowiednią ilość witamin i minerałów jest także bogata w antyoksydanty, czyli naturalnie związki chemiczne, zdolne do neutralizowania wolnych rodników. Takie przeciwutleniacze chronią organizm przed nowotworami. Powinny być dostarczane w codziennej diecie.

Zadbaj o odpowiednio zbilansowaną dietę i skorzystaj z nowych planów dietetycznych na odporność opartych o Protect Foods. Decydując się na zakup planu otrzymasz dietę dostosowaną indywidualne do Ciebie.

Protect Food na zwiększenie odporności

Składniki zawarte w produktach spożywczych wzmacniają odporność. Takie wsparcie układu immunologicznego zapewnia skuteczniejszą walkę z chorobotwórczymi bakteriami i wirusami. Już pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać Protect Foods.

Śniadanie sprawia, że dostarczamy organizmowi energii na cały dzień. Przygotowuj potrawy w taki sposób, by dochodziło do jak najmniejszej utraty składników pro-immunologicznych. Jak to zrobić? Postaraj się unikać wysokiej obróbki termicznej. Jeśli to możliwe, nie rozdrabniaj produktów. Jedz surowe warzywa i owoce w dużych ilościach.

Protect Food – sposób na wzmacnianie odporności

Protect Food to dobry sposób na zwiększenie odporności. Dieta to jeden z ważniejszych elementów, ale nie jest w stanie w 100% uzupełnić niedoborów witamin czy minerałów, dlatego warto w okresie jesiennym wspomagać się suplementacją.

Stosując dietę bogatą w produkty wzmacniające odporność, mamy pewność, że wybieramy składniki wpływające korzystnie na układ immunologiczny.
W aptekach możemy spotkać mnóstwo produktów na odporność. Najlepiej sięgać po naturalne metody, ponieważ w ten sposób unikniemy niepotrzebnej chemii i skutków ubocznych. Zadbaj o prawidłową profilaktykę, zanim pojawią się pierwsze objawy.

Protect Food – produkty wzmacniające odporność

Wzmacnianie odporności ma związek ze zdrowiem jelit. Bakterie znajdujące się w jelitach pomagają organizmowi odróżnić to, co dobre, od tego, co niebezpieczne i zachować prawidłową kondycję. Oto produkty wzmacniające odporność zaliczane do grupy Protect Food:

  • Biojogurty - kefiry wzbogacone w bakterie probiotyczne, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Odpowiednia ilość i rodzaj spożywanych kultur bakterii pomaga utrzymać florę jelit w dobrej kondycji i chroni przed chorobami.
  • Kiszona kapusta - ma właściwości probiotyczne, wspomaga utrzymywanie prawidłowej flory fizjologicznej, wspiera procesy trawienne, ma zdolność obrony przez chorobotwórczymi drobnoustrojami, przeciwdziała dolegliwościom takim jak: biegunka, zaparcia, wzdęcia i inne  choroby autoimmunologiczne wynikające z wyniszczenia flory bakteryjnej w jelitach. Kapusta jest bogata w witaminy B12, E i C, a także minerały takie jak potas, żelazo, wapń i cynk.
  • Pestki dyni, słonecznika, sezam, migdały, pistacje - zawierają witaminę E i kwasy omega 6. To bardzo dobre źródła cynku.
  • Tłuste ryby morskie - to jeden z niezbędnych elementów dobrze zbilansowanej diety i źródła kwasów omega 3 i witaminy D. Znajdują się w nich także witaminy A, D, E, a także z grupy B. Są bogate w białko i składniki mineralne takie jak jod, selen i żelazo. Dietetycy zachęcają do spożywania ryb 2-3 razy w tygodniu.
  • Czosnek - bywa nazywany naturalnym antybiotykiem. Dlaczego? Ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Zwiększa liczbę komórek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami. Dzięki regularnemu spożywaniu czosnku przeziębienia mają łagodniejszy przebieg i infekcje szybciej przemijają.
  • Zielona herbata - zawiera polifenole, które zwiększają liczbę komórek
    należących do układu odpornościowego. Są odpowiedzialne za
    hamowanie odpowiedzi autoimmunologicznej. Ponadto zielona herbata oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie.
  • Kurkuma -  to przyprawa, która zawiera witaminy, minerały i antyoksydanty. Ponadto ma działanie przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, a nawet wydłuża życie.
  • Żurawina -  to bogate źródło cennych substancji prozdrowotnych, witamin i antyoksydantów. Chroni błonę śluzową żołądka. Owoc jest bezpieczniejszą alternatywą dla kuracji antybiotykowej.

Protect Food, czyli produkty wzmacniające odporność możemy stosować profilaktycznie, a także w trakcie i po chorobie. Najlepsze efekty daje połączenie diety, odpowiedniej dawki sportu i suplementacji. Powiązanie tych trzech obszarów zapewnia kompleksowe zwiększenie odporności.

Plan dietetyczny na odporność oparty o Protect Foods to skuteczne wsparcie każdego dnia. Zdecyduj się na pomoc profesjonalnych dietetyków i zadbaj o dietę dostosowaną właśnie do Twoich potrzeb.