Najlepsze źródła witaminy C - gdzie znajdziemy jej najwięcej?

  • Głosów: 0
  • |
  • |
  • Oddaj głos:
Najlepsze źródła witaminy C - gdzie znajdziemy jej najwięcej?
Witamina C, nazywana także kwasem l-askorbinowym, znana jest ze swojego pozytywnego wpływu na układ odpornościowy. Warto sięgnąć po nią w okresie osłabienia jesienno-zimowego celem wzmocnienia organizmu i ograniczenia ryzyka niepotrzebnych infekcji. Gdzie znajdziemy jej najwięcej?

Witamina C zaliczana jest do grupy jednych z najsilniejszych antyoksydantów, których celem stosowania jest zapewnienie komórkom ochrony przed stresem oksydacyjnym. Sprzyja zatem spowolnieniu procesów starzenia się organizmu stymulowanych przez szkodliwą aktywność wolnych rodników. Zastanawiasz się jak zadbać jednocześnie o swoje kubki smakowe oraz zwiększyć podaż naturalnej witaminy C? Sięgnij po pomelo, jest to owoc cytrusowy, którego smak zdecydowanie przypadnie Ci do gustu.

Na co wpływa witamina C?

Witamina C naturalna charakteryzuje się bardzo szerokim spektrum działania. Jeżeli prowadzona przez Ciebie dieta nie jest bogata w ten niezwykle istotny dla wzmocnienia odporności mikroelement – pomyśl nad jej modyfikacją (wprowadzając źródła naturalnej witaminy C, lub sięgnij po profesjonalny suplement). Zwiększone jej ilości są szczególnie polecane w okresie osłabienia, jak i wzmożonej aktywności fizycznej. Może ona prowadzić do spadku odporności organizmu na infekcje, co mogłoby wymusić niechcianą przerwę w regularnych treningach. Sięgnij czasem po pomelo, a urozmaicisz swoją dietę i wzmocnisz odporność.

Witamina C lewoskrętna wpływa pozytywnie na:

  • utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, nawet w trakcie treningów fizycznych o dużej intensywności oraz po ich zakończeniu (jednak dawka dzienna musi być większa o 200mg kwasu l-askorbinowego od zalecanej dawki),
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • walkę z wolnymi rodnikami tlenowymi, które mogą doprowadzić do osłabienia organizmu,
  • proces syntezy naturalnego kolagenu ludzkiego, co ma oczywiste przełożenie na poprawę regeneracji całego układu ruchu, ale także stanu skóry i jej elastyczności,
  • stan naczyń krwionośnych, kości (w tym zębów), funkcjonowanie chrząstki oraz dziąseł,
  • utrzymanie optymalnego poziomu przemian energetycznych organizmu,
  • funkcjonowanie układu nerwowego, w tym także na utrzymanie pełnej sprawności psychofizycznej,
  • ograniczenie poczucia przemęczenia oraz znużenia,
  • sprawną regenerację zredukowanej formy witaminy E oraz poprawę przyswajalności żelaza.

Czy witamina C lewoskrętna znajduje się w żywności?

Naturalna witamina C w pokarmie wyróżnia się wieloma zaletami, w tym między innymi brakiem możliwości jej przedawkowania, co pozwala organizmowi na pełne wykorzystanie jej właściwości. Zwykle jest też tania i smaczna (znajdziesz ją między innymi w owocu o chwytliwej nazwie pomelo). Dlatego układając swój jadłospis powinieneś uwzględnić źródła naturalnej witaminy C. Znajdziesz ją w owocach i warzywach, ale także w ziołach. Występuje również w nabiale, rybach oraz mięsie, jednak są to ilości wręcz nieporównywalne.

Musisz jednak zwrócić uwagę na pewne kwestie, bowiem wykorzystanie witaminy C naturalnie występującej w pokarmie bywa utrudnione. Jest ona bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie, co przekłada się na jej wypłukiwanie z pokarmu podczas jego gotowania. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem sięgnięcie po sprawdzony parowar lub naczynia do gotowania na parze. Generalnie obróbka termiczna nie do końca służy witaminie C. Produkty warzywne lub owocowe, które są zbyt długo przechowywane także tracą na swojej zawartości witaminy C. Najbezpieczniejsze dla witaminy C jest mrożenie i kiszenie.

Naturalna witamina C, czyli najlepsze źródła kwasu L-askorbinowego

Naturalne źródła witaminy C zwykle są bardzo smaczne i łatwo dostępne. Przemyśl swój jadłospis i wprowadź do niego możliwie najwięcej owoców oraz warzyw, a z pewnością odczujesz różnicę.

ZAWARTOŚĆ NATURALNEJ WITAMINY C W PRZELICZENIU NA 100g produktu
OWOCE WARZYWA
jagody goji do 2500 mg  natka pietruszki  269 mg
owoce dzikiej róży 250-800 mg  papryka  125-200 mg
czarne porzeczki 150-300 mg  brukselka  65-145 mg 
truskawki 46-90 mg  kalarepa  70-100 mg 
kiwi 84 mg  brokuły  65-150 mg
pomelo 61 mg  kapusta  35-70 mg
grejpfruty 30-70 mg  kalafior  37-70 mg
cytryny 40-60 mg  szpinak  40-84 mg
pomarańcze 30-50 mg  cykoria  6-33 mg
porzeczki czerwone 26-63 mg  fasolka szparagowa  25-30 mg
agrest 25-40 mg  rzodkiewka  25 mg
maliny 19-37 mg  sałata  12-30 mg
mandarynki 27 mg  pomidory  5-33 mg
jabłka 0,5-20 mg  marchew  2 mg
gruszki 4 mg  buraki  8 mg
śliwki 5 mg  młode ziemniaki  20-33 mg
banany 7-14 mg  ziemniaki zimowe  7-8 mg

Witamina C – naturalna metoda na wzmocnienie odporności

Prawidłowe odżywianie się, ruch fizyczny oraz odpowiednia ilość czasu na regenerację – to podstawa zachowania dobrej formy fizycznej, jak i odporności organizmu. Nie możesz oczywiście przesadzić z wysiłkiem, bowiem regularne przesilanie organizmu, to nie tylko prosta droga do stagnacji, to także jeden z najważniejszych powodów spadku odporności. Skutkiem czego są częste infekcje i szybki rozwój stanów chorobowych wymuszających zaprzestanie regularnych treningów. Jest to bardzo problematyczny aspekt, bowiem w pewnym zakresie rzutuje na potencjalne przyrosty tkanki mięśniowej, jak i siły fizycznej.

Sięgnij zatem po solidne dawki witaminy C w postaci kwasu l-askorbinowego o znakomitej przyswajalności oraz dużej aktywności biologicznej (tak, to ta sławetna lewoskrętna witamina C). Wystarczy, że będziesz jej przyjmował przynajmniej 200mg więcej każdego dnia niż jest to zwyczajowo polecane. Dobierając suplement pod swoje potrzeby, zwróć uwagę na jego czystość i koncentrację. Bardzo dobrym wyborem będą suplementy na bazie naturalnej witaminy C.